© Haberanaliz 2023

NE KAMP “ORGANİZASYONU” İHALESİ İMİŞ!!!

Mersin Gençlik ve Spor İl müdürlüğünce yıllardır aynı işleri aynı firmaların alması durumunu defalarca dile getirdik. Ancak hiçbir yetkili makam o yerli olmadı. Şimdi geldiğimiz noktada KAMP ihaleleri yapıldı. Ancak 20.6.2024 günü 2024/664324 sayılı ihale gerçekleşmesine rağmen halen TEKLİF DEĞERLENDİRME TAMAMLANMIŞ ibaresi ile EKAP’a sonucu konmuyor. Sonucu konmuyor ama kamplarda yemek ve diğer organizasyonlar devam ediyor. Bu da akıllara farklı şeyler getiriyor.

Bildiğiniz üzere bu hususta ilk olarak aşağıdaki linkte uyarı yapmıştık:

https://www.haberanaliz.net/haber/mersin-gsbde-isler-siritiyor-disler-21046

“MERSİN GSB’DE İŞLER, SIRITIYOR DİŞLER...” başlığı ile verdiğimiz haber içeriğinde; “Mersin’de aylardır ve yıllardır haberlerimizle yetkili ve ilgililere duyurmaya çalıştığımız, TÜYÜ BİTMEDİK YETİMİN hakkının olduğu devlet kasası olan BEYTÜLMALDAN yapılan alımlar, ihaleler kimsenin umurunda olmadı. Haberlerimiz sadece burada yazılmakla kalmadı, GSB’nin medyadaki tüm sosyal hesaplarına, ilgili bakanlığın, bakan ve yardımcılarının hesaplarına, ilgili valilik hesaplarına da etiket yapılarak yayınlandı. Şu ana kadar gelen giden Sayıştay müfettişleri, bakanlık müfettişlerinin ciddi bir işlem yapmamaları akıllarda soru işareti bıraktı.

Bildiğiniz üzere, 24 Şubat 2024 günü bu sütunlardan “MERSİN GSB DE KAMP İHALESİ BİLMECESİ” başlığı ile aşağıdaki linkte meseleyi sizlere duyurmuştuk.

https://www.haberanaliz.net/haber/mersin-gsb-de-kamp-ihalesi-bilmecesi-20304

LÜTFEN LİNKİN ÜZERİNİ TIKLAYIP AÇILAN SAYFAYI OKUYUNUZ. Çünkü ne demek istediğimiz orada açıkça belli.

Ardından 23 Nisan 2024 günü, yukarıdaki haberimize konu işlemlerle ilgili tekrar, “MERSİN GSB’DE KAMP İHALESİ MUAMMASI” başlığı ile seslenerek ilgili ve yetkililere ne oluyor burada dedik. İşte linki:

https://www.haberanaliz.net/haber/mersin-gsbde-kamp-ihalesi-muammasi-20804

LÜTFEN BU LİNKİN ÜZERİNİ DE TIKLAYIP AÇILAN SAYFAYI OKUYUNUZ. Çünkü ne demek istediğimiz orada açıkça belli...  GELİYORUZ BU GÜNE.....

MERSİN GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ, bu haberlere konu mevzu için aylar sonra tekraren, 2024/664324 ihale kayıt numarası ile "24 HAZİRAN/ 15 ARALIK 2024 TARİHLERİ ARASINDA İLİMİZE GELECEK OLAN GENÇLERİN KONAKLAMASI VE YEMEK HİZMETİNİN VERİLMESİ İÇİN KAMP ORGANİZASYON HİZMET ALIMI İŞİ" Nİ, ilana çıkar.

MERSİN - 20.06.2024 10: 00 da ihale yapılacak. (ÖNCELİKLE VATANINI - MİLLETİNİ SEVEN TÜM FİRMALAR BU İŞE BİR EL ATSINLAR, TEKLİF HAZIRLASINLAR)

İhalenin makam tarafından onay tarihi: 17.05.2024

İşin yapılacağı yerler: Yıldırım Beyazıt Gençlik Kampı, Fatih Sultan Mehmet Gençlik Kampı, Mehmet Akif ERSOY Gençlik Kampı, Altuğ VERDİ Gençlik Kampı ve Akkum Gençlik Kampı..

Şimdi ihalenin dosyasını inceliyoruz. İhale 2 kısım olarak hazırlanmış.

1.Kısım: 24.06.2024-15.12.2024 tarihleri arasında 189 personel ile Yıldırım Beyazıt Gençlik Kampı, Fatih Sultan Mehmet Gençlik Kampı, Mehmet Akif ERSOY Gençlik Kampı ve Altuğ VERDİ Gençlik Kamplarında kamp organizasyon hizmeti alımı,

2.Kısım: 24.06.2024-15.12.2024 tarihleri arasında 33 personel ile Akkum Gençlik Kampında kamp organizasyon hizmeti alımı. Şeklinde idarece belirlenmiş.

İşe başlama ve bitiş tarihi olarak: İşe başlama tarihi 24.06.2024, işin bitiş tarihi 15.12.2024 olarak belirlenmiş.

1 kısım teknik şartname 92 sayfa, Bu şartnamenin ilk 42 sayfasının boş yerine, sayfa uçlarına, CAFER BOZKURT kaşesi vurulup üstü imzalanmış, Geri kalan kısmına ise EMİNE TOROS kaşesi vurulup imzalanmış.

Aşağıda önce Cafer Bozkurt kaşeli ve imzalı teknik şartnamenin birinci sayfası üstü ile son sayfa örnek ekran görüntüsü veriyorum:

Anlayacağınız üzere bu TEKNİK şartnameler bilgisayar ortamında hazırlanmış, (kim hazırlamış ise) kaşe basan ve imzalayanlar sorumlulukları üzerine alan kişiler olmuşlar..  Ancak bu şartnameleri işin EHLİ VE UZMANLARI tarafından çok ciddi ve özenle hazırlanması gerekir, mevzuat böyle diyor.

Bozkurt’un imzaladığı 1 kısım teknik şartnamenin 42 sayfa ve iç kısımda, “SAĞLIK PERSONEL HİZMETİ - TEMİZLİK PERSONEL HİZMETİ – ARAÇ KİRALAMA HİZMETİ- MALZEME DÂHİL YEMEK ALIM HİZMETİ - SEYHAT VE SAĞLIK SİGORTA HİZMETİ -  BAKIM ONARIM İŞLERİ VE ÇALIŞTIRILACAK PERSONEL HİZMET ALIMI - CANKURTARAN HİZMETİ – ŞOFÖR HİZMETİ – İL İÇİ TARİHİ VE KÜLTÜREL YÖRELERE OTOBÜSLERLETUR DÜZENLEMESİ HİZMETİ – SİLAHSIZ ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİ – YEMEKLERİN NASIL ÇIKACAĞININ REÇETESİ (GRAMAJLAR) , PERSONEL VE ARAÇ SAYILARI” bulunuyor... İmza ve kaşesini atan CAFER BOZKURT bu konuların hangisinde ehliyet ve liyakat sahibi, ne gibi bir uzmanlığı var?

Emine Toros’un imzaladığı geri kalan kısımda da (50 sayfa) aynı ve benzer hususlar var. Konuların hangisinde ehliyet ve liyakat sahibi, ne gibi bir uzmanlığı var? Emine Toros’un imzaladığı 2 kısım teknik şartnamenin 39 sayfa ve iç kısımda benzer ve aynı içerikler. Anlayacağınız her biri ayrı uzmanlık ve beceri isteyen TEKNİK konuların hepsine bu iki sim sahip gibi, imzalayıp, işleme koymuşlar.

İdari şartnameyi kimse imzalayıp kaşelememiş. O şartnamenin başlangıç kısmı aşağıda:

24 Şubat 2024 ve 23 Nisan 2024 günü yukarıda linklerini verdiğimiz haberlerin içeriğini okuduğunuz da bu habere konu işlerin bir bütünlük arz ettiğini anlarsınız.

İlk ihale “İhaleye Geçerli Teklif Veren İstekli Çıkmaması Nedeniyle” idarece iptal edilmişti.

Bu arada bu ihale çıktı. Bunun da aynı gerekçeler ile iptal edileceği yâda başka bir gerekçe ile iptal edileceği, bu hizmetlerin ivedi ve acil olması sebebiyle bu kez PAZARLIKLI alıma çıkılıp, yıllardır GSB nin yemek ve organizasyon işlerini alan firmaların bu işleri bölüşeceği iddiası ortalığı karıştırmış durumda. Dileriz, ihale iptal olmaz, yapılması zorunlu olan o kamplar için böyle bir yola başvurulmaz.

Ayrıca Devlet TASARRUF genelgesi yayınladı. Sosyal tesisleri ekonomiye kazandıracağız dedi. Mersin de onlarca kamp var. Bu tesisler başkaca kurumlardan GSB ye geçti. Bu sene kamp yapılmasa olmaz mı? Bu harcamaya, külfete, bu sıkıntılı ekonomik ortamda ne gerek var? Burada kamp yapacak gençler ya da kişiler, bu yıl yapmasalar ne olur, ne kaybederler?” DEMİŞTİK....

3.6.2024 günü tekraren aynı konuda, “MERSİN GSB’NİN ÇALIŞMALARINI ANKARA DA HASIRALTI EDENLER KİM?” başlığı altında aşağıdaki linkte:

https://www.haberanaliz.net/haber/mersin-gsbnin-calismalarini-ankara-da-hasiralti-edenler-kim-21103

Aşağıdaki linkte:

https://www.haberanaliz.net/haber/mersin-gsbde-tasarruf-genelgesi-yok-mu-21061

KAMP ORGANİZASYONU İHALELERİ BİR GARİP

Mersin GSB, 2024/664324 ihale kayıt numarası ile  “24 HAZİRAN/ 15 ARALIK 2024 TARİHLERİ ARASINDA İLİMİZE GELECEK OLAN GENÇLERİN KONAKLAMASI VE YEMEK HİZMETİNİN VERİLMESİ İÇİN KAMP ORGANİZASYON HİZMET ALIMI İŞİ” ni ihaleye çıkmış ve bizde bu işteki tuhaflıkları, rekabeti ve serbestliği, açıklığı ihlal edici yanları olduğundan bahisle, şartnamedeki enteresan bilgileri “MERSİN GSB'DE TASARRUF GENELGESİ YOK MU?” başlığı ile aktarmıştık.

İlgili haberimizin linki aşağıda:

https://www.haberanaliz.net/haber/mersin-gsbde-isler-siritiyor-disler-21046

Edindiğimiz bilgilerde bu şartnamelerin Genel müdürlükten geldiği, kimsenin bu ihaleleri bozmaya gücünün yetmeyeceği, firmaların yüksek yerlerden torpilli oldukları iddialar arasında. Bu arada BU İHALE, kamp organizasyonu adı altında, birbirinden ayrı işleri TORBA yaparak alıma çıkıldığından, bu işlere teklif verecek fazlaca kimsenin olmadığı, çünkü işin yeterlik meselesi olduğu, herkesin yeterliğinin tutmadığı, o yüzden Mersin GSB’nin bu işlerinin sürekli 3 firma arasında (TAŞELİ- TURAÇ- ACS) dönüp durduğunu, oysa bu işlerin birbirine benzemediği, YEMEK HİZMETİ İŞİNİN çok özel bir iş olduğunu, hassasiyet ve uzmanlık gerektirdiği konuşulanlar arasında... Bu arada aynı ihaledeki diğer işler olan SAĞLIK PERSONEL HİZMETİ - TEMİZLİK PERSONEL HİZMETİ – ARAÇ KİRALAMA HİZMETİ- MALZEME DÂHİL YEMEK ALIM HİZMETİ - SEYHAT VE SAĞLIK SİGORTA HİZMETİ -  BAKIM ONARIM İŞLERİ VE ÇALIŞTIRILACAK PERSONEL HİZMET ALIMI - CANKURTARAN HİZMETİ – ŞOFÖR HİZMETİ – İL İÇİ TARİHİ VE KÜLTÜREL YÖRELERE OTOBÜSLERLETUR DÜZENLEMESİ HİZMETİ – SİLAHSIZ ÖZEL GÜVENLİK HİZMETİ gibi işlerin ise farklı branşlar ve hassasiyetler gerektirdiğini, bu nedenle bu alımların ayrı ayrı alınmasının ve AÇIK ihale yapılmasının, rekabeti tam olarak oluşturacağını, herkesin işe katılım yapabileceğini, özellikle YEMEK hizmeti işinin bu işlerden mutlaka ayrı yapılması, çünkü yemek hizmeti işinin çok sayıda hileyi barındıracağını, çok daha dikkatli kontrol ve denetimi için yemek hizmeti işinin tek başına ihalesinin hem yeterlik konusunu ortadan kaldıracağını, hem de tam rekabeti oluşturup, devleti kazanca geçireceği konuşulanlar arasında.”  DEMİŞ İDİK...

10.6.2024 günü “Mersin GSB de ilk 5 ayda 98 Milyonluk parça parça pazarlıklı alım ortaya çıktı…” haber başlığı ile; “Mersin GSB için Devletin Büyük Makamları Yok mu?! 2 yılı aşkın zamandır bu kurumdaki alım satımları, ihaleleri, ardı ardına yapılan aynı işleri, benzer işlerin sürekli tekrarlandığını dile getirerek, pazarlıklı alım ile doğrudan temin metodu ile yapılan alımların korkunç boyutlara vardığını, bu paranın devletin parası olduğunu, tüyü bitmedik yetimin hakkı bulunduğunu, şehitlerimizin hakkının bulunduğunu dile getirip, araştırın, inceleyin, bu nasıl bir alış veriştir diye bangır bangır haber yaptığımız ortamda, Arkasında üstün siyasiler var” denerek işlerin küllendirildiğini duyuyoruz. AYIPTIR, GÜNAHTIR. EN BÜYÜK GÜÇ ALLAHTIR. Burada tüysüz yetimlerin hakkı var. Beytülmal. Sayıştayı, Bakanlık müfettişi, Valiliği bunu hulus kalple incelemelidir. Tasarruf genelgeleri söz konusudur. Ama onu bile dikkate almadan yapılan harcamalar halkımızı canından bezdirmiştir.  Mersin Gençlik ve Spor Müdürlüğü başına buyruk çalışmasını sürdürüyor. Zaman zaman ihale ve alımları dile getiriyoruz. O kadar büyük ve o kadar tuhaf ki, biz yazıp kamuoyuna duyuruyoruz, kimse o yerli olmuyor. Bazı ihaleler EKAP a konuyor, bir saat gözüktekten sonra kayboluyorlar. Hele bazıları var ki, sonuçları açıklanmıyor ama iş içeride yapılıyor. Nice bir vakit sonra işin sonucu Ekap’a konuyor. Madem bir yanlışlık yok, eksiklik yok, art niyet yok, o zaman bu ihalelerin ilanları ve sonuçları günü gününe anı anına neden EKAP’a konmuyor? Bugün sizlere gündeme taşıyacağım işte bu ihalelerin sonucu daha henüz yeni konmuş durumda. O nedenle, biz günler öncesi DOĞRUDAN TEMİNLERİ sizlere aktarırken, bunları aktaramadık. Çünkü saat saat EKAP’ı kontrol eden bizler bunları orada göremedik. Bakın GSM de, 2024 yılı için, biz doğrudan temin işlerini size aktarır iken aşağıdaki yayına alacağımız alım ve satımlar olmuş.  Miktarlar büyük, tutarlar büyük, lokmalar büyük… HEPSİ PAZARLIKLI alım….

2024/30652 numaralı, "15 Ocak /29 Şubat 2024 Tarihleri Arasında Gençlik Kamplarında Kamp Organizasyonu Hizmet Alımı İşi” ihale edilmiş. İşin yapılacağı mekanlar ise: “Yıldırım Beyazıt Gençlik Kampı, Fatih Sultan Mehmet Gençlik Kampı, Mehmet Akif ERSOY Gençlik Kampı, Altuğ VERDİ Gençlik Kampı ve Akkum Gençlik Kampı” olarak belirlenmiş. 2 kişi dosya bakmış, bir kişi teklif vermiş, iş onun üzerinde kalmış. Kimmiş? Her zamanki firmalardan TAŞELİ… Herkesin bilmesi mümkün olmayan, idarece gizli belirlenen yaklaşık maliyet ise : 27.024.536,43 TRY olarak belirlenmiş ne hikmet ise firmamız bu bedelin çok az altında şekilde teklif atmış ve işi almış…. Sözleşme bedeli: 26.654.022,00 TRY Paraya bakın paraya… Daha bunun içinde KDV yok. Bu denli büyük iş pazarlıkla (21/B) yapılıyor, bak sen!!!

Devam ediyoruz….

2024/304921 numaralı ihale ile, “12 Mart/22 Mart 2024 tarihleri arasında Gençlik Kampları Organizasyonu Hizmet Alım İşi” isi yapılmış. Meraklanmayın o da 21/B pazarlık. Yine meraklanmayın, alan firma yine aynı firma, yine 2 kişi teklif vermiş bir kişide iş kalmış, o da TAŞELİ. İdareci gizli olarak belirlenen yşaklaşık bedel: 5.292.583,37 TRY olarak belirlenmiş, sözleşme bedeli ise, 4.995.468,00 TRY. Yaklaşık maliyetin ıccık altında teklif vermiş. Ne kadar güzel tahminlerde bulunuyorlar değil mi? Bitmedi….

Devam ediyoruz.

2024/355128 numaralı ihale ile, “23/03/2024 ile 12/06/2024 tarihleri arasında Gençlik Kampları Organizasyonu Hizmet Alım İşi” ihalesine çakıyorlar. Bu da pazarlık 21/B. Yaklaşık mamliyet idareci sözde gizli belirleniyor ya, bakın ne belirlemişler: 43.772.660,15 TRY. Nereleri kapsıyor? “İl Müdürlüğümüze bağlı Akkum, Mehmet Akif Ersoy, Yıldırım Beyazıt ve Altuğ Verdi Gençlik Kampları”nı. 1 kişi teklif vermiş o bir kişi işi almış. Başkaca teklif yok. Kim almış? Bilinen firma Mersin’li ACS. Ne teklif vermiş? 42.119.293,50 TRY. Bakın hele… Yaklaşık maliyetin accık altında bir fiyat. Nasıl biliyor ve tahmin ediyorlar değil mi?! Bu rakamın içinde de daha KDV yok.

Hani biz KAMP ihalesi iptal edildi veya kamp ihalesinin sonucu neden açıklanmıyor dediğimiz vakitlerde bu yerlerde kamp oluyor idi, nasıl oluyor, ihale belli deil, sonuç belli değil, bu işleri nasıl yapıyorlar diye soruyorduk ya, herşey bellide, EKAP’a konmadğından biz nasıl yaparlar diye boşuna sormuşuz, onlar da nasılsa biz yaptık oldu, diyerek cevap verme gereğini görmemişler. Ama Devlet bu. Orası kimsenin babasının çiftliği değil. Harcanan para KAMU kaynağı. İsrafın önlenmesi gerektiği gibi, harcamaların yerindeliği ve verimliliği önemli. Rakamlar öyle hafife alınacak rakamlar değil. Bu rakamlar Ankara’da hangi üst düzey makamdakini ilgilendiriyor ki, bu denli yazmamıza karşın, bir düzelme olmuyor? Bu işler açık ihale ile, şefaf bir şekilde neden çıkılmıyor? , Ayrıca birbirine benzemeyen işlerin KAMP organizasyonu adı altında birleştirerek, herkesin yeterliği uymayacak şekilde neden çıkartılıyor? Yemek işi ayrı bir alan, güvenlik işi ayrı bir alan, sağlık hizmet, cankurtaran hizmeti hepsi ayrı bir alan. Neden hepsi birleştirilip, piyasada bu işi yapan başkaca firmaların girmesinin önü kesiliyor? Neden işleri hep aynı firmalar alıyor? Piyasada binlerce firma var, ama böyle birbirine benzemeyen 4-5 konuyu birbirine birleştirip organizasyon adı altında ihale yapınca kişilerin yeterliği uymuyor. Taa yıllar öncesinden başından beri aynı firmalar bu işlere teklif atıp yeterlikleri almışlar, başkalarının girme şansı kalmıyor.Piyasa berbat halde. AÇIK olarak yapılsa ve bu birbirine benzemeyen işleri (Yemek- Temizlik- Cankurtaran- Sağlık- Güvenlik –Araç kiralama hizmetleri gibi) KAMP organizasyonu adı altında birleştirmeyip ayrı ayrı çıksalar bu işler kıran kırana gider, devlet kazanır? Niye bu yol tercih edilmiyor? Evinize bir domates alırken kırk yeri gezip fiyat araştırması yaparken, Kamu parası olan burada tirilyonluk işlerde bunu neden gözetmiyorsunuz? Günah değil mi?

Bitmedi, bakın daha ne var?

2024/407347 numaralı ihale ile, “1 Nisan/16 haziran 2024 tarihleri arasında afetzedelerin konaklaması ve yemek hizmeti organizasyon hizmet alım işi” ihaleyi çıkar. Yine pazarlık 21/B maddesi. Yaklaşık malmiyeti idare gizli belirler sözde: 6.704.483,43 TRY olarak. 1 kişi teklif atar o bir kişi de de iş kalır. Bilin bakim Kimde? Yine Mersin TAŞELİ firmasında. Yani işleri alanlar hep aynı firmalar. Peki ne kadara almış bu kez? 5.214.491,00 TRY sözleşme bedeli ile almış. Daha bunun içinde KDV de yok. Rakamları görüyor musunuz? Bunlar çok büyük rakamlar. Ve Pazarlıklı alımlar. Kamp ihalesi Taşeli, Afetzede yemeği yine aynı… Hiç uçarı kaçarı yok, hepsi aynı firmalarca kendi aralarında dönüşümlü olarak alınıyorlar.

Yok mu, ALLAH RIZASI için, bu işleri ciddi bir şekilde denetleyip, “hoop ne oluyor orada, tüyü bitmedik yetimin hakkı var, burası beytül mal, kamu kaynağı, ortada tasarruf genelgeleri de var, pazarlıklı aım, doğrudan teminde ne” diyecek???”  DEMİŞ İDİK...

28.6.2024 günü ise baktık olmuyor, YETKİLİ VE İLGİLİYE SESLENEREK, aşağıdaki linkte:

https://www.haberanaliz.net/haber/mersin-genclik-spora-hesap-soran-olmayacak-mi-21284

“MERSİN GENÇLİK SPOR’A HESAP SORAN OLMAYACAK MI?” başlığı altında yaptığımız haberde; “Müdürlükteki çalışmalar yürürlükteki tasarruf genelgesine uygun mu? İhaleler şeffaf ve saydam olması gerekir. EKAP’a sonuçlar geç konuyor. İşçiler başka görevlerde çalışıyorlar.

YAKLAŞIK MALİYET NASIL HESAPLANIYOR?

4734 sayılı yasa ve 4735 sayılı yasa açık ve ortada. GSB olarak Mersin de sayısız ihalelere imza atıyorsunuz. Özellikle Doğrudan temin ve pazarlıklı alımlarınız dikkat çekiyor. Siyasilerin bu işleri alması ise ayrı bir önem arz ediyor. İhalelerde saydamlık- rekabet- eşitlik ilkelerini gözetiyor musunuz? Yaklaşık maliyetleri kim, nasıl hazırlıyor? İhalelerde Maliyeti bilen kaç kişi var. İhale anına kadar gizlilik esas. Yaklaşık maliyet gerçekçi hazırlanıyor mu?

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde ihtiyaçların uygun şartlarda ve zamanında karşılanmasının en önemli etkenlerinden birisi de alım konusu işin yaklaşık maliyetinin gerçekçi ve piyasa şartlarına uygun olarak belirlenmesidir.

4734 sayılı Kanun’a dayanılarak Kamu İhale Kurumunca yayımlanan ihale uygulama yönetmeliklerinde ve Kamu İhale Genel Tebliği’nde yaklaşık maliyetin nasıl tespit edileceği ve dikkat edilecek hususlar ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

İdarece, ihtiyaç duyulan mal, hizmet veya yapım işinin ihalesi yapılmadan önce fiyat araştırması yapılarak, katma değer vergisi hariç olmak üzere yaklaşık maliyet belirlenir ve dayanaklarıyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilir.

Yaklaşık maliyete ihale ve ön yeterlik ilânlarında yer verilmez, isteklilere veya ihale süreci ile resmî ilişkisi olmayan diğer kişilere açıklanmaz.

Yaklaşık maliyet tespit edilirken maliyete etki edebilecek hususlar göz önüne alınarak gerçekçi bir tespit yapılmalıdır.

Kanunla, idarece belirlenen birim fiyatlara dayalı olarak hazırlanan tahmini bedel üzerinden ihale yapılmasının sakıncalarını giderebilmek amacıyla, idarelerce yaklaşık maliyetin ayrıntılı fiyat araştırmaları yapılmak suretiyle gerçekçi olarak belirlenmesi öngörülmüştür.

Yaklaşık maliyetin tespiti için yapılacak fiyat sorgulamalarında BAKANLIK MKYS programından alınan verilerden de yararlanılmalıdır. Piyasada faaliyet gösteren firmalardan teklif almanın yanı sıra geçmiş yıl alım fiyatları, MKYS il ortalaması ve MKYS Türkiye ortalamaları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu amaçla fiyat sorgulamalarının tek bir kaynaktan yapılmaması, her ihalenin kendi içinde değerlendirilmesi esas alınarak;

Satın alınacak malzeme ve hizmetin daha önceki yıllarda hangi fiyattan alındığı,

Emsal durumdaki sağlık tesislerinde oluşan fiyatların, piyasadaki diğer firmaların bu mal veya hizmet için verdikleri ortalama fiyatların ne olduğu,

Gerektiğinde ticaret odası veya meslek kuruluşlarının verdiği ortalama fiyatlar,

Muhtelif Devlet Kurumlarınca belirlenen resmi fiyatlar,

Siparişin ve miktarın büyüklüğü,

Alım konusu işin rekabete açık olup olmadığı,

Maliyete etki edebilecek coğrafi konum ve diğer hususların da sorgulanıp aynı özellik ve nitelikteki mal veya hizmetler için satın alma tarihindeki reel değerin somut verilerle ve objektif olarak tespit edilmesine azami dikkat edilmelidir.

Ayrıca yaklaşık maliyetin tespit edilmesi neticesinde yeterli ödeneğe sahip olunup olunmadığı da sorgulanmalıdır (4734 sayılı Kamu İhale Kanunu Md. 5,9).

Bu kurallara uyuluyor mu?

İhale biriminizde çalışanlar işin ehli ve uzmanı mı?

Konusunda eğitim almış insanlar mı?

O birimde çalışmalarını gerektirecek ehliyet ve liyakate hakim diploma, sertifika veya başkaca bir belgeye sahipler mi?

İşçi kadrosunda olanların o birimde çalışması doğru mu?

Yasa ve genelgelere uygun mu?

İşçi kadrosundaki kişi hangi kadroda ise o kadroda çalışması gerekmez mi?

Müdürlükte kadrosu dışında çalışan kaç kişi var?

Kadrosu sizde olup sağa sola (Dernek birlik gibi) geçici görevle gönderdiğiniz yâda il içi onay alıp görevlendirdikleriniz yasaya uygun mu, ayrıca tasarruf genelgesine uygun mu?

İhalelerde SAYDAMLIĞI ve rekabeti sağlamak için ne gibi işlemler yapıyorsunuz?

Personel müdürünüz ne iş yapar?

İşçileri asıl kadrolarında ve kurum içinde niye çalıştırmaz?

Statlara ve bazı tesislere verilen işçiler neden masa başındalar?”   DEMİŞ İDİK...

4 Temmuz 2024 günü ise “MERSİN GSB’YE KİK TOKADI” başlığı altındaki haberimiz ile Kamu ihale kurumunun bir ihaleyi bozduğunu aktardık. Linki aşağıda:

https://www.haberanaliz.net/haber/mersin-gsbye-kik-tokadi-21356

GELDİK BU GÜNE VE HABERİMİZİN SON DURUMUNA

2024/664324 sayılı KAMP ORGANİZASYONU ihalesi ile ilgili yukarıda içeriklerini verdiğimiz ve linklerini yayınladığımız içeriklerde İŞLERİ HEP AYNI FİRMALARIN ALDIĞININ altını çizerek, ne oluyor, neler dönüyor, neden birbirinden farklı işleri birleştirip aynı çatı içinde çıkıyorsunuz, bu durum rekabeti önlüyor diyerek seslendik. Hatta işin iptal edilmesinin doğru olacağını, yürürlülükte tasarruf genelgesi de olduğunu, bu yıl kamp yapılmaz ise dünyanın sonunun gelmeyeceğini de ayrıca belirttik. Ama tüm yazılarımıza rağmen ihale yapıldı. İŞİN garibi, yapıldı ama haftalardır ihale sonucu EKAP’a konmuyor, açıklanmıyor, ama işi her zaman olduğı gibi birileri kamplarda yapıyor....(!)

Aşağıdaki iki ekran görüntüsüne iyi bakın. Bu gün saat 09.oo da alındı.

Yani ihale yapılmış, teklif değerlendirmesi bitmiş, işler kamplarda yapılıyor, ama ihale yapılıp bu ibare konduğundan bu yana 17 gün geçmiş. EKAP’a sonucu bir türlü konmuyor?

Neden???

Yoksa işleri sürekli alan TAŞELİ- TURAÇ ve ACS firmasından biri mi aldı?!

Özelikle ACS firması mı aldı?

Niye bu gizlilik ve açıklamama inadı?!

Bu işten kim ne, ne kadar kazanıyor, Devlet ne kaybediyor?

ALLAH BU DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ.

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir.

Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ e- posta ADRES:

batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER