'Altın, altın, altın': Grönland neden paylaşılamıyor?
GÜNDEMDonald Trump, Beyaz Saray'a dönmeden önce ABD'nin "ekonomik güvenliğini" artırmak için Grönland'ı satın alması gerektiğini söyledi.
Adrienne Murray ' ın haberidir
Kuzey Kutup Dairesi'nin üstünde kalan bölge satılık olmadığını ilan etse de geniş ve çoğunlukla dokunulmamış mineral yataklarına artık büyük bir talep var.
Motorbot, Grönland'ın güney ucundaki dalgalı kıyı sularında ve fiyortlarda yol alırken, önümüzde aniden engebeli gri zirveler beliriyor.
Madencilik şirketi Amaroq Minerals'ın CEO'su Eldur Olafsson, bu çok yüksek ve sivri dağların aslında bir "altın kuşak" olduğunu söylüyor.
Denizde iki saat yol aldıktan sonra, Nalunaq dağının altında şirketin altın aradığı uzak bir vadiye çıktık.
Çevredeki sıradağları ve vadileri tarayarak diğer değerli mineralleri de arayan şirket, 10.000 kilometrekareden fazla alanı kaplayan bir keşif lisansı aldı.
"Bakır, nikel ve nadir toprak elementleri arıyoruz" diyen İzlandalı CEO'ya göre "Bu henüz keşfedilmemiş bir alan ve büyük bir potansiyele sahip."
Büyük ölçüde el değmemiş
Ana kampta Grönland, Avustralya ve İngiltere'den eski kömür madencileri de dahil olmak üzere 100'den fazla çalışanı barındıran mobil binalar ve parlak turuncu çadırlar var.
Oradan vadiye doğru bir yol tırmanıyor. Arabayla dağın içinde yukarı doğru karanlık bir tüneli takip ederek altın madenine giriyoruz.
"Buraya bakın" diyor Olafsson, bir beyaz kuvars damar ve koyu ince bir çizgiyi işaret ederek: "Altın, altın, altın. Tüm bu alanda. Olağanüstü değil mi?"
Amaroq'un 2015'te satın aldığı maden, geçtiğimiz on yılda çoğunlukla faaliyet göstermişti ama o zamanlar düşen altın fiyatları ve yüksek işletme maliyetleri nedeniyle kapandı.
Ancak bu madenin şimdi kârlı olacağından emin. Bu yıl üretimi artırmayı planlıyor ve metali altın külçeleri haline getirmek için yepyeni bir işleme tesisi inşa etti.
Olafsson, "Her ay bir bavul dolusu altınla da sahadan ayrılabiliriz, 30.000 tonluk bir gemiyle de" diyor.
Grönland'ın eşsiz bir fırsat sunduğunu çünkü büyük mineral rezervlerinin büyük ölçüde el değmemiş olduğunu söylüyor:
"Batı'nın onlarca yıldır ihtiyaç duyacağı tüm minerallerin tedarikçisi olabilir. Bu çok eşsiz bir konum".
Ancak şu anda tüm adada sadece iki aktif maden var.
Grönland, Danimarka'nın bir parçası olsa da kendi doğal kaynaklarını kontrol eden, kendi kendini yöneten bir bölge.
Cep telefonlarından pillere ve elektrik motorlarına kadar her şeyi yapmak için hayati önem taşıyan nadir toprak elementlerinin en büyük sekizinci rezervine sahip. Ayrıca lityum ve kobalt gibi diğer önemli metaller de büyük miktarda bulunuyor.
Petrol ve gaz da var, ancak yeni sondaj yapmak yasak ve derin deniz madenciliği de yapılmıyor.
Grönland İş Dünyası Birliği direktörü Christian Kjeldsen'e göre, "küresel jeopolitik durum şu anda dünyanın en büyük adasına olan ilgiyi artırdı" ve Çin dünyanın en büyük nadir toprak metalleri rezervlerine sahipken, Batı alternatif kaynakları güvence altına almak istiyor.
İzinler verildi ama atılması gereken adımlar var
Batılı ülkeler, Grönland'ın minerallerine erişim konusuna odaklandılar. Bu konuda Çin de istekliydi, ancak dahli sınırlı.
Reuters haberine göre ABD, Grönland'ın en büyük maden projesini Çinli alıcılara satmaması için Avustralyalı bir madencilik şirketine lobi yapıyor.
Grönland İş, Ticaret ve Hammadde Bakanı Naaja Nathanielsen, bölgedeki minerallere olan ilginin "son beş yılda arttığını" söylüyor ve ekliyor:
"İklim krizi konusunda gündemde olmaya alışkınız. Çözümün bir parçası olmak istiyoruz."
Şirketlerin işlenebilir maden yatakları aradığı Grönland genelindeki 100 blok için izinler verildi. İngiliz, Kanadalı ve Avustralyalı madencilik şirketleri en büyük yabancı lisans sahipleri iken, Amerikalılar sadece bir tanesine sahip.
Ancak bu alanların potansiyel maden haline gelmesi için atılması gereken daha çok adım var.
Grönland mineral bakımından çok zengin olsa da "altına hücum" yavaş gerçekleşiyor.
Yıllık GSYİH'si 3 milyar doların biraz üzerinde olan ekonomisini hala kamu sektörü ve balıkçılık yönlendiriyor. Ayrıca Danimarka'dan yıllık 600 milyon dolarlık bir sübvansiyonu var.
Grönlandlı politikacılar, madencilik gelirlerinin Danimarka'nın sübvansiyonuna olan bağımlılığı azaltacağını ve bağımsızlık çabalarını artırmaya yardımcı olacağını umuyor. Ancak şu an için Grönland turizmden daha fazla para kazanıyor.
Grönland Üniversitesi'nden konunun uzmanı Javier Arnaut, madenciliğin resmi olarak bağımsızlık için hala önemli olduğunu söylüyor:
"Ancak pratik açıdan, çok az madencilik lisansı verildiğini görebilirsiniz."
Bakan Nathanielsen, ABD ve AB ile ortaklıklar geliştirilirken "bu sektöre hala büyük miktarda para akışı olmadığını" kabul ediyor. Önümüzdeki on yıl içinde üç ila beş madenin daha faaliyete geçmesini umuyor.
Maden açmak kolay değil
Ancak Grönland'da madencilik, adanın uzaklığı ve havası nedeniyle kolay değil. Dünyanın en büyük adasının yüzde 80'i buz tabakasıyla kaplı. Dağları engebeli ve yerleşim yerleri arasında yol bulunmuyor.
Bölgenin yataklarını haritalayan Danimarka ve Grönland Jeolojik Araştırma'dan Jakob Kløve Keiding, "Bu bir Arktik arazi" diyor.
"İklim ve sınırlı altyapı koşulları zorlaştırıyor. Bu nedenle bir maden açmak oldukça pahalı."
Bu yüksek maliyetler, düşük küresel metal fiyatlarıyla birleşince yatırımcıları uzak tutuyor.
Bazıları ise sektörün yavaş büyümesinin sebebini bürokrasiye bağlıyor. Bölgede katı çevre düzenlemeleri ve sosyal etki şartları var. Bu nedenle izinler zaman alabiliyor.
Nathanielsen, çoğu kişinin madenciliği desteklediğini ve bunun yerel ekonomileri canlandırdığını savunuyor.
"Madenciler yerel dükkandan alışveriş yapıyorlar. Yerel nüfusu istihdam ediyorlar. Yerel bir tekne veya helikopter kiralıyorlar".
haber ve kaynak: bbc.türkçe
https://www.bbc.com/turkce/articles/c9vm13ll8y1o
İlginizi Çekebilir
AKOM: İSTANBUL’A KAR GELİYOR
İstanbul, önümüzdeki hafta itibarıyla Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının etkisine giriyor. Çarşamba ve Perşembe günleri yoğun kar yağışı beklenirken, sıcaklıklar sıfırın altına düşecek. Kar kalınlığı bazı bölgelerde 10-20 cm’ye ulaşabilir.
MANSUR YAVAŞ’TAN PERSONELE YÜZDE 62 ZAM
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve farklı iş kollarını kapsayan 4 yetkili sendika arasında Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalandı.
Engelli dostu İzmir’de Erişebilirlik Çalıştayı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından “Erişebilirlik haktır” temasıyla düzenlenen Engellilik Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın İzmir’i engelsiz şehir yapma hedefine dönük çalışmalarından övgü ile söz etti.
Bakanlıktan 81 ile acil kodlu denetim yazısı: Bozcaada'da 36 otel mühürlendi
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü, 81 il valiliğine acele kodlu yazı gönderdi. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulundurmadan, yasal süre içinde Turizm İşletme Belgesi almadan kayıt dışı faaliyette bulunan tüm tesislerin mühürlenmesi istendi. Çanakkale'nin Kuzey Ege Denizi'ndeki turizm merkezi Bozcaada ilçesinde çeşitli eksikliklerin bulunduğu tespit edilen 36 konaklama yeri mühürlendi.