Başkanlık makamı ballı maaş kapısı
SAĞLIKSağlık alanındaki sözleşmeli idareci uygulaması, AKP’li yakınları için ek gelir kapısına dönüştü. Aylık 25 bin TL’ye varan kazanç getiren hastane ve il sağlık müdürlüğü yönetimleri AKP'lilere ve yakınlarına verildi.
Mustafa BİLDİRCİN
Sağlık Bakanlığına bağlı yöneticilik kadroları AKP eski milletvekilleri ile doldurulurken bu isimlere aylık 35 bin TL’ye kadar maaş ödenmesinin önü açıldı. Konya’da, 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında bazı hastanelerin yönetimine market müdürü ve otel yöneticiliği yapan isimler getirilirken çok sayıda AKP eski milletvekili de daire başkanlıklarında görevlendirildi.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, sağlık teşkilatlarında kadrolu idareci yerine sözleşmeli idareci uygulamasının AKP’li yakınları için nasıl ek gelir kapısına dönüştürüldüğünü örnekleriyle açıkladı. Uygulamaya tepki gösteren Emir, “Sağlık personeli olsun ya da olmasın, AKP’li yakınları bir imzayla 25 bin TL maaşlı görevlere getiriliyor” diye konuştu.
LİYAKAT ARANMIYOR
2 Kasım 2011 tarihinde yürürlüğe giren ve Sağlık Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının teşkilat ve görevlerini düzenleyen 663 Sayılı KHK ile sağlık teşkilatlarında kadrolu idareci uygulamasına son verilerek sözleşmeli idareci uygulamasına geçildi. Değişiklik ile il sağlık müdürlüklerinde başkanlık ve başkan yardımcılığı görevlerine, sağlık personeli olmayan kişilerin atanmalarına olanak sağlandı.
AKP’LİLER SEÇİLİYOR
Bu kapsamda son yıllarda yapılan atamalar, kamudaki liyakatsizliği bir kez daha tartışmaya açtı. Uygulamanın AKP’li yakınlarınca suistimal edilmeye başladığını ifade eden CHP’li Emir, kamuda yaygın olarak başvurulan sistemin işleyişini ise şu sözlerle anlattı:
‘‘Kamuda çalışan bir pratisyen hekim, tüm ek gelirleri ile beraber 10-12 bin TL maaş alırken sağlık çalışanı olmamasına karşın bir imzayla il sağlık müdürlüklerinde başkanlık ya da başkan yardımcılığı görevine getirilen AKP’li yakınları, 25 bin TL’ye kadar maaş alabiliyor. Sağlık çalışanı olan başkan ve başkan yardımcıları da yine genelde AKP’li yakınlarından seçiliyor. Hekim olan başkan ve başkan yardımcılarının maaşları da 48 bin TL’ye kadar çıkıyor ve yine bu kişiler de çoğunlukla AKP’lilerin yakınlarından seçiliyor.’’
Emir, il sağlık müdürlerinin maaşlarının 29 bin TL’den başlayıp 52 bin TL’ye kadar çıktığını belirterek AKP’li yakınlarının atamalarına yönelik şu örnekleri paylaştı:
•Konya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hasan Çiftçi, eski AKP Konya İl Başkan Yardımcısı.
•Konya İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkan Yardımcısı Dr. Muammer Özdemir, AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir’in oğlu.
•Konya İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri, İlaç ve Tıbbi Cihaz Başkan Yardımcısı Dr. Bahattin Akyürek, AKP Konya Milletvekili Tahir Akyürek’in kardeşi.
•Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hacer Nur Yüce, eski AKP Antalya İl Başkan Yardımcısı Yüksel Yüce’nin eşi.
•Karaman İl Sağlık Müdürlüğü Personel ve Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Nurullah Koçak, İlim Yayma Cemiyeti Karaman Şube Başkanı.
•Ağrı İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanı Abdurrahman Çetin, eski AKP Ağrı İl Başkanı.
•Kırklareli Lüleburgaz Devlet Hastanesi Müdür Yardımcısı Ali Şekerci, eski imam.
•Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Mehmet Eşsiz, eski AKP Kütahya Merkez İlçe Başkanı.
OTEL ÇALIŞANI ATANDI
Sağlık Bakanlığı’nın kendi teşkilatlarında binlerce nitelikli personel olmasına karşın, dışarıdan atamalarla bu uygulamayı rant kapısına dönüştürüldüğünü söyleyen Emir, şunları kaydetti: ‘‘Bunun yanında daire Başkanı, genel müdür gibi bazı Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı bürokratları da maaşı yüksek diye illerde uzman sözleşmesi imzalıyor ancak bakanlıktaki görevlerine devam ediyor. Yüksek lisans yapan sıradan bir pratisyen bunun karşılığı her ay sadece 200 TL ek gelir sağlarken yüksek lisans yapan sözleşmeli yönetici her ay 5 bin 500 TL ek gelir alıyor. Konya’da bir market müdürünü önce Kulu Devlet Hastanesi’ne müdür yardımcısı yaptılar ardından da 15 Temmuz Kadın ve Çocuk Hastanesi’nde İdari ve Mali İşler müdürlüğüne getirdiler. Yine Konya’da daha önce AVM ve otelde çalışmış bir kişiyi, Meram Devlet Hastanesi’nde İdari ve Mali İşler Müdür Yardımcılığına getirdiler.’’
HABER İÇERİK VE KAYNAK: BİRGÜN GAZETESİ
https://www.birgun.net/haber/baskanlik-makami-balli-maas-kapisi-377951
İlginizi Çekebilir
Evden çalışanlar, her gün '24 dakika daha fazla uyuyor'
İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre evden çalışan kişiler, ofise giden çalışanlardan 24 dakika daha fazla uyuyabiliyor.
Diyabet hastalığına fidan dikerek dikkat çektiler
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla İl Sağlık Müdürlüğü ve Bursa Tip 1 Diyabetliler Derneği tarafından Dünya Diyabet Günü kapsamında fidan dikim etkinliği düzenlendi.
Ölüdeniz’de yemek yiyen İngiliz genç, tepesine inen yamaç paraşütüyle ağır yaralandı
Fethiye’nin Ölüdeniz semtinde ailesiyle tatil yapan 15 yaşındaki Lily Nichol, öğle yemeği yediği sırada tepesine yamaç paraşütüyle inen bir pilot yüzünden ağır yaralandı.
Otizmde İyileşmenin yolu bağırsak temizliğinden geçiyor
Otizm iyileştirilebilir mi? Tıp çoğunlukla otizmi bir öğrenme problemi olarak görüp ömür boyu süreceğini iddia etse de, fonksiyonel yaklaşım otizmin bağırsak iltihabından kaynaklandığını düşünüyor. Türkiye’de Özel Eğitim Öğretmeni Emre Serge Özdemir’in de savunduğu ve uyguladığı yönteme göre, otizm bağırsak temizliği ve ardından etkileşim, oyun ve iletişim becerilerini geliştirmeye yönelik özel eğitim uygulamalarıyla iyileştirilebiliyor.