© Haberanaliz.net 2005

BU İŞLERİN ARKASINDA KİM VAR

Yürürlükte Tasarruf genelgeleri var. Belediyelerin ekonomik durumu belli… Ama PAZARLIK alımlardan bir türlü vazgeçmiyorlar. Bu pazarlık alımın kime ne faydası var, bu işlerin arkasında kim var?

YENİŞEHİR BELEDİYESİ, 2025/270489 İKN numaralı, "208 Nolu Emirler Köyünün kuzeydoğusuna isabet eden uygulama sahasında bulunan kadastro parsellerinin yapılan 1/1000 ölçekli imar planına uygun hale getirilmesi için 45 Hektarlık alanda 3194 Sayılı Yasanın 18inci madde uygulaması ve tapuya tescil işi"ni Pazarlık (MD 21 F) usulü ihale ve alıma çıkar.

Bu iş için GİZLİ OLARAK BELİRLENEN yaklaşık maliyet ise: 2.361.015,00 TRY olarak hesaplanır. İşin süresi 90 gündür.

Bu işi, 1.818.000,00 TRY bedel ile UZAY HARİTA MÜH.İNŞ.MADEN GIDA MAD.İTH.İHR.LTD.ŞTİ.- İHSANİYE MH.4901 SK. VELİ GÜBÜR İŞH. K-4 / 10 33070 AKDENİZ/MERSİN alır.  Bu rakam içinde henüz KDV yok.

AYNI BELEDİYE, BU KEZ, 2025/273388 İKN numarası ile "Elektrik Malzemesi" işini de Pazarlık (MD 21 F) usulü ile alıma çıkar. İdare GİZLİ olarak belirlemek zorunda olduğu yaklaşık maliyeti ise bu kez:  2.637.801,67 TRY olarak belirler.

Bu işi, 2.600.000,00 TRY bedel ile ER DERYA ELEKTRİK İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ AKDENİZ MAH. GAZİ MUSTAFA KEMAL BLV. 904 B MEZİTLİ/MERSİN firması sözleşme imzalayarak alır. Bu rakam içinde de KDV yok.

YİNE AYNI BELEDİYE, 2025/240342 İKN numaralı, "Temizlik Malzemesi Alımı" işini yine Pazarlık (MD 21 F) usulü ile ihale ve alıma çıkar. Bu iş içinde idare: 2.642.390,00 TRY yaklaşık maliyet belirler.

Bu iş için, 2.531.010,00 TRY bedel ile, YÜKSEL YERLİKAYA - HÜRRİYET MAHALLESİ 16.CADDE 78/C 33100 YENİŞEHİR/MERSİN’le sözleşme imzalarlar. Bu rakamın içinde de henüz KDV yok.

Bu üç PAZARLIKLI aynı usulde alınan işin toplam sözleşme bedeli: 6.949.010,00 TRY.

Yani 7 MİLYONA ramak kalmış..  Fatura kesiminde bide yüzde 20 ilave edin lütfen…

Eski para ile 7 Trilyon lira. KDV siz hali.

Niye bu işler pazarlıklı alım, neden AÇIK İHALE DEĞİL, bu işte kim kazançlı çıkıyor, devletin kör kuruşunu harcıyorsunuz, açık yapsanız kamu adına daha iyi değil mi? Bu sıkıntılı ekonomik ortamda, bu harcamaya gerek var mı? Üstelik yürürlükte TASARRUF genelgeleri de mevcut.

5018 SAYILI KAMU MALİ YONETIMI VE KONTROL KANUNU açısından DEVLETİN ZARARI MESELESİ İLE OLAYLARA BAKTIĞIMIZDA:  “….. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanun’un “Kamu Zararı” başlıklı 71’inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca kamu zararı, “kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması” şeklinde tanımlanmış olup bahse konu maddenin ikinci fıkrasının (g) bendinde ise, “Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması” hususu kamu zararının belirlenmesinde esas alınacak kriterler arasında sayılmıştır. 

Hesap verme sorumluluğu: Madde 8- Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır. 

Üst yöneticiler: Madde 11- Bakanlıklarda ve diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir. Üst yöneticiler, idarelerinin stratejik planlarının ve bütçelerinin kalkınma planına, yıllık programlara, kurumun stratejik plan ve performans hedefleri ile hizmet gereklerine uygun olarak hazırlanması ve uygulanmasından, sorumlulukları altındaki kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanımını sağlamaktan, kayıp ve kötüye kullanımının önlenmesinden, malî yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi, izlenmesi ve kanunlar ile Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden .... mahallî idarelerde ise meclislerine karşı sorumludurlar. Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler.. DEMEKTEDİR.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Hesap verme sorumluluğu” başlıklı 8. Maddesinde YUKARIDA NE DİYORDU?: 

“Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.”

BU DEVLETİN HESAP SORACAK MERCİ VE MAKAMLARI NE YAPIYOR ACABA?!

ALLAH BU DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. 

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ e- posta ADRES: 

batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER