Düğmeye basıldı: Şehir peyzajlarına bakanlık standardı geliyor!
GÜNDEMÇevre Bakanlığı, 81 il için Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi hazırlıyor. Bakan Kurum, yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacaklarını belirtti. Proje ile Türkiye'nin doğal bitki örtüsüne uygun yeşillendirme hedefleniyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye genelinde yeşil alanların planlanmasında kullanılmak üzere "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi Projesi" üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bakan Kurum, projenin amacını açıklayarak, yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre belirleyerek kayıt altına alacaklarını belirtti.
İllerin Bitki Varlığına Yönelik Kayıt Çalışmaları
Proje kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanındaki illerin bitki varlığı incelenerek iklim ve ekolojik özelliklere göre sınıflandırılacak. İlk etapta İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine odaklanılarak "Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberi" oluşturuldu. Geriye kalan coğrafi bölgeler için de rehberlerin tamamlanması planlanıyor.
Bakan Kurum'un Açıklamaları
Bakan Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, proje kapsamında 81 ilin bitki rehberini detaylı bir şekilde hazırladıklarını ve Türkiye'nin doğal bitki örtüsüne uygun şekilde planlama yapacaklarını vurguladı. Yerel bitki türlerini teşvik ederek egzotik bitkilerin yerine doğal türlerin tercih edilmesinin önemine dikkat çekti.
“Çok detaylı bir çalışmayla 81 ilimizin bitki rehberini hazırlıyoruz. Cennet ülkemizin dört bir yanındaki yerel bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklerine göre kayıt altına alacağız. Böylece Türkiye’nin doğal bitki örtüsüne göre yeşillendirmesi için çok önemli bir adım atmış olacağız”
Çevre Dostu Peyzaj Çalışmaları
Projenin tamamlanmasıyla 12 binin üzerinde bitki taksonuna ve 3 binden fazla endemik bitki türüne sahip olan Türkiye'nin doğal bitki örtüsüne uygun peyzaj çalışmaları yapılabilecek. Şehirlerde iklim değişikliğine uyumlu ve sürdürülebilir yeşillendirme projeleri hayata geçirilerek kentlerde doğal denge sağlanacak.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, rehberin kentsel peyzajda doğal bitkilerin nasıl kullanılabileceğine dair önemli bilgiler içerdiğini belirtti. Yenigün, projenin çevre koruma, iklim değişikliği ve erozyonla mücadele konularında önemli bir adım olduğunu vurguladı.
İlginizi Çekebilir
Görür'den Erzurum depremine ilişkin korkutan uyarı: Doğu Anadolu sıkışıyor
Erzurum'da meydana gelen 4,4 büyüklüğündeki depremin ardından değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "Doğu Anadolu sıkışıyor, benzer depremler beklenebilir" dedi.
Arap dünyasının Gazze'yi yeniden inşa planı neleri içeriyor?
Donald Trump'ın Gazze'yi alma açıklaması sonrası Mısır'ın başını çektiği ülkeler, Filistin halkının topraklarında kalmasını sağlayacak bir karşı plan üzerinde çalışıyor.
İsrail'de üç otobüste patlama
İsrail'de Tel Aviv'in güneyindeki Bat-Yam kentinde üç otobüste patlama meydana geldi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
Van'da 560 yerleşim yeri ulaşıma kapandı
Van'da kar yağışı nedeniyle 560 yerleşim yerine ulaşım sağlanamazken, kent merkezinde kar kalınlığı 10 santimetreyi buldu.