© Haberanaliz.net 2005

İzmir ve Lübliyana kuraklıkla mücadelede güçlerini birleştiriyor

İzmir ve Lübliyana şehirleri, kuraklığa karşı direnç göstermek ve sulak alanları korumak amacıyla uluslararası bir iş birliğine imza attı. “Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanların Korunması Konferansı” ile Gediz Deltası saha çalışması yapıldı. Projenin devamında İzmir ve Lübliyana kentlerinde bulunan sulak alanlara ilişkin bir eylem planı hazırlanacak.

2016 yılında Avrupa Yeşil Başkenti unvanı kazanan Slovenya’nın başkenti Lübliyana ve İzmir, sulak alanları korumak ve kuraklığa karşı direnç göstermek için bir kez daha bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Doğa Derneği ve Köy-Koop İzmir Birliği'nin öncülüğünde, DOPPS/BirdLife Slovenya, Lübliyana Belediyesi ve Lübliyana Kentsel Bölge Kalkınma Ajansı gibi uluslararası ortakların katılımıyla Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) “Kuraklık Yönetimi ve Sulak Alanların Korunması Konferansı” düzenlendi.
Proje kapsamında, altı ortak kuruluş, İzmir ve Lübliyana’da kuraklığın olumsuz etkilerine karşı uyum sağlama ve dayanıklılığı artırma hedefiyle çalışmalar yürütecek. Yerel, bölgesel ve sektöreler bazda stratejiler geliştirilerek geleceğe yönelik projeksiyonlar oluşturulacak. İki şehir arasındaki bu iş birliği, sadece mevcut krizlerle başa çıkmayı değil, aynı zamanda daha dayanıklı ve sürdürülebilir şehirler inşa etmeyi de hedefliyor. Kuraklığın tarım, su kaynakları ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki yıkıcı etkilerini azaltmayı amaçlayan proje, aynı zamanda bölgedeki sulak alanların korunmasını da sağlayacak.
 
Kentsel Gelecek Projesi
Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı (TTGS-II) çerçevesinde yürütülen "Kuraklık Yönetimi ve Sulak Alanların Korunması Yoluyla Sürdürülebilir Kentsel Gelecek Projesi" kapsamında Gediz Deltası, İnciraltı-Çakalburnu, Küçük Menderes Deltası, Sasalı Kuş Cenneti, Aliağa ve Alaçatı gibi uluslararası öneme sahip sulak alanların korunması amacıyla çalışmalar yürütülüyor.
Proje çerçevesinde, 5-6 Eylül 2024 tarihleri arasında Slovenya’nın başkenti Lübliyana’da Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanları Koruma Konferansı ve saha çalışmaları gerçekleştirilmişti. 3-4 Ekim 2024 tarihlerinde İzmir’de aynı isimle konferans ve Gediz Deltası Saha Çalışması yapıldı. Slovenya Delegasyonu, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta; farklı kurumlardan uzmanların çalışmalarını dinledi, İzmir sulak alanlarının sorunları ve çözümler için yürütülen çalışmalar hakkında bilgi sahibi oldu.
 
“Doğa şehrin içerisinde var olmaya çalışıyor”
Proje yürütücüsü İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından tüm proje ortaklarının desteğiyle düzenlenen konferansta konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, “Bugün dünya nüfusunun yarısından fazlası çeşitli gerekçelerle şehirlerde yaşıyor, ama şehirler yeryüzünün küçük bir bölümünü kaplıyor. İzmir Türkiye'nin üçüncü büyük şehri, 4.5 milyon nüfusa sahip, nüfusunun yüzde 67'si kent merkezinde yaşıyor. Sadece 1.5 milyon kişi 10 bin kilometrelik alanda yaşarken 3 milyon kişi ise 2 bin kilometrelik alanda yaşamaya çalışıyor. Bu 3 milyon kişinin yaşadığı kent merkezinde 300 kuş türüne ev sahipliği yapan Gediz Nehri Deltası gibi önemli sulak alanlar var. Aslında doğa şehrin içerisinde var olmaya çalışıyor” dedi
 
“Yaklaşık bir milyon hayvan ve bitki türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya”
Dünyadaki ekosistemin her geçen gün bozulduğunu belirten Şükran Nurlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı ile Yeşil Şehir Eylem Planı hazırladıklarını belirterek “Son 40 yıl içerisinde ülkemizde yaklaşık bir milyon üç yüz bin hektardan daha fazla sulak alan kurutma, doldurma gibi nedenlerle çevreyle ilgili özelliğini yitirdi. Dünya çapında yaklaşık bir milyon hayvan ve bitki türü sulak alanlara bağlı olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Tüm dünya gibi iklim krizinden İzmir de etkileniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak kuraklığın yönetimi, sulak alanların korunması yoluyla sürdürülebilir kentsel gelecek için çalışıyoruz” diye konuştu.
 
“Tarımsal eğitim planlaması yapılması gerek”
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarım Ekonomisi Bölümü uzmanı Dr. Zerrin Çelik ve Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu ulusal düzeyde karşılaşılan kuraklık sorunlarını dile getirdi. Kuş Gözlem Derneği (DOPPS-Bird Life Slovenya) Koordinatörü Damijan Denac, dünya genelinde en tehlike altındaki ekosistemlerin sulak alanlar olduğunu vurguladı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, toprağın önemi, özellikle sulak alanlarda meydana gelen tuzluluk, kimyasal kirlilik gibi sorunların tarımsal üretimde meydana getirdiği kayıpların önemine dikkat çekti.
Lübliyana Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığından Kıdemli Danışman Maruška Markovcic sulak alanlar ve kuraklığa karşı yapılan çalışmaları ifade etti. Proje ortaklarından Doğa Derneği Sulak Alanlar Uzmanı Burçin Yaraşlı ve Köy-Koop İzmir Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer Gediz Deltası’nda yürütülen çalışmaları ve sulak alanların tarımsal üretim ile güçlü bağını aktardı.
 
Saha çalışması yapıldı
4 Ekim’de ise saha gezisi yapıldı. Gediz Deltası RAMSAR alanında farklı noktalarda kuş gözlemi, bitki türleri, Gediz Nehri yatağının yıllar içerisinde değişimi ve bu değişimin bölgedeki etkileri üzerine saha çalışması yapıldı.
Gediz Deltası saha çalışmasının akabinde Tarım ve Orman Bakanlığı Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi’ne (UTAEM) gerçekleştirilen ziyarette Slovenya delegasyonu ve Türk katılımcılara yürütülen projeler, Gediz Deltası’nda yürütülen çalışmalar ve elde edilen sonuçlar hakkında UTAEM Müdürü Tuncay Topdemir ve uzmanlar tarafından detaylı anlatım yapıldı.
 
Sulak Alan Eylem Planı hazırlığı
Toplantı ve saha çalışmaları sonucunda, projenin devamında İzmir ve Lübliyana kentlerinde bulunan sulak alanlara ilişkin Kuraklıkla Mücadele ve Sulak Alanların Korunmasına yönelik Eylem Planı hazırlanacak. Aralık ayında gerçekleştirilmesi planlanan proje kapanış toplantısında bir araya gelen uzmanlar tarafından hazırlanacak kalıcı eser kamu ile paylaşılacak.

İlginizi Çekebilir

YENİ YIL GECESİ GÖÇMEN KAÇAKÇLARINA DARBE

2024 yılının son gününde ülke genelinde düzenlenen “KALKAN-37” operasyonlarında; 14’ü yabancı uyruklu olmak üzere toplam 42 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. Ayrıca; 380 bin 807 kişiye kimlik kontrolü yapıldı ve denetimlerde 764 düzensiz göçmen tespit edilerek geri gönderme merkezlerine sevk edildi

Onbinlerce Yurttaşın Hayatına Dokundu

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in göreve geldiği 2019 yılından beri ‘halk odaklı hizmet anlayışı’ ile kentte yaşayan her bir yurttaşın ihtiyacını gözeten Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılını geride bıraktığımız şu günlerde hayata geçirdiği sosyal hizmetlerle onbinlerce yurttaşın hayatına dokundu.

Gençler yerli teknoloji ile tanıştı

Balıkesirli gençlere yerli üretim teknolojilerin yararları ve kullanım alanları anlatıldı. Gençlik Merkezi öğrencileri Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından Avlu Gençlik Merkezi’nde öğrencilere yönelik düzenlenen “Yerli Malı Yurdun Malı” etkinliğinde buluştu.

ÖNCÜ VE ÖNDER OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 2025 yılının başta Gazze olmak üzere tüm dünyada barışa ve kardeşliğe vesile olmasını dileyerek, “Çok daha güzel ve çok daha müreffeh bir Konya için gayretimizi sürdürürken; daha adil, daha huzurlu bir dünyanın inşası için de çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Konya olarak 2025 yılında da her alanda öncü ve önder olmaya devam edeceklerini vurgulayan Başkan Altay, 2024 yılında; Cephanelik ve Ağır Bakım kentsel dönüşümlerinden atıksu arıtma tesislerine, yeni köprülü kavşaklar ve yeni caddelerden Habib-i Neccar Camii restorasyonuna; Konyaray Banliyö Hattından Adliye-Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Tramvay Hattı’na; Akyokuş Kasrı’ndan palye düzenlemelerine; akıllı şehir uygulamalarından çevre yatırımlarına; sosyal destekler ve tarımsal desteklerden Şehir Kütüphanesi’ne onlarca yatırımı hayata geçirdiklerini söyledi.

TÜM HABERLER