© Haberanaliz.net 2005

MERSİN ŞEHİR HASTANESİNDE MUSLUKLARDAN ‘ZATÜRRE’ AKMIŞ

Türkiye’nin ilk şehir hastanesinde ‘Lejyoner” skandalı

Ali Ekber ŞEN / MERSİN(TANIK HABER)  Türkiye’nin ilki olan ve 2017’de hizmete açılan Mersin Şehir Hastanesi’nde ‘bildirim zorunlu’ hastalıklar grubunda bulunan akciğer enfeksiyonu Lejyoner(Zatüre) hastalığının, mikrobunun ürediği ortaya çıktı. 7’si uzman 11 kişilik Enfeksiyon Kontrol Komitesi’nin yaptığı analizlerden sonra ortaya çıkan Lejyoner mikrobu ile ilgili hastane yönetiminin uyarılarak gerekli önlemleri alması istenmiş.

Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Dr.Ali Kutta Çelik, başkanlığındaki komitenin hastanenin açılışından 9 ay sonra yaptığı çalışmalarda virüse rastladı. Bunun üzerine Komite Başkanı Dr.Çelik, başhekimliğe yazdığı 667926640/050-06 sayılı resmi yazıda, 23.11.2017 tarihinde alınan numunelerde dahili branş servislerinin ve yoğun bakımlarının bulunduğu T1 kulesinin su tankında, cerrahi branş servislerinin ve yine yoğun bakımların yer aldığı T2 kulesindeki lavabo musluğunda legionella bakterisinin ürediğini bildirdi. Aynı yazıda 1-2 ay aralıklarla tekrarlanan numunelerde de çeşitli yerlerde üreme olduğu vurgulandı.

SUYUN KULLANILMAMASI GEREKİR

Komite Başkanı Çelik imzasıyla gönderilen ve belirtilen birimlerden alınan numune analiz sonuçlarının da eklendiği yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Lejyoner hastalığı kontrol programı kapsamında belirtilen dekontaminasyon işlemlerinin hastanenin tüm su sistemlerinde tamamlanarak su analizi yapılmalıdır. Tekrarlayan su analizinde üreme olmasının saptanması durumunda son kullanma noktalarında 24 saat süreyle en az 3 ppm olacak yüksek konsantrasyonda klor uygulanması(hiperklorinasyon) gerekmektedir. Bu dönemde hiçbir şekilde hastane personeli/hasta ve ziyaretçilerin bu suyu kullanmamaları gerektiği konusunda uyarılmalı ve kontrol edilmelidir.”

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER SIRALANDI
Komitenin resmi yazısında alınması gereken önlemler de sıralanarak harfiyen yerine getirilmesi istendi. Sıcak su tanklarının mutlaka uygun bir noktalarında tahliye musluklarına sahip olması gerektiği, aralıklarla sıcak su tanklarının tümü ile boşaltılması, temizlenmesi ve dip sedimentinin uzaklaştırılmasının mümkün olması gerektiğine de vurgu yapıldı.Tanklardaki su ısısının 70’C’e kadar çıkarılması gerektiği belirtilen yazıda personel, hastalar ve ziyaretçilerin bu konunda sözel/görsel olarak ikaz edilmesi gerektiği, bütün sıcak su muslukları ve duş başlıklarından dek dekotaminasyon döneminde günde 5-10 dakika, rutinde ise 3-5 dakika süre ile suyun akıtılmasının sağlanması da önerildi.

HASTANE AÇILDIĞINDAN BERİ VAR

Mersin Şehir Hastanesi’ndeki skandal, bu kez Enfeksiyon Kontrol Komitesi’nin değişen Başkanı Dr.İsmet Bayındır’ın da komite çalışmalarında ayni virüse rastlandı. Dr.Bayındır, imzasıyla başhekimliğe gönderilen ikinci resmi yazıda da Lejyoner Hastalıkları Usul ve Esaslar kapsamında hastanenin su sisteminden alınan numunelerine ait analiz raporuna göre bazılarında üreme olduğunu bildirdi. Yazıda numunelerde 13-02B-3 ve 11-03C-2 yoğun bakım katında, Legionella üremesi tespit edildiği, 22.11.2018 tarihinde yapılan analizde de aynı noktalarda üreme olduğuna dikkat çekildi. Yazıda, Lejyonella üremesinin görülen ilk vaka olmayıp, hastane açıldığı günden itibaren alınan su numunelerinde üremenin tespit edildiğinin altı çizildi. Aynı noktalarda üzerinden yıllar geçmesine rağmen sürekli üreme olduğu vurgulanan ve her kontrolde üreme tespit edildiğine işaret edilen yazıda, yönetmelikte belirtilen su sistemlerinin temizlenmesi ile ilgili uygulamalarda aksaklıklar olduğu, yönetmeliğe harfiyen uyulmasının yasa gereği olduğuna değinildi. Yazıda her kontrolde üreme olmasının daha önce yazılan yazıda da belirtildiği gibi Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmeliğin Su Sistemlerinin Temizlenmesi ve Dekontaminasyonu uygulamalarında aksaklıklar olduğunu düşündürdüğüne vurgu yapıldı.

HABER VE KAYNAK: https://www.tanikhaber.com/musluklardan-zaturre-akmis/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER