© Haberanaliz.net 2005

MERSİNLİ VALİLİĞE SORUYOR: MERSİN'DEKİ TABELALAR İÇİN NE YAPILDI?

Göç İdaresi Başkanlığı açıklama yaptı. Buna Göre: İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığınca, denetim komisyonları ile gerçekleştirilen iş yeri tabela denetimleri sonucunda bugüne kadar 19 bin 309 iş yerinin yabancılar tarafından işletildiği, 15 bin 666 iş yeri tabelasının Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standartlarına uygun olduğu, 3 bin 643 iş yeri tabelasının TSE standartlarına uygun olmadığı tespit edildi.

Göç İdaresi Başkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'de kullanılan tabelalar için kuralların TSE tarafından "TS 13813 standardı" ile belirlendiği hatırlatıldı. Yabancı dilin yer aldığı tabelalara ilişkin hususların da söz konusu standart ile belirlendiğine işaret edilen açıklamada, bu kapsamda yabancı dilde ifadenin yer aldığı tabelalarda, yabancı dildeki ifadelerin Türkçe ifadelerin yüzde 25'ini geçmeyecek büyüklükte puntolarla yazılması gerektiği kaydedildi.

- 1815 işletmeye vergi kaydı olmadığı için idari yaptırım

Açıklamada, söz konusu standardın uygulanmasının denetlenmesine ve ayrıca vergi levhası olmaksızın işletmelerin oluşturduğu haksız rekabetin önüne geçilmesine ilişkin 4 Kasım 2021 itibarıyla 81 ilde vali/kaymakamların koordinasyonunda, il göç idaresi müdürlükleri, kolluk kuvvetleri, yerel yönetimler, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, meslek odaları ve ilgili STK temsilcilerinin katılımı ile hem il hem ilçe düzeyinde denetim komisyonları oluşturulduğu belirtildi. "Denetim komisyonları ile gerçekleştirilen denetimler sonucunda bugüne kadar 19 bin 309 iş yerinin yabancılar tarafından işletildiği, 15 bin 666 iş yeri tabelasının TSE standartlarına uygun olduğu, 3 bin 643 iş yeri tabelasının TSE standartlarına uygun olmadığı tespit edilmiştir" bilgisinin yer aldığı açıklamada, söz konu tabelalara ilişkin uygulanan idari süreçlerin ardından 2 bin 151'inin standartlara uygun hale getirildiği, diğer tabelaların süreçlerinin ise devam ettiğini bildirildi. Açıklamada, "1815 işletmeye vergi kaydı olmadığı için idari yaptırım uygulanmıştır. Ankara'daki iş yerine ait tabelaya yönelik işlem, kolluk kuvvetlerince yürütülen bu denetimler kapsamında gerçekleştirilmiştir." ifadelerine yer verildi.

MERSİN İLİNDE DURUM NE, YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA İSTİYORUZ...

Mersin'de merkzdeki dört ilçedede yabancı uyruklu iş yerleri olduğunun altını çizen vatandaşlar, "Özellikle AKDENİZ- MEZİTLİ ilçeleri başta olmak üzere diğer iki ilçedede göçmenlerin ve mültecilerin çok sayıda iş yerleri açtığını görüyoruz. Tabelalar ise ya ARAPÇA yada başka dilde yazılı. Dev gibi tabelalar var. Mersin de bu işlerle ilgili ne gibi yasal işlem yapıldı merak ediyoruz. Çünkü ardı ardına açılan bu iş yerleri yüzünden Akdeniz ve Mezitli ilçeleri sanki SURİYE yada başkaca ülke mahalleleri haline geldi. Bir açıklama istiyoruz, bu tabelalar burada niye nizama girmiyor" diyorlar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER