© Haberanaliz.net 2005

Nobel Tıp Ödülü: mikroRNA çalışmaları için iki bilim insanına verildi

Nobel Tıp 2024 Ödülü, mikroRNA üzerine yaptıkları çalışmalar nedeniyle ABD'li bilim insanları Victor Ambros ve Gary Ruvkun'a verildi.

İki ismin yaptığı keşifler, Dünya'da karmaşık yaşamın nasıl ortaya çıktığını ve insan vücudunun nasıl çok çeşitli dokulardan oluştuğunu açıklamaya yardımcı oluyor.

MikroRNA'lar, yaşamın talimatları olan genlerin, organizmaların içinde nasıl kontrol edildiğini etkiliyor.

İnsan vücudundaki her hücre, DNA'mızda kilitlenmiş aynı genetik bilgiyi içerir.

Ancak aynı genetik bilgiyle başlamalarına rağmen, insan vücudundaki hücreler biçim ve işlev bakımından farklıdır.

Sinir hücrelerinin elektriksel uyarıları kalp hücrelerinin ritmik atışlarından farklıdır.

Metabolik güç merkezi olan karaciğer hücresi, kandaki üreyi süzen böbrek hücresinden farklıdır. Retinadaki hücrelerin ışık algılama yetenekleri, enfeksiyonla savaşmak için antikor üreten beyaz kan hücrelerinden farklıdır.

Aynı başlangıç malzemesinden bu kadar çok çeşitlilik ortaya çıkması gen ifadesi nedeniyle olabiliyor.

Gen ifadesi, bir gende kodlanan bilginin bir protein molekülünün birleşmesini yönlendirmek için kullanıldığı süreçtir.

ABD'li bilim insanları mikroRNA'ları ve bunların genlerin farklı dokularda farklı şekilde ifade edilmesi üzerinde nasıl kontrol sağladığını ilk keşfedenler oldu.

Tıp ve fizyoloji ödüllerini kazananlar İsveç'in Karolinska Enstitüsü Nobel Kurulu tarafından seçiliyor.

Kazananlar 11 milyon İsveç kronu (1 milyon dolar) değerindeki ödülü paylaşıyor.

Nobel Kurulu, iki bilim insanının çığır açan keşiflerinin, "insanlar da dahil olmak üzere çok hücreli organizmalar için gerekli ve tamamen yeni bir gen düzenleme ilkesini ortaya çıkardığını" belirterek, “Artık insan genomunun binden fazla mikroRNA'yı kodladığı biliniyor” dedi.

Gen ifadesini kontrol etme yeteneği olmasaydı, bir organizmadaki her hücre birbirinin aynısı olurdu, bu nedenle mikroRNA'lar karmaşık yaşam formlarının evrimleşmesine yardımcı oldu.

MikroRNA'lar tarafından anormal düzenleme kansere ve doğuştan işitme kaybı ve kemik bozuklukları gibi bazı durumlara yol açabilir.

Ödülü daha önce kimler kazanmıştı?

Nobel ödülleri, dinamitin mucidi, iş adamı Alfred Nobel'in vasiyetiyle 1901'den beri veriliyor.

kaynak: bbc.türkçe

https://www.bbc.com/turkce/articles/cn0ey7nkx00o

İlginizi Çekebilir

İngiltere'de iş başvurusuna yanıt 48 yıl sonra geldi

Hayalindeki işe yaptığı başvuruya 48 yıl boyunca yanıt alamayan bir kadın, sonunda bunun nedenini kendisine ulaşan bir mektupla çözdü.

Gazzeliler anlatıyor: 'Burası artık sadece her yere dağılan mezarlıklardan ibaret'

7 Ekim 2023'te Hamas, İsrail'in güneyine daha önce görülmemiş saldırılar düzenledi. Çoğu sivil çok sayıda kişinin öldüğü saldırılarda 251 kişi de rehin alındı.

ÇİFTÇİYE 18 FARKLI TÜRDE TARIMSAL DESTEK VERECEK

Konya Büyükşehir Belediyesi, 2024-2025 üretim sezonunda fidan, fide ve tohum olarak 18 farklı türde tarımsal destekleme yapacak. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hayvancılıkta kaba yem açığının giderilmesine katkı sağlamak amacıyla çiftçilere yüzde 50 hibe destekli Macar fiği ve korunga desteğinde bulundu. Özellikle daha az su isteyen bitkileri teşvik ettiklerini ifade eden Başkan Altay, “Tüm çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Onlar üretmeye devam etsinler, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü tarımsal destekte onlarla birlikte olacağız. Konya, sadece kendisi için değil Türkiye’nin gıda güvenliği için de önemli üretimler gerçekleştiriyor” dedi.

BİR GENÇLİK MERKEZİ DAHA: “GENÇ AKADEMİ ÇAYYOLU

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın “Teknolojik ve modern bir dönüşüme imza atıyoruz” diyerek hizmete açtığı Genç Akademi Kafe Sıhhiye’den sonra şimdi de Beytepe Mahallesi’nde atıl durumda olan yapı, yapılan kapsamlı tadilat çalışmalarının ardından “Genç Akademi Çayyolu” ismiyle hizmete açılıyor.

TÜM HABERLER