© Haberanaliz 2023

TBMM yeni yasama yılına başladı

TBMM yeni yasama yılına başladı: Özel oturumda neler yaşandı, Erdoğan hangi mesajları verdi?

Ayşe Sayın
Unvan,Ankara, BBC Türkçe

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılına başladı. Özel gündemle toplanan Genel Kurul'da konuşan Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan, "Vadedilmiş topraklar heyezanıyla hareket eden İsrail yönetiminin tamamen dini bir fanatizm ile Filistin ve Lübnan'dan sonra gözünü dikeceği yer bizim vatan topraklarımız olacaktır" dedi, "iç cepheyi sağlam tutma" çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinden sonra Erdoğan'ı "tek adamlıkla" eleştiren ve bu nedenle de Genel Kurul'a gelişinde ayağa kalkmayan CHP, bu kez tutum değiştirdi.

DEM Parti milletvekilleri ise Erdoğan salona girdiğinde ve çıktığında ayağa kalkmadı.

CHP, Erdoğan'ı ayakta karşıladı
TBMM Genel Kurulu, 28. dönem 3. yasama yılına başlaması nedeniyle Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında toplandı.
Numan Kurtulmuş'un açılış konuşması boyunca CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, "Meclis anayasayı ihlal ediyor" yazılı pankartı kaldırdı. TİP milletvekilleri de, geçen yıl partiden Hatay Milletvekili seçilen ancak Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararlarına karşın milletvekilliği düşürülen Can Atalay'a yönelik tavrı protesto ederek oturuma katılmadı.


Kurtulmuş'un açılış konuşmasının ardından yeni yasama yılının açılış konuşmasını yapmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan Genel Kurul'a geldi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in talimatıyla partinin milletvekillerine mesaj gönderildi ve vekillerden, Erdoğan Genel Kurul'a girdikten sonra konuşmak için kürsüye geldiğinde ayağa kalkılması ancak alkışlanmaması istendi.

Erdoğan kürsüye geldiğinde, Özel ve salonda bulunan CHP milletvekillerinin büyük bölümü ayağa kalktı.

İdare Amiri Uğur Bayraktutan, eski Grup Başkanvekillerinden İstanbul Milletvekili Engin Altay, Ankara Milletvekili Okan Konulap, Trabzon Milletvekili Sibel Suiçimez, kocaeli millevtekili Harun Özgür Yıldızlı, Tekirdağ Milletvekili Nurten Yönter ile Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan ise ayağa kalkmadı.

Erdoğan'ın ayakta karşılanmasını doğru bulmayan 60 dolayındaki milletvekili ise Genel Kurul'a gelmedi.

CHP milletvekilleri en son 2017'de, Erdoğan Genel Kurul'a girdiğinde ayağa kalkmıştı.

Özel 'Makama saygı' dedi, Kılıçdaroğlu ayağa kalkma kararına tepki gösterdi
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Kurul'dan çıkışta, gazetecilerin sorusu üzerine, Erdoğan konusundaki tutum değişikliklerinin nedenini "makama saygı" olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanını yeni yasama yılını açılışında saygısızlık yapmadan karşıladıklarını belirten Özel, "Bunda şaşılacak bir şey yok" dedi.

Özel, Erdoğan salondan ayrılırken neden ayağa kalkmadıklarını ise şöyle açıkladı:

“Rahatsız edici söylemler olmamakla birlikte, bizleri rahatsız edecek ya da cevap vermemiz gerekecek söylemler olmamakla birlikte, bir parti genel başkanı konuşmasıydı. O yüzden giderken ayağa kalkma gereği duymadık."

Özel, "AKP'lilerin de ilerde CHP'li Cumhurbaşkanına aynı şekilde saygı göstermesini umduklarını" söyledi.

Bazı CHP'li milletvekillerinin oturuma katılmadığının hatırlatılması üzerine Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi demokratik bir partidir. Geçmişte de çok kez benzer kararlarda ‘Karara uymak istemeyen dışarıda kalabilir’ dedik. Herkes girecek ayağa kalkacak diye bir zorlamamız olmadı" dedi.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise X hesabından yaptığı açıklamada partisinin bugünkü tavrını eleştirdi, "Unutulmasın ki hiç bir yurttaşımızın Erdoğan ve Saray rejimini meşrulaştırma hakkı ve hukuku yoktur! Ancak mücadele etme sorumluluğu vardır!" dedi.

haber kaynak: bbc.türkçe
https://www.bbc.com/turkce/articles/c8elxx3zyl2o

İlginizi Çekebilir

Erdoğan: 'İsrail saldırganlığı Türkiye’yi de içine almaktadır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis'in yeni dönem açılış konuşmasında, İsrail yönetimini hedef aldı ve "İsrail saldırganlığı Türkiye’yi de içine almaktadır" dedi.

Gergerlioğlu; Ulusal Beton firması, Çerkeşli köyünün 700 yıllık mirasını yok edebilir!

DEM PARTİ Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Dilovası İlçe Eş Başkanı Sabri Uçar ve Dilovası Belediye Meclis üyeleriyle birlikte Çerkeşli Köyünde yapılmak istenen beton santrali alanını inceledi. 700 yıllık yerleşim yerini Ulusal Betonun yapacağı santralin tehlikeye soktuğunu belirten Gergerlioğlu, firmanın ruhsatının iptal edilmesini istedi.

TEPKİ: "TARLADAKİ ÜRÜN SABRETMİYOR, ÇÜRÜYOR!"

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in çiftçilerden sabır isteyen açıklamalarına karşı bir açıklama yaptı. Gürer, çiftçilerin içinde bulunduğu ekonomik zorlukları ve hükümetin tarım politikalarındaki eksiklikleri gündeme getirdi. Gürer “Bu yıl farklı ürünler tarlada kaldı. Çiftçi ürünü değer bulmadı. Çiftçi borca boğuldu” dedi.

Gürsel Tekin: Uyuşturucu Türkiye’yi Sarmış Durumda, Aileler Çaresiz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Türkiye’de artan uyuşturucu bağımlılığı ve bu sorunun aileler üzerinde yarattığı yıkımı yerinde inceleyerek önemli tespitlerde bulundu. Son dönemde yaşanan trajik olaylar üzerine sahaya inen Tekin, suç işleyen bağımlı bireylerin aileleriyle birebir görüşmeler yaparak, bu dramatik sürecin iç yüzünü gözler önüne serdi. Özellikle Ümraniye'de 26 sabıkası olan bir kişi tarafından şehit edilen polis memuru Şeyma Yılmaz olayı üzerinden sorunun ciddiyetine dikkat çeken Tekin, uyuşturucunun Türkiye'yi nasıl sardığını ve bunun toplumsal bir beka meselesi haline geldiğini anlattı.

TÜM HABERLER