13 yıldır kapalı: Başkanlardan hükümete ‘Nusaybin-Kamışlo Sınır Kapısı açılsın’ çağrısı

Mardin, Diyarbakır, Batman ve Şırnak oda ve borsa başkanları Mardin'in Nusaybin ilçesinde bulunan Nusaybin Gümrük Kapısının açılmasını talep etti.
Nusaybin ilçesinde Mardin-Şırnak kara yolu üzerinde bulunan Nusaybin Gümrük Kapısı önünde 4 ilden 11 Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası başkanları bir araya geldi.
Başkanlar Nusaybin’i Rojava Özerk Yönetimi’nin Kamışlo kentine bağlayan kapının açılması talebinde bulundu.
Sınır kapısı önünde bir gelen heyet adına açıklamayı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya yaptı.
Yeni bir sürecin başladığına dikkat çeken Kaya, "Bizler oda ve borsalar olarak bu süreci desteklediğimizi gerek birlikte, gerekse bireysel olarak yaptığımız açıklamalarda defalarca ifade ettik. Ancak bu sürecin başarıya ulaşabilmesi için iki temel unsur büyük önem taşımaktadır: Karşılıklı güveni artırıcı adımların atılması ve toplumsal desteğin sağlanması. Toplumsal destek olmadan yalnızca çatışmaların sona ermesi yetmez; aynı zamanda bölge halkının bugüne kadar yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi yönünde somut adımlar atılması gerekir. Bu durumda süreç çok daha hızlı ve olumlu bir şekilde ilerleyecektir" ifadelerini kullandı.
Ortak açıklamayı okuyan Nusaybin Ticaret Borsası Başkanı Necdet Aktaş, Nusaybin Sınır Kapısının 2012 yılından beri Suriye'deki iç savaş nedeniyle kapalı olduğunu belirtti.
“Hem nakliyeciler hem de ihracatçılar açısından büyük bir avantaj sağlayacaktır”
Aktaş, şunları kaydetti:
"Nusaybin Sınır Kapısı ülkemiz için stratejik bir öneme sahiptir çünkü Irak'a geçişlerde de önemli bir alternatif yol olacaktır ve Habur Gümrük Kapısının üzerindeki yükü de önemli derecede hafifletecektir. Bu da hem nakliyeciler hem de ihracatçılar açısından büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Çünkü Nusaybin Gümrük Kapısından Suriye'ye girdikten sonra, Suriye-Irak arasındaki El Rabia Kapısına sadece 76 kilometrelik bir mesafe bulunuyor.
Bu durum özellikle zaman ve maliyet açısından büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Nusaybin Sınır Kapısının bir an önce açılıp faaliyete girmesi büyük önem arz etmektedir."
Öte yandan Rûdaw’a açıklamalarda bulunan DTSO Başkanı Kaya, sınır kapısının açılması çağrısında bulunarak "Büyük bir ticari potansiyeli var" dedi.
Kaya, şu ifadeleri kullandı:
“Tabii bu sadece bir kapı değil. Nusaybin'le Kamışlı gibi birbirine bağlayan bir kapıyı aşan bir şeyden bahsediyoruz. Bugün Doğu ve Güneydoğu'nun ihracatında güney komşularıyla Kürdistan, aşağısı Irak merkezi yapısı, daha aşağısı güney ülkeler, Suriye'nin Rojava'sı kadar Suriye'nin güneyi bunların hepsine
Doğu ve Güneydoğu'dan bir ticaret, iki kültürel iletişim. Çünkü büyük bir kısmında aynı dili kullanan ve akrabalık bağları olan bir topluluklardan bahsediyoruz. Şimdi bu kapı tam da bunları açacak. Yani Türkiye'nin doğu ve güneydoğusunun sanayileşmesi bu kapı sayesinde daha da gelişecek. Çünkü artık dünyada en pahalı mal lojistiktir, taşımacılıktır.
“Büyük bir ticari potansiyel görürsünüz”
Siz bir malı ne kadar ucuza üretirseniz üretin, eğer siz 200 kilometrelik bir çapın dışına ürün satmaya kalkarsanız üretim maliyetiniz lojistik maliyetinin çok çok altında kalır. Yani sizin rekabet etme şansınız ortadan kalkar. Şimdi bu kapının açılıp 200 veya 300 kilometrelik bir çapı konuşursak dönüp baktığınız zaman büyük bir ticari potansiyel görürsünüz. Doğu ve Güneydoğu yıllar boyunca ihmal edilmiş, sanayi altyapısı yapılmamış. Son 10 yıl içerisinde altyapı yapılmış ama bu defa da pazar olanakları kısıtlanmış. Yani niye gidip Mersin'e Akdeniz'den ihracat yapmak zorunda kalmış.
Bu kapı açıldığı takdirde Habur kadar güçlü bir kapı daha oluşacak.
Suriye ile ihracatımız daha 1 milyarı bulmuş değil. Şimdi açıldığı takdirde tam da bunu söylüyoruz. Bir alternatif Habur kapısı açılacak. Habur’dan günde 4000 tane tır geçiyor.
“Altyapısı hazır bir kapıdan bahsediyoruz”
Şimdi 4000 tır en üst kapasite ile çalışıyor. Habur yeni modernize edildi biliyorsunuz. Burası yapılmış bitmiş. Tek işlemle karşıya geçiş sağlamış. Yani ne demektir bu? Bu gümrük altyapısı hazır bir kapıdan bahsediyoruz. Yani yarın hükümet bir karar aldığı zaman bir anda daha ilk günden 1000-2000 tane tır buradan geçir. Nereden gelecek bu tırlar?
Bu tır Batman'dan gelecek, Diyarbakır'dan gelecek, Van'dan gelecek, Erzurum'dan gelecek, Hakkari'den gelecek ve bu alanı kullanarak güney komşularımıza ticaret yapacak. Bu ticaret hacmi. Kültüre geçelim.
“Bu insanlar gelip bölgenin turizmini canlandıracak”
Burası Kamışlı’ya da kaç kilometre, on kilometre ötede. Şimdi insanlar artık dünyada, Türkiye'nin bugün gayri safi milli hasılasında, dıştaki yani ihracat, ithalat dengesindeki en çok katkı turizm geliridir. Bunu hükümet de açıklıyor. Şimdi Türkiye'nin böyle bir avantajı var. Yani bu insanlar gelip bölgenin turizmini canlandıracak, sağlık turizmini canlandıracak, kültür turizmini canlandıracak.
“Hükümeti duyarlı olmaya çağırıyoruz”
Bu bir dostluk kapısı, bu bir ticaret kapısı, bu turizmin en önemli ayaklarından bir tanesi. Onun için odalar olarak bunu önemsiyoruz ve bir an önce hükümetin bu konuda hükümeti duyarlı olmaya çağırıyoruz.”
RUDAW