haberanaliz

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN İLETİŞİM GİDERİ 20 BİNE YAKLAŞTI, NE YAPACAKSINIZ?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
4 KİŞİLİK BİR AİLENİN İLETİŞİM GİDERİ 20 BİNE YAKLAŞTI, NE YAPACAKSINIZ?
DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, artan mobil iletişim giderleri ve GSM operatörlerinin uyguladığı yüksek fiyat politikalarını Meclis gündemine taşıdı. Oduncu, mobil iletişim giderlerinin dar gelirli aileler açısından büyük bir sorun haline gelmesi nedeniyle bu konudaki sorunların detaylı şekilde incelemesi, tespitiyle birlikte çözüm yollarının bulunması için Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Oduncu, ayrıca konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun yanıtlaması istemiyle de soru önergesi vererek, bakanlığın denetim ve düzenlemeleriyle ilgili bilgileri talep etti. Bu fiyat politikalarının dar gelirli vatandaşlar üzerindeki etkileriyle ilgili bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların olup olmadığısoruldu.

‘YÜKSEK FATURALAR CİDDİ BİR SORUNA DÖNÜŞTÜ’

Önergenin gerekçesinde, yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle yurttaşların yaşam standartlarının ciddi bir şekilde etkilendiğine işaret eden Oduncu, “Her geçen gün derinleşen ekonomik kriz, yurttaşların barınma, beslenme, ulaşım, eğitim, giyim ve iletişim gibi temel giderlerinin yanı sıra doğalgaz, elektrik, su ve telefon/internet faturaları, dar gelirli aileler için ciddi bir soruna dönüşmüştür. Mobil iletişim giderleri özellikle dar ve düşük gelirli ailelerin yükünü artırmıştır” ifadelerini kullandı.

‘4 KİŞİLİK AİLENİN YILLIK GİDERİ 20 BİNE ULAŞTI’

GSM operatörlerinin uyguladığı yüksek fiyat politikaları ve ek ücretlerinciddi bir soruna dönüştüğüne dikkat çeken Oduncu, “Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) verilerine göre, Ocak 2024’te Türkiye'de dört kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme gideri, aylık 744,49 TL, yıllık 8 bin 934 TL’ye ulaşmıştı. Ancak söz konusu araştırmanın yapılmasının üzerinden 8 ay gibi bir süre geçmişken; nisan ayında yüzde 65, temmuz ayından da yüzde 36 olmak üzere iki ayrı zam yapıldı. Zamlarla birlikte bir ailenin yıllık haberleşme gideri neredeyse 20 bin TL’ye ulaştı. Bu gider, 2020 yılında 3 bin 736 TL, 2021 yılında 4 bin 238 TL, 2022 yılında 5 bin 306 TL idi. Başka bir deyişle, 4 kişilik bir ailenin yıllık haberleşme gideri son dört yılda neredeyse 6 katına çıktı” ifadelerini kullandı.

‘YÜKSEK AÇMA-KAPAMA BEDELLERİYLE HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANIYOR’

GSM şirketlerinin kullanım tarifelerinde en düşük tarifenin 240 TL olduğunu ancak bu tarifedeki kullanım paketlerinin çok yetersiz olduğunu işaret eden Oduncu, soru önergesinin gerekçesinin devamında şunları aktardı: “Bu tarifedeki kullanım paketleri de ihtiyaçları karşılamaktan uzaktır. Sadece bu tarifede sunulan 5GB’lık bir internet kullanımı, internetin çok yaygın kullanıldığı bu dönemde yeterli miktarda olmaktadır. Bununla birlikte mobil internet paketlerinin beklenenden çok daha hızlı tükenmesi, kullanıcıları yüksek fiyatlarla ek paketler almak zorunluluğu ile karşı karşıya bırakmaktadır. Bu da söz konusu fatura bedelinin daha yüksek olmasına yol açmaktadır. Bununla birlikte bir aylık faturasını ödeyemeyen kullanıcıların hatları kapatılmakta ve GSM operatörleri tarafından açma-kapama bedeli adı altında yüksek meblağlar da faturalara yansıtılmaktadır. Faturalarını ödeyemeyen yurttaşların gecikme faizi dışında hiçbir ücret ödememesi gerekirken, GSM şirketleri her binlerce lira açma-kapama bedeli ile yüksek miktarda olağandışı bir gelir elde etmektedir.”

 


BAŞEVİRGEN: İKTİDAR 9 YILDA BEBEKLERİN 616 ADET BEZİNİ ÇALDIÖnceki Haber

BAŞEVİRGEN: İKTİDAR 9 YILDA BEBEKLERİN 6...

Türkiye 5G’yi tartışıyor ama Edirne’deki köylerde telefon çekmiyor!Sonraki Haber

Türkiye 5G’yi tartışıyor ama Edirne’deki...

Başka haber bulunmuyor!