haberanaliz

AYM: Tutuklu-avukat görüşmesini izlemek hak ihlali

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AYM: Tutuklu-avukat görüşmesini izlemek hak ihlali
Anayasa Mahkemesi (AYM) tutuklunun avukatıyla yaptığı görüşmenin izlenmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi.

Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde alınan tedbirler kapsamında ceza infaz kurumunda FETÖ/PDY suçlamasıyla bulunan tutukluların avukatlarıyla yaptıkları görüşmelerin izlenmesi kararı alınmıştı.
Anka‘nın haberine göre FETÖ/PDY üyeliği iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında 17 Temmuz 2016’da tutuklanan Celaleddin Kolutek’in avukatlarıyla yaptığı görüşme kurum görevlileri tarafından izlendi. Kolutek hakkında bu görüşmede söylediği iddia edilen sözler nedeniyle disiplin soruşturması başlatıldı.

AYM, tutuklunun ailesinin yaptığı başvuruyu değerlendirdi ve Anayasa’nın 20. maddesinde güvenceye alınan ‘özel hayata saygı hakkı’yla 36’ıncı maddesinde güvenceye alınan ‘adil yargılanma hakkı’nın ihlal edildiğine hükmetti.

Yüksek Mahkeme, gerekçeli kararında konunun OHAL sürecinde meydana geldiğine ve bu dönemde alınan tedbirlerin toplumun ve ceza infaz kurumunun güvenliğini sağlama amacı taşıdığını belirtti. Ancak, avukatla görüşmelerin izlenmesine ilişkin kararın savcı tarafından değil, Ceza İnfaz Kurumu İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı tarafından alındığı ve genel nitelikte olduğu, bireyselleştirilmiş bir gerekçe taşımadığı açıklandı. Mahkeme bu nedenle, müdahale konusu tedbirin durumun gerektirdiği ölçüde uygulanmadığına işaret etti.

HABER VE KAYNAK: DİKEN

https://www.diken.com.tr/aym-tutuklu-avukat-gorusmesini-izlemek-hak-ihlali/


Elektrikte saadet zinciri: Bize nasıl kazık atıyorlar?Önceki Haber

Elektrikte saadet zinciri: Bize nasıl ka...

MERSİN GSB DE KAMP İHALESİ BİLMECESİSonraki Haber

MERSİN GSB DE KAMP İHALESİ BİLMECESİ

Başka haber bulunmuyor!