Cezayir, 12 Fransız elçilik personelinden 40 saat içinde ülkeyi terk etmelerini istedi

Paris, kararın geçen yıl nüfuzlu bir sosyal medya ünlüsünü kaçırdıklarından şüphelenilen üç Cezayirlinin Fransa'da kısa süre önce tutuklanmasıyla bağlantılı olduğunu söylüyor.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Cezayir'in 12 Fransız elçilik görevlisine 48 saat içinde ülkeyi terk etmelerini emrettiğini doğruladı.
Yetkililerin sınır dışı edilmesi kararı, Fransa'da savcıların geçen yıl Cezayirli sosyal medya ünlüsü Amir Boukhors'u kaçırdıkları şüphesiyle aralarında bir konsolosluk yetkilisinin de bulunduğu üç Cezayirliyi suçlamasından birkaç gün sonra geldi.
TikTok'ta geniş bir takipçi kitlesine sahip olan Boukhors, dolandırıcılık ve terör suçları iddiasıyla yargılanmak üzere geri dönmesini isteyen Cezayir hükümetini eleştiren bir isim.
İnternette daha çok bilinen adıyla Amir DZ, geçen Nisan ayında Paris'in bir banliyösünde kaçırılmış, avukatına göre ertesi gün serbest bırakılmıştı.
Barrot, diplomatların sınır dışı edilmesinin 2016'dan beri Fransa'da yaşayan ve 2023'te kendisine siyasi sığınma hakkı verilen Boukhors'un durumuyla doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi.
Barrot, "Bu karar, Fransız ulusal topraklarında ciddi suçlar işlediğinden şüphelenilen üç Cezayir vatandaşının tutuklanmasına bir yanıt olacaktır," dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı, Cezayir'i sınır dışı işlemlerini yeniden gözden geçirmeye çağırdı ve aksi takdirde Paris'in misilleme yapmak zorunda kalacağını söyledi.
Barrot, "Cezayirli yetkililerden bu sınır dışı etme tedbirlerinden vazgeçmelerini istiyorum. Yetkililerimizi geri gönderme kararı devam ederse, derhal karşılık vermekten başka çaremiz kalmayacaktır," dedi.
Fransa ile eski sömürgesi arasındaki ilişkiler uzun zamandır zorlu ilerlese de, geçtiğimiz Temmuz ayında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fas egemenliği altındaki Batı Sahra'nın özerkliğini tanımasıyla gerginlik dramatik bir şekilde kötüleşti.
O tarihten bu yana iki ülke arasındaki gerginlik, Fransız-Cezayirli yazar Boualem Sansal'ın Kasım ayında Cezayir'de gözaltına alınması gibi başka olaylar nedeniyle de yükseldi.
Geçtiğimiz ay 80 yaşındaki Sansal'a ulusal birliği baltaladığı iddiasıyla beş yıl hapis cezası verildi.
Macron, Sansal'ın serbest bırakılması çağrısında bulunarak Cezayirli yetkilileri "sağduyu ve insaniyet" göstermeye davet etti.
Fransa'nın tehdit olarak gördüğü Cezayirlileri sınır dışı etme girişimleri konusunda da keskin anlaşmazlıklar yaşandı.
Ancak Cezayir'in, Fransız yetkilileri sınır dışı etme kararından önce iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmekte olduğu görülüyordu.
Barrot bu ayın başlarında Macron ile Cezayirli mevkidaşı Abdülmecid Tebbun arasında 31 Mart'ta gerçekleşen telefon görüşmesinin ardından ilişkilerin "normale döndüğünü" öne sürdü.
euronews.com