haberanaliz

Çin-ABD ticaret savaşı tırmanıyor: Çin ürünleri Avrupa pazarına akın eder mi?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çin-ABD ticaret savaşı tırmanıyor: Çin ürünleri Avrupa pazarına akın eder mi?
Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ticaret savaşının tırmanması, Çin ürünlerinin Avrupa pazarına akın etmesine yol açabilir.

Avrupa tekstil sektörü nefesini tuttu. ABD Başkanı Donald Trump Çarşamba günü 180 derecelik bir dönüşle Çin hariç karşılıklı gümrük vergilerinde 90 günlük bir "duraklama" olacağını ilan etti.

Tehdidini gerçekleştirmesi halinde, AB'den ABD'ye giren ürünler yüzde 20 ek vergiye tabi olacak.

Belirsizliğin hüküm sürdüğü bir dönemde Euronews olarak tekstil sektörünün nabzını tuttuk.

Avrupa Hazır Giyim ve Tekstil Konfederasyonu (Euratex) Genel Müdürü Dirk Vantyghem, "Avrupa'nın (ABD'ye) tekstil ve giyim ihracatı yılda yaklaşık 7.5 milyar euroyu temsil ediyor. Eğer Bay Trump yüzde 20'lik ek vergiyi sürdürürse, bu 1.5 milyar euroluk gümrük vergisi anlamına gelir," dedi.

Avrupa'da tekstil endüstrisinin öncüleri olan İtalya, Fransa ve Portekiz'in bu sektörde en çok etkilenecek Avrupa ülkeleri olması muhtemel. Haute-couture'un özellikle ağır darbe alması bekleniyor ancak bazı müşteriler "sınıfının en iyisi olduğu için" ekstra maliyet ödemeye hazır olacağını belirtiyor.

Asya ürünleri akını

Daha da endişe verici olanı ise Asya ülkelerinde Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) ihraç edilmeyen tekstil üretiminin Avrupa pazarına yönlendirilmesi.

Dirk Vantyghem, "Çin, Kamboçya ve Vietnam'da bu gümrük duvarı oluşturulursa, Avrupa pazarlarına daha fazla Asya yapımı giysi arzı olacaktır. Yani dolaylı etki, Amerikan pazarlarında yüzde 20 gümrük vergisi ödemenin doğrudan sonucundan bile daha büyük olabilir," dedi.

Vantyghem fiyatlar üzerinde herhangi bir etki beklememekle birlikte, Avrupalı üreticiler üzerinde baskı yaratabilecek bir "kapasite sorunu" öngörüyor.

Bu tehdidin farkında olan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Financial Times'a verdiği bir röportajda, Çin ürünlerinin Avrupa pazarına akın etmesine müsamaha göstermeyeceğini ve gerekirse "koruma önlemleri" almaktan çekinmeyeceğini açıkladı.

Avrupa Hazır Giyim ve Tekstil Konfederasyonu ise Komisyon'a, kısır bir kaybet-kaybet döngüsüne girmemek için gerilimi tırmandırmak yerine diyaloğu tercih etmesi çağrısında bulunuyor.

Euratex'e göre, özellikle Avrupa tekstil sektörü, "enerji fiyatları" ve Avrupa Birliği'nin 2022'de kabul edilen sürdürülebilir ve döngüsel tekstil stratejisine uymanın maliyetleri nedeniyle zaten zayıflamış durumda.

Tedarik zincirlerinde kesinti

Bu yeni durum tedarik zincirlerini de yeniden şekillendirebilir.

Çin ürünlerine uygulanan ek gümrük vergileri yüzde 145'e yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump diğer 75 ülke için 90 günlük bir ara ilan etmiş olsa da, dünya atölyelerinin başında Demokles'in kılıcı sallanıyor. Bu tehditlerin gerçekleşmesi halinde karşılaşacakları gümrük vergileri özellikle yüksek olacak: Bangladeş için yüzde 37 ve Vietnam için yüzde 46.

Euratex Genel Müdürü,"Büyük Avrupa markaları bu gümrük vergilerine bakıyor ve tedarik seçeneklerini yeniden gözden geçiriyor," dedi.

Hindistan ve Türkiye zirveye çıkabilir. Uygulanması halinde, ek vergiler sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 10'a ulaşacak. Bu nedenle bazı giyim firmaları üretimlerini buraya kaydırmak isteyebilir.

euronews.com


Macar muhalefet lideri Magyar, Budapeşte mitingindeÖnceki Haber

Macar muhalefet lideri Magyar, Budapeşte...

Halepçe, Irak’ın 19. ili oldu: Tarihi karar Parlamento’da onaylandıSonraki Haber

Halepçe, Irak’ın 19. ili oldu: Tarihi ka...

Başka haber bulunmuyor!