Diş Hekimi Ayhan Eroğlu İMPLANT hakkında bilgilendirdi
Yaptığı çalışmaları ve hizmetleriyle adını sık sık duyduğumuz ünlü diş hekimlerimizden Ayhan Eroğlu, İMPLANT konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirdi.
Diş Hekimi Ayhan Eroğlu, "dişeti hastalıkları, çürük, travma veya başka sebeplerle kaybedilen eksik dişlerin yerine konması amacıyla, çene kemikleri içerisine yerleştirilen, titanyumdan yapılan vida şeklinde yapay diş köküne implant denir. Tek veya çoklu diş eksikliklerinde uygulanan implantlar sayesinde köprü veya hareketli protezlerle kaybedilen çiğneme fonksiyonu ve estetik geri kazanılabilir" dedi.
Diş Hekimi Ayhan Eroğlu, "İmplant uygulamaları, hastanın radyoloji, protez, periodontoloji ve ağız diş ve çene cerrahisi bölümleri tarafından değerlendirilmesi sonrasında gerçekleştirilir. İmplant yapılacak bölge lokal anesteziklerle uyuşturulur. Genellikle iki aşamada yapılan implant cerrahisinde dişeti kaldırılır, implant için boşluk oluşturulur ve implant nazikçe yerleştirilir. Kemiğin durumuna göre ortalama 3 aylık bir kemik-implant entegrasyon süresini takiben ikinci bir cerrahi işlemle implantların üzeri açılarak iyileşme başlıkları yerleştirilir. Dişeti iyileşmesini takiben implant üstü protez işlemlerine başlanır" hatırlatmasını yaptıktan sonra, "Genel sağlık durumu iyi olan, ağız hijyenini sağlayabilen ve implantı destekleyecek yeterli kemik dokusuna sahip kişilere uygulanan implantlar uzun vadeli başarı gösterir. Kemik miktarının yeterli olmadığı durumlarda ileri cerrahi tekniklerle kemik oluşturulması sağlanarak implant uygulamaları yapılabilir. Ancak sigara kullanımı, kontrolsüz diyabet, kemik metabolizmasını etkileyen hastalıklar ve bazı ilaçlar implant başarısını olumsuz etkileyebilmektedir" uyarısında bulundu.
Diş Hekimi Ayhan Eroğlu, "İmplant üstü protezler 3 ana gruba ayrılmaktadır" diyerek, "1- Sabit implant üstü Protezler, 2- Hareketli İmplant üstü Protezler, 3-Hibrit Protezler Sabit implant üstü protezler, implantlar üzerine aynı kuron ve köprü protezleri gibi yapıştırılarak uygulanan protez türüdür. Yeterli kemik ve yumuşak dokunun varlığında implant yapımını takiben uygulanmaktadır. Hareketli implant üstü protezler, hastanın fonksiyonel ihtiyaçları doğrultusunda değişiklik gösteren tutucu parçalar ile hem implantlardan hem de çevre dokudan destek alan protez türüdür. Sabit protezler ile rehabilite edilemeyecek yumuşak ve sert doku desteğinin yetersiz olduğu durumlarda uygulanmaktadır. Hibrit protezler, sabit implant üstü protezler ile hareketli implant üstü protezler arasında yer alan protez türüdür. Hasta tarafından çıkarılamayarak sabit protez kullanım hissi veren, belirli aralıklarla hekim tarafından çıkarılarak kontrolleri yapılabilen, hem implantlar hem de çevre dokulardan destek alabilen implant üstü protez türüdür" dedi.
Diş Hekimi Ayhan Eroğlu, "İmplant yerleştirilmesini takiben sorunsuz bir iyileşme ile tedavi tamamlandıktan sonra ağız hijyeninin yetersiz olduğu durumlarda implant yüzeyinde bakteriler çoğalırlar ve implant çevresi yumuşak dokuda iltihap (perimukozitis) başlar. Tedavi edilmediği durumlarda ise implant çevresinde kemik kaybının gözlendiği tablo (periimplantitis) gözlenebilir. İmplant çevresindeki kemik ile bağlantısını yitirip, sallanmaya başlayabilir. İmplant çevresindeki dokuların sağlığının korunması ve implantların uzun ömürlü olabilmeleri için düzenli hekim kontrolleri şarttır" dedikten sonra, İmplant çevresi yumuşak dokularda kanama, şişlik, kötü koku ve tat, implant üstü protezde sallanma gözlemlenen durumlarda zaman kaybetmeden hekime gidilmelidir" uyarısını yaptı.