haberanaliz

Haberanaliz ekibi Mardin’de

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Haberanaliz ekibi Mardin’de
Tarihi ve kültürel olgusu ile tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken MARDİN şehrine özel olarak gittik. Bu yörede bulunan tarihi ve kültürel yerleri tek tek gezdik. Üç günlük ziyaretimizde Midyat ilçesini de gezdik. MARDİN efsane bir kent.. Doğası, yaşamı, insanları ile mükemmel bir kent.

Mardin’e varmadan Önce MİDYAT ilçesine uğradık. Burada şehrin yapılaşması o kadar güzel ki demeyin gitsin. Eski taş evler. Midyat evleri denilen orada çıkan kendisine özgü taşlardan yapılmış olan konaklar, yapılar…

MARDİN’e yolunuz giderseniz gezecek ve göreceğiniz önemli yerlerden bazıları: DARA ANTİK KENTİ, MOR GABRİEL MANASTIRI, BEYAZSU, DEYRULZAFARAN MANASTIRI, KASIMİYE MEDRESESİ, MİDYAT DEVLET KONUKEVİ, ZİNCİRİYE (İSA BEY) MEDRESESİ, ULU CAMİ, HATUNİYE MEDRESESİ, MOR BEHNAM (KIRKLAR) KİLİSESİ, MOR YAKUP MANASTIRI, MERYEMANA KİLİSESİ VE PATRİKHANESİ, BAKIRCILAR ÇARŞISI, ESKİ PTT BİNASI (ŞATANA AİLESİ EVİ), ABDÜLLATİF CAMİİ (LATİFİYE CAMİİ), ZEYNEL ABİDİN CAMİİ VE TÜRBESİ, SAVURKAPI HAMAMI, ŞEHİDİYE MEDRESESİ, DUNAYSIR (KOÇHİSAR) ULUCAMİ, REVAKLI ÇARŞI (SİPAHİLER ÇARŞISI), ARTUKLU KERVANSARAYI, EMİNEDDİN KÜLLİYESİ, ŞEYH ÇABUK CAMİİ, SURUR HANI, FİRDEVS KÖŞKÜ, CEVİZ ÇEŞMESİ, DUNAYSIR KÖPRÜSÜ, KAYSERİYYE BEDESTENİ ve MELİK MAHMUT CAMİİ.. Buraları mutlaka gezip görünüz.

Ben şimdi burada dünyanın dilinde olan MOR GABRİEL MANASTIRI ile ilgili bilgi vermek istiyorum: Mor Gabriel Manastırı (Deyrulumur Manastırı) Midyat ilçesinin 23 km güneydoğusunda bulunmaktadır. Manastır, Süryani Kadim Cemaatinin ünlü ve büyük yapıtlarından biridir. Meşe ağaçları ile kaplı yüksekçe bir tepede yapılmıştır. Manastırın temelleri Mor Şmuel ile Mor Şemun tarafından 397 yılında atılmış ve yapı kısa sürede tamamlanmıştır. Değişik tarihlerde içine ve dışına ekler yapılmıştır. 615 ve 1049'da Metropolitlik Merkezi olan manastırda, Kral Arcadius (395-408) zamanında Mor Şemun tarafından barınma ve dua yerleri yapılmıştır. Kral Theodosius (408-450) çağında lahitlerin konacağı abide evi, Meryem Ana Kilisesi, Resuller Kilisesi, Kırkşehit Kilisesi, Mor Şmuel Mabedi, kral kızı Theodora'nın Mor Şmuel tarafından iyileştirilmesi nedeniyle Theodora Kubbesi, Mor Şlemun Mabedi yapılmıştır.

Mor Gabriel Manastırı, Yunanistan Athos Dağı'nda kurulu herhangi bir manastırdan en az 400 yıl daha eskidir. Filistindeki Mor Saba Manastırından yaklaşık 80 yıl, Mısır Sinai bölgesindeki Mort Katherina Manastırından da bir buçuk asır öncedir.  Manastır, tarihsel süreçte dönem dönem farklı isimlerle anılmıştır. İlk dönemlerinde, kurucuların isimlerine izafeten Mor Şmuel ve Mor Şemun Manastırı olarak tanınmıştır. "Rahiplerin Meskeni" anlamına gelen ve Süryanice'de "Dayro d'Umro" isminden türetilen Deyr-el Umur ve bu ifadenin Türkçe uyarlamasıyla "Deyrulumur" ismiyle de bilinmektedir. Aynı zamanda Kartmin (bugünkü Yayvantepe) Köyü'ne yakınlığı nedeniyle "Kartmin Manastırı" ismiyle de karşımıza çıkmaktadır. Bugün de kullanılan "Mor Gabriel Manastırı" adlandırması, Turabdin Metropoliti Mor Gabriel'in (634-668) adından gelmektedir.  Mor Gabriel Manastırı ziyaret saatleri: Manastır sabah 09.00-11.30 saatleri arasında, öğleden sonra 13.00-16.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Kışın ise öğleden sonra 16.00'ya kadar ziyarete açıktır.

MARDİN eşsiz güzellikleri ile sizleri bekliyor. Aşağıda kendi elimizle çektiğimiz Mardin ziyareti fotolarımızdan bazıları. Meşhur TAŞ otel. Mor Gabriel manastırı…


GÖKTAŞ DHA BÜRO ŞEFİ ALİ EKBER ŞEN'İ, DHA MERSİN BÜROSUNDA ZİYARET ETTİÖnceki Haber

GÖKTAŞ DHA BÜRO ŞEFİ ALİ EKBER ŞEN'İ, DH...

GÖKTAŞ, ADYÜ REKTÖRÜ İLESonraki Haber

GÖKTAŞ, ADYÜ REKTÖRÜ İLE

Başka haber bulunmuyor!