haberanaliz

Hollanda Danıştayı: Ülkesine gidip gelen Suriyelilerin oturma izni iptal edilebilir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hollanda Danıştayı: Ülkesine gidip gelen Suriyelilerin oturma izni iptal edilebilir
DİKEN'DE YER ALAN HABERDE: Hollanda’da vatandaşlarla hükümet arasındaki anlaşmazlıklar konusunda en üst yargı organı danıştay, aile ve memleket ziyareti için ülkelerine gidip dönen Suriyeli sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğine hükmetti.

Hollanda, Suriye’deki iç savaştan kaçarak ülkesine sığınan mülteciler konusunda uzun süreden beri kuralları sıkılaştırdı.

Hollanda makamlarına göre sığınmacıların ülkelerine sorunsuz gidip dönmesi Suriye’de güvenlik sorunun en aza indirdiğinin göstergesi. Bu nedenle, ülkelerini ziyaret ettiği belirlenen sığınmacıların oturma izni uzatılmıyor. Danimarka da bir süre önce Suriyeli sığınmacıların Şam bölgesine dönebileceklerine karar vermişti.

Hollanda makamları, sığınma başvurusu yaptıktan sonra aile ziyareti için Suriye’ye gidip gelmeyi, oturma izninin iptaline gerekçe olarak kabul ediyor. Ancak bu her zaman kanıtlanamıyor.

Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi (IND), Suriye’den ayrıldıktan sonra defalarca bu ülkeyi ziyaret ettiği saptanan bir sığınmacının oturma izni talebini reddetti. Hollanda makamları, sığınmacı kadının altı kez Suriye’ye gidip geldiğini belirledi. IND, kadının, Beşşar Esad yönetiminin kontrolündeki bölgede güvenlik sorunu yaşamadan uzun süre kaldığını belirtti.

Sığınmacı kadının Hollanda’da korumaya ihtiyacı olmadığını vurgulayan IND, oturma izni talebini reddetti. Sığınmacı kadın, konuyu yargı gündemine taşıdı.

Bu konuda en üst karar organı danıştay, IND’ye hak verdi. Suriye’ye gittiğinde ciddi bir zarar görme riskiyle karşı karşıya kalmayan kadına oturma izni verilmemesi uygun bulundu.

IND, Hollanda’dan sığınma hakkı aldıktan sonra hasta annesini ziyaret etmek için Suriye’ye giden ve uzun süre bu ülkede kalan bir başka kadın sığınmacının da oturma iznini iptal etti. Hamileyken gittiği Suriye’de annesini kaybedip ayağını kırdığını belirten sığınmacı kadın, orada doğum yapmak zorunda kaldığı için Hollanda’ya geç döndüğünü savundu.

IND, kadının Suriye’de kaldığı süre boyunca hükümetle herhangi bir sorunu yaşamamasını gerekçe göstererek oturma iznini uzatmadı.

Danıştay, bu davada da IND’nin karar sürecinde sığınmacıların Suriye’ye gidip gelmesini dikkate alabileceğini vurguladı. Ancak mahkeme, IND’nin Suriye’de doğum yapan kadının neden risk altında olmadığını açıkça belirtmesini istedi.

KAYNAK: DİKEN

https://www.diken.com.tr/hollanda-danistayi-ulkesini-ziyaret-edip-gelen-suriyelilerin-oturma-izni-iptal-edilebilir/


Bilirkişiler sit değişikliğine olumsuz rapor verdiÖnceki Haber

Bilirkişiler sit değişikliğine olumsuz r...

Konutta yeni dönem başlıyorSonraki Haber

Konutta yeni dönem başlıyor

Başka haber bulunmuyor!