haberanaliz

KARAYOLLARINI BİRİLERİNE “ARA YOLLARI” YAPMAYALIM….

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
KARAYOLLARINI BİRİLERİNE “ARA YOLLARI” YAPMAYALIM….
Mersin’deki kamu kurum ve kuruluşları ne hikmet ise PAZARLIK USULÜ / DAVET USULÜ alımlardan bir türlü vazgeçemiyorlar. Haber sitemizin EKONOMİ bölümüne göz attığınız vakit, bu kurum ve kuruluşların “hiçbir ayırım yapmaksızın” hangileri olduğunu bir bir görürsünüz. Karayolları, PAZARLIKLI ALIM - DOĞRUDAN TEMİN - DAVETİYE usulü alımlardan vazgeçmiyor. İhalelerde SERBESTLİK- REKABET VE AÇIKLIK ilkesi bu mu? Neden pazarlık usulü, niçin ihaleler AÇIK değil?

7 Ekim 2024 günü buradan sizlere “KARAYOLLARI’DA “PAZARLIKÇI” ÇIKTI, İYİ Mİ?!” başlığı ile haber yapmış, sizlere Karayollarının pazarlık usulü 11 ayrı alımını ve alımlarına AŞAĞIDAKİ HABER FOTOSU EŞLİĞİNDE duyurmuştuk. Linki aşağıda:

https://www.haberanaliz.net/haber/karayollarida-pazarlikci-cikti-iyi-mi-22121

KARAYOLLARI’DA “PAZARLIKÇI” ÇIKTI, İYİ Mİ?!

Daha sonra, 13 Kasım 2024 günü yine buradan sizlere seslenmiş, “KARAYOLLARI, NEDEN PAZARLIK ALIM, AÇIK DEĞİL?!” başlığı ile bir haber yayınlamış, iki ayrı pazarlık alımı daha AŞAĞIDAKİ HABER FOTOSU EŞLİĞİNDE duyurmuş idik. Linki Aşağıda:

https://www.haberanaliz.net/haber/karayollari-neden-pazarlik-alim-acik-degil-22379

KARAYOLLARI, NEDEN PAZARLIK ALIM, AÇIK DEĞİL?!

Bu haberlerden sonra vatsap hattımıza çok sayıda bilgi geldi. Bizde üşenmedik, Mersin Karayolları teşkilatının bahsedilen ihalelerini araştırdık. Bakın daha neler pazarlıklı alınmış, alınmaya devam ediyor. Çok büyük rakamlar, AÇIK ihale olsa, rekabet ortamı gelişecek ve 5 kişi 10 kişi ihaleye girecekken 25- 50 kişi girecek ve rekabet ortamından devlet kazanacak. Ancak PAZARLIKLI alım, yâda davet usulü alımlar ile 2-3 bazen 1 kişi ile ihaleler gidiyor ve devlet bu işte gerçekten kazanıyor mu, kaybediyor mu, onu bilenlerin araştırması lazım.

KARAYOLLARI 5. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN BU HABERİMİZDE YER ALACAK OLAN;

1.ALIMI:2024/1632287 İKN numaralı, "Çukurova Havalimanı Bağlantı Yolu Aydınlatma Yapım İşi"ni Pazarlık (MD 21 B) ye göre yapar.

Pazarlık (MD 21 B)nin idareci seçilme gerekçesi ise: “.. Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” DIR.

Bu iş için idarece GİZLİ olarak belirlenen yaklaşık maliyet ise: 93.701.425,98 TRY

İşin süresi: 150 gündür.

3 kişi teklif atar.

Bu İşi, MSK YOL ELEKTRİK ENERJİ İNŞAAT TAAHHÜT İNŞAAT MALZEMELERİ OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ- Antalya firması alır.

Sözleşme bedeli: 88.879.279,00 TRY dir.

2.ALIMI:2024/1292011 İKN numaralı, "Kahramanmaraş - Göksun Devlet Yolu Tünel Bakım Onarım İşi"ni de 1. Alımda olduğu gibi YİNE Pazarlık (MD 21 B) ye göre yapar.

Pazarlık (MD 21 B) nin idareci seçilme gerekçesi ise: YUKARIDAKİ 1.ALIMDA YER VERDİK, VAR, BURADA TEKRAR ETMEYECEĞİZ….

Bu iş için idarece GİZLİ olarak belirlenen yaklaşık maliyet ise: 159.233.730,92 TRY

Bu İşin süresi de: 150 gündür.

Bu ihaleye de 3 kişi teklif atar.

İşi, DUYGU TAAHHÜT VE İNŞAAT ANONİM ŞİRKETİ – ANKARA firması alır.

Sözleşme bedeli: 149.758.038,39 TRY dir.

3.ALIMI:2024/1193104 İKN numaralı, "Kadirli - Andırın - Göksun İl Yolu Km:30+000-32+865G/33+150İ Arası (İKMAL) Yapım İşi"ni de bundan önceki iki alımda olduğu gibi YİNE Pazarlık (MD 21 B) ye göre yapar.

Pazarlık (MD 21 B)nin idareci seçilme gerekçesi ise: YUKARIDAKİ 1. ALIMDA YER VERDİK, BURADA TEKRAR ETMEYECEĞİZ….

Bu iş için idarece GİZLİ olarak belirlenen yaklaşık maliyet ise: 22.368.485,00 TRY

Bu İşin süresi de: 70 gündür.

Bu ihaleye de 5 kişi teklif atar.

İşi, HATİPOĞULLARI İNŞAAT TAAHHÜT TURİZM OTOMOTİV TEKSTİL SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ – BİTLİS firması alır.

Sözleşme bedeli: 19.000.000,00 TRY dir.

4.ALIMI:2024/1051969 İKN numaralı, "Antakya-Yayladağ Yolu Km:42+250-42+750 Arası Heyelan Islahı Yapım İşi"ni de YİNE yukarıdaki ilk üç alımdaki gibi Pazarlık (MD 21 B) ye göre yapar.

Pazarlık (MD 21 B)nin idareci seçilme gerekçesi ise: YUKARIDAKİ 1.ALIMDA YER VERDİK, BURADA TEKRAR ETMEYECEĞİZ….

Bu iş için idarece GİZLİ olarak belirlenen yaklaşık maliyet ise: 219.244.242,14 TRY

Bu İşin süresi de: 120 gündür.

Bu ihaleye de 5 kişi teklif atar.

İşi, TÜRKDEMİR İNŞAAT SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ- TRABZON firması alır.

Sözleşme bedeli: 201.520.780,00 TRY dir.

5.ALIMI:2024/838027 İKN numaralı, "(Tarsus-Adana) Ayr-Pozantı Yolu Km:10+800-Km:12+400 Arası İkmal Yapım İşi"ni de YİNE yukarıdaki dört alımda olduğu gibi Pazarlık (MD 21 B) ye göre yapar.

Pazarlık (MD 21 B)nin idareci seçilme gerekçesi ise: YUKARIDAKİ 1.ALIMDA YER VERDİK, BURADA TEKRAR ETMEYECEĞİZ….

Bu iş için idarece GİZLİ olarak belirlenen yaklaşık maliyet ise: 52.048.022,00 TRY

Bu İşin süresi de: 150 gündür.

Bu ihaleye de 5 kişi teklif atar.

İşi, EVSA TAAHHÜT İNŞAAT PROJE MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK ENERJİ TURİZM SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ – ANKARA firması alır.

Sözleşme bedeli: 44.152.000,00 TRY dir.

YUKARIDA HABERE KONU BEŞ PAZARLIKLI ALIMIN

SÖZLEŞME BEDELİ TOPLAMI: 503.310.097,39 TRY dir.

Yani, 504 MİLYONA RAMAK KALMIŞ.

Eski para ile 504 TİRİLYON LİRA…

Daha henüz haberimize konu bu rakamların içinde KDV yok. O rakamları da bu toplam üzerine eklerseniz, rakam daha da artacak…

Biliyorsunuz Yürürlükte tasarruf genelgeleri mevcut… Ekonomik gidişatımız belli… Tüyü bitmedik yetimin hakkı, şehidin hakkı olan BEYTÜLMALDAN yapılan ihaleler ve alımlar bunlar. Bu alımlar AÇIK yapılsa olmaz mı?! Neden Pazarlıklı alım ve doğrudan temin metotları tercih ediliyor?! 

Neden BU GİBİ ihaleler hep pazarlık, niçin AÇIK ihale değil?! İdareler, 4734 Sayılı Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur. Beytülmal dediğimiz tüysüz yetimin ve şehidin hakkı olan kasadan yapılan harcama bunlar.

“…. 5018 SAYILI KAMU MALİ YONETIMI VE KONTROL KANUNU açısından DEVLETİN ZARARI MESELESİ İLE OLAYLARA BAKTIĞIMIZDA: “….. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanun’un “Kamu Zararı” başlıklı 71’inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca kamu zararı, “kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması” şeklinde tanımlanmış olup bahse konu maddenin ikinci fıkrasının (g) bendinde ise, “Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması” hususu kamu zararının belirlenmesinde esas alınacak kriterler arasında sayılmıştır. Hesap verme sorumluluğu: Madde 8- Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır. Üst yöneticiler: Madde 11- Bakanlıklarda ve diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir. Üst yöneticiler, idarelerinin stratejik planlarının ve bütçelerinin kalkınma planına, yıllık programlara, kurumun stratejik plan ve performans hedefleri ile hizmet gereklerine uygun olarak hazırlanması ve uygulanmasından, sorumlulukları altındaki kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanımını sağlamaktan, kayıp ve kötüye kullanımının önlenmesinden, malî yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi, izlenmesi ve kanunlar ile Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden .... mahallî idarelerde ise meclislerine karşı sorumludurlar. Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler.. DEMEKTEDİR.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Hesap verme sorumluluğu” başlıklı 8. Maddesinde YUKARIDA NE DİYORDU?: “Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.”

BU DEVLETİN HESAP SORACAK MERCİ VE MAKAMLARI NE YAPIYOR ACABA?!

ALLAH BU DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. 

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ e- posta ADRES: 

batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
GERGERLİOĞLU: Türkiye Cezaevlerinde İnsanlık Dışı UygulamalarÖnceki Haber

GERGERLİOĞLU: Türkiye Cezaevlerinde İnsa...

DEVLET BAHÇELİ TABURCU OLDUSonraki Haber

DEVLET BAHÇELİ TABURCU OLDU

Başka haber bulunmuyor!