NATO'nun yeni genel sekreteri Mark Rutte oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
NATO'nun yeni genel sekreteri Mark Rutte oldu
Rutte'nin göreve gelmesi, tek rakibi olan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'in geçen hafta yarışı bıraktığını açıklamasının ardından resmileşti.

NATO müttefikleri, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yi yeni genel sekreteri olarak belirledi. Rutte, Jens Stoltenberg'in yerini alacak. Stoltenberg, halefi Rutte'yi 'güçlü bir lider' sözleriyle niteledi. Rutte’nin 1 Ekim 2024’te NATO Genel Sekreteri olarak göreve başlaması bekleniyor.

Rutte, Hollanda'da koalisyon hükümetinin bozulması üzerine 7 Temmuz 2023'te istifa etmiş ve yeni hükümet kurulana kadar başbakanlık görevini sürdürüp ardından aktif siyaseti bırakacağını duyurmuştu. Stoltenberg'in görevinin bir dönem daha uzatılmayacağının kesinleşmesinin ardından Rutte, NATO Genel Sekreterliği adaylığını açıklamıştı. Stoltenberg de daha önce yaptığı açıklamada Rutte'yi NATO'nun başına geçecek 'çok güçlü' aday olarak gördüğünü ifade etmişti. 

ANKARA DA DESTEKLİYOR

Türkiye, Rutte’ye desteğini en son açıklayan ülkeler arasında yer aldı ve yeni genel sekreterin Stoltenberg’in izlediği dengeli ve duyarlılıklara uygun tutumunu sürdürmesi gerektiğini vurguladı. Ankara desteğini, Rutte’nin nisan ayı sonunda İstanbul’a giderek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından açıkladı. 

Rutte, son olarak 18 Haziran'da Macaristan'ın onayını almıştı.

gazete duvar


Diyarbakır TSO ‘helallik’ isteyen valiyi Allah’a havale ettiÖnceki Haber

Diyarbakır TSO ‘helallik’ isteyen valiyi...

O ülkeden tarihi adım... Gelecek yıl tek kullanımlık plastikler yasaklanacakSonraki Haber

O ülkeden tarihi adım... Gelecek yıl tek...

Başka haber bulunmuyor!