Pelicot'nun kızı toplu tecavüz davası sürecini BBC'ye anlattı: 'Babam hapiste ölmeli'
Caroline Darian için her şeyi değiştiren telefon Kasım 2020'de bir Pazartesi akşamı saat 20:25'te gelmişti.
Telefonun diğer ucunda annesi Gisèle Pelicot vardı.
Darian, BBC Radio 4'un Today programından Emma Barnett'e verdiği özel röportajda, babası "Dominique'in yaklaşık 10 yıldır farklı erkeklerin kendisine tecavüz edebilmesi için onu uyuşturduğunu o sabah öğrendiğini açıkladı bana annem" diye anlatıyor.
Şimdi 46 yaşında olan Darian, "O anda normal hayatımı kaybettim" diyor.
"Bağırdığımı, ağladığımı, hatta ona hakaret ettiğimi hatırlıyorum" diyor. "Deprem gibiydi. Bir tsunamiydi."
Dominique Pelicot, Aralık ayında üç buçuk ay süren duruşmanın sonunda 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Olayı öğrendiği günden dört yılı aşkın bir süre sonra konuşan Darian, babasının "hapishanede ölmesi gerektiğini" söylüyor.
Dominique Pelicot'nun uyuşturarak bilinçsiz hale getirdiği karısı Gisèle'e tecavüz etmeleri ve cinsel saldırıda bulunmaları için internet üzerinden anlaştığı 50 erkek de hapis cezaları aldı.
Olayın ortaya çıkması tesadüfen olmuştu. Dominique Pelicot'nun bir süpermarkette kadınların etek altından fotoğrafını çekmeye çalışırken polis tarafından yakalanması, müfettişlerin onu daha yakından incelemesine yol açtı.
Bu zararsız görünen emekli büyükbabanın dizüstü bilgisayarında ve telefonlarında, bilinci yerinde olmayan karısı Gisèle'in yabancılar tarafından tecavüze uğradığına dair binlerce video ve fotoğraf bulundu.
Dava, tecavüz ve toplumsal cinsiyet şiddeti konularını gündeme taşımanın yanı sıra, az bilinen bir konu olan ilaç yoluyla (kimyasal) boyun eğdirme - ilaçla kolaylaştırılmış saldırı - konusuna da ışık tuttu.
Caroline Darian, kurbanların çoğunun saldırıları hatırlamaması ve hatta ilaçla uyutulduklarını bile fark etmemeleri nedeniyle yeterince rapor edilmediği düşünülen ilaçla boyun eğdirmeye karşı mücadeleyi hayatının mücadelesi haline getirdi.
Darian istismara uğrayan kadınların seslerinin duyulmasını istiyor
Annesi Gisèle'in telefonunu takip eden günlerde Darian ve kardeşleri Florian ve David, ebeveynlerinin yaşadığı güney Fransa'ya gittiler.
Darian'ın ifade ettiği şekliyle babasının "son 20-30 yılın en kötü cinsel tacizcilerinden biri" olduğu haberini sindirmeye çalışan annelerine destek olmak istiyorlardı.
Kısa bir süre sonra Darian'ın kendisi polis tarafından çağrıldı ve dünyası bir kez daha yıkıldı.
Ona babasının dizüstü bilgisayarında buldukları iki fotoğraf gösterildi. Fotoğraflarda, üzerinde sadece bir tişört ve iç çamaşırı olan, yatakta yatan bilinçsiz bir kadın görülüyordu.
İlk başta kadının kendisi olduğunu anlayamamış. "Kendimi tanımakta güçlük çektim" diyor.
"Sonra polis memuru şöyle dedi: 'Bak, yanağında aynı kahverengi iz var... bu sensin'. O zaman o iki fotoğrafa farklı baktım. Annemin tüm fotoğraflarında olduğu gibi sol tarafıma yatıyordum."
Darian, babasının kendisine de taciz ve tecavüz ettiğinden emin olduğunu söylüyor. Babası Dominique bunu inkar etti, ancak bu fotoğraflar için çelişkili açıklamalarda bulundu.
"Bana ilaç verdiğini biliyorum, muhtemelen cinsel istismar için. Ama elimde herhangi bir kanıt yok" diyor.
Annesinin davasının aksine, Pelicot'un Darian'a ne yapmış olabileceğine dair bir kanıt yok.
"Peki bu durum kaç kurban için geçerli? Onlara inanılmıyor çünkü kanıt yok. Dinlenmiyorlar, desteklenmiyorlar" diyor.
'Tehlike içeriden geliyor'
Babasının işlediği suçlar ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra Darian bir kitap yazdı.
Ona Bir Daha Asla Baba Demeyeceğim, ailesinin yaşadığı travmayı anlatıyor.
Ayrıca, tipik olarak kullanılan ilaçların "ailenin ecza dolabından geldiği" ilaçla teslimiyet konusunu daha derinlemesine inceliyor.
"Ağrı kesiciler, sakinleştiriciler. Bunlar ilaç" diyor Darian. Kimyasal boyun eğme mağdurlarının neredeyse yarısında olduğu gibi, Darian da istismarcısını tanıyordu: "Tehlike içeriden geliyor" diyor.
Farklı kişiler tarafından 200'den fazla kez tecavüze uğradığını öğrenmenin yarattığı travmanın ortasında, annesi Gisèle'in kocasının da kızlarına saldırmış olabileceğini kabullenmekte zorlandığını söylüyor.
"Bir anne için tüm bunları tek seferde kabullenmek çok zor" diyor.
Yine de Gisèle, kocası ve onlarca erkek tarafından kendisine yapılanları ortaya çıkarmak için davayı kamuoyuna ve medyaya açmaya karar verdiğinde, anne ve kızı aynı fikirdeydi:
"Korkunç bir şey yaşadığımızı ama bunu onurlu ve güçlü bir şekilde atlatmamız gerektiğini biliyordum."
Şimdi Darian'ın hem işkencecinin hem de kurbanın kızı olduğunu bilerek nasıl yaşayacağını anlaması gerekiyor ki bunu "korkunç bir yük" olarak nitelendiriyor.
Artık Dominique adını verdiği adamla olan çocukluğunu düşünemiyor, sadece ara sıra ondan babası olarak bahsetme alışkanlığına geri dönüyor.
"Geriye dönüp baktığımda onun olduğunu düşündüğüm babamı gerçekten hatırlamıyorum. Doğrudan suçluya, yani cinsel suçluya bakıyorum" diyor.
"Ama onun DNA'sına sahibim ve görünmez mağdurlar için bu kadar angaje olmamın ana nedeni de benim için bu adamla arama gerçek bir mesafe koymanın bir yolu. Ben Dominique'ten tamamen farklıyım."
Darian, babasının bazılarının dediği gibi bir "canavar" olup olmadığını bilmediğini de ekliyor. "Ne yaptığını gayet iyi biliyordu ve hasta değildi" diyor.
"O tehlikeli bir adam. Dışarı çıkabilmesinin hiçbir yolu yok. Asla."
72 yaşındaki Dominique Pelicot'nun şartlı tahliye için uygun hale gelmesi yıllar alacak, bu nedenle ailesini bir daha asla göremeyebilir.
Bu arada Pelicot'lar kendilerini yeniden inşa ediyorlar. Darian, Gisèle'in davadan dolayı yorgun olduğunu ama aynı zamanda "iyileşmekte olduğunu" söylüyor. İyi gidiyor" diyor.
Darian'ın ise şu anda ilgilendiği tek konu kimyasal boyun eğdirme konusunda farkındalık yaratmak ve çocukları cinsel istismar konusunda daha iyi eğitmek.
Gücünü kocasından, kardeşlerinden ve 10 yaşındaki "sevimli oğlundan" aldığını söylüyor.
Darian, o Kasım gününde yaşananların kendisini bugünkü kişi yaptığını ve hayatı yerle bir olduktan sonra sadece ileriye bakmaya çalıştığını söylüyor.
HABER VE KAYNAK: BBC.TÜRKÇE