Türk göçü Meclis gündeminde

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk göçü Meclis gündeminde
CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zeynel Emre; son yıllarda gündemden düşmeyen, Türkiye’den nitelikli iş gücünün başta Avrupa olmak üzere batı ülkelerine göçünü Meclis gündemine taşıyarak, resmi rakamların açıklanmasını istedi.

CHP’li Emre, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, çeyrek asra yakınlaşan AKP iktidarında birçok alanda olduğu gibi Türkiye’nin demografik yapısında da kronikleşen soruların oluştuğunu ifade etti.

Son yıllarda Cumhuriyet tarihinin en düşük doğurganlık hızıyla karşı karşıya kalındığına dikkat çeken CHP’li Emre, diğer yandan da yurt dışına yoğun bir göçün yaşandığını kaydetti. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, geçen yıl sadece Almanya’ya kaçak giriş yapan Türkiye kökenlilerin sayısının 100 bin civarında olduğu, aynı ülkeye bu yıl kaçak gelenlerin üçte birini de Türkiye kökenlilerin oluşturduğu belirtilen soru önergesinde, “‘Kindar ve dindar gençlik’ yaratma hedefinin yanı sıra iş yoğunluğuna karşın düşük ücretler ve şiddetten kaynaklı başta doktorlar olmak üzere çeşitli meslek gruplarından yurt dışına her yıl daha fazla nitelikli iş gücünün göç ettiği istatistiklere yansırken, Türkiye'den yurt dışına giden doktor sayısının 15 bine ulaştığı ifade edilmekte” denildi.

Göçün boyutlarını gösteren rakamlar açıklansın
CHP’li Emre’nin soru önergesinde yanıt istediği sorular şöyle

- Son üç yılda Avrupa Birliği ülkelerine Türk pasaportuyla sığınma talebinde bulunan kişi sayısı kaçtır?

- Son üç yılda yurt dışına çıkıp geri dönmeyen Türk vatandaşı sayısı kaçtır?

- Son üç yılda Avrupa Birliği pasaportu almak için yurt içinden yurt dışına aktarılan para miktarı ne kadardır?

- Gri pasaportla yurt dışına çıkan vatandaşlarımızdan geri dönmeyenlerin sayısı kaçtır?

- Ocak-Haziran 2024 döneminde vize almak neredeyse imkânsız hale geldi; bu konuda Avrupa ülkelerine bir misilleme yapılması düşünülmekte midir? Konuyla ilgili ne tür tedbirlerin alınması planlanmaktadır?


BAŞEVİRGEN’İN HUZUREVİ SORUSUNA İKİ FARKLI YANITÖnceki Haber

BAŞEVİRGEN’İN HUZUREVİ SORUSUNA İKİ FARK...

KANGAL’DA SU KAYNAKLARINA GÖZ DİKTİLER!Sonraki Haber

KANGAL’DA SU KAYNAKLARINA GÖZ DİKTİLER!

Başka haber bulunmuyor!