haberanaliz
Her şeyin Başı SAĞLIK

Her şeyin Başı SAĞLIK

Mail: hbssaglik@gmail.com

Alavere dalavere aile hekimleri nöbete

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin Torba Kanun’a eklediği maddelerle İzmir’in de içinde bulunduğu aile hekimlerinin tamamının saat dörde kadar hizmet verdikten sonra, ihtiyaç bildiren hastanelerin acil servislerinde, ayda 8 saat  nöbetçi doktor olarak görev yapmasını şart koşan uygulaması kriz yarattı.

1 Mayıs tarihinden uygulamaya konulan yeni düzenlemede, aile hekimlerinin ‘bölgelerindeki’ hastanelerin acil servislerinde de nöbetçi hekim olarak görev yapma şartı da göz ardı edilerek, İzmir’in Kiraz, Tire, Bergama, Bayındır, Çeşme gibi uzak ilçelerine gitme zorunluluğu getirilmesi uygulamada da sonuç vermedi.

Kendilerine nöbet yazılan İzmirli 150 aile hekiminden 119’u görev yapacakları hastaneye gitmedi. Her gün çok sayıda hastaya baktıktan sonra, mesai saati bitiminin ardından uzak ilçelerdeki hastanelere yetişemeyeceklerini belirten İzmir’deki toplam bin 139 aile hekiminin bine yakını itiraz dilekçeleri yazıp yetkililere gönderdi.

Öte yandan duruma tepki gösteren Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Doğruyol, özellikle kent merkezinde hizmet veren aile hekimlerinin Kınık, Kiraz, Çeşme, Dikili, Bayındır ve Tire gibi ilçelerde görevlendirilmesinin mantıksız ve maksatlı olduğunu savunarak, uygulamanın sonlandırılması için gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını açıkladı ve son verilmesini istedi.

Doğruyol, “İzmir'de nöbet saat 16.00'da başlıyor. Şehir merkezinde görev yapan aile hekiminin o saatte görev yerinde olabilmesi için saat 14.00'de yola çıkması gerekecek. Bu zamanda mevcut hasta hizmet alamayacak. Böyle bir uygulama doğru değil. Aile hekimlerinin nöbet görevi verilmesine gerek yok. Zaten bütün gün çalışan doktor, acillerde verimli olarak görev alamaz. Aile hekimlerinin nöbet tutmaması hiçbir aksamaya neden olmadı. Daha önce de dediğimiz gibi, ilimizdeki aile hekimlerine bu noktada ihtiyaç yok" dedi.

Ahmet Doğruyol, acil servislerde nöbete gönderilen aile hekimlerinin reçete yazma yetkisinin dahi olmadığını dile getirerek, uygulamanın Aile Hekimliği’ni sona erdirme amacı taşıyabileceğini savundu ve, “İzmir'deki bazı hastaneler hiç doktor istemiyor, bazıları ise sadece hafta sonu doktor talep ediyor. Aile hekimleri keyfi uygulamalara tabi tutuluyor. Süt iznindeki aile hekimlerine hafta sonlarında nöbet yazılması yasal değildir. Kiraz Devlet Hastanesi acilinde çalışan bir hekimin Selçuk Devlet Hastanesi'ne geçici görevlendirme yapılması, ardından aynı hastane için aile hekimine nöbet yazılması doğru değildir. Sisteme tanınmadıkları için acillerde verdikleri hizmeti kendileri adına yapamayacaklar. Ayrıca kendilerinin reçete yazma, tahlil isteme yetkilerinin olmaması, yaptıkları işten performans alamamaları, hastane acillerinde triyaj görevi yapmaları kabul edilemez. Ben yaptım oldu mantığı doğru değil. Böyle kanun olmaz. Bu uygulamanın nedeni aile hekimliğini bitirme amacı da taşıyor olabilir” şeklinde konuştu.

İTİRAZ DİLEKÇESİ HAZIRLADIK

İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özer de, görevlendirmelerin hukuksuz olduğunu ve bununla ilgili itiraz dilekçesi hazırladıklarını açıkladı.

Özer, "Yaşanan iş yoğunluğu nedeniyle oluşabilecek hatalar, bizim sorumluluğumuzda değildir. Bununla ilgili de bine yakın dilekçeyi yetkililere sunduk. Nöbet uygulaması, aile hekimliği sistemine zarar verir" dedi

https://www.ilksesgazetesi.com/haberler/gundem/alavere-dalavere-aile-hekimleri-nobete-489