haberanaliz
Tevfik DİKER

Tevfik DİKER

Mail: tevfikdiker@gmail.com

ARADAN 22 YIL GEÇTİ

Yolsuzluk toplumsal bir hastalıktır
28 Aralık 2001 günü MGK Toplantısı sonunda yapılan açıklamada yolsuzlukla mücadelenin kararlılıkla yapılması ilk kez yer almıştır. Ülkemizde yolsuzlukla mücadelenin miladı bence 11 Nisan 2000'dir. Bu tarihte benim Başkanlığımdaki Yolsuzlukla Mücadele Derneği Yönetimi Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu tarafından Genelkurmay Şeref Salonunda kabul edilmiş ve yolsuzlukla mücadeleye TSK'lerinin desteği kamuoyuna açıklanmıştı..

Yolsuzluk toplumsal bir hastalıktır. Tedavi edilmediği ve önleyici önlemler alınmadığında toplum ve devleti yok eder. Bir ülkede yolsuzlukla mücadele kaçınılmaz ve süreklidir. Çünkü yolsuzluk ekonomisi, yoksulluk, olarak acımasız bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Yolsuzlukla mücadele de çözümü; Bilimsel temele dayalı bir suç ve ceza politikasında aramalıyız.

Siyasi sorumluluk yok sayılarak yolsuzlukla mücadele yapılamaz. Siyasi sorumluluğu üstlenecek cesur ve yürekli bir siyasi lidere acil ihtiyaç vardır. Yolsuzlukla Mücadelede siyasi sorumluluk yok sayılarak, göz ardı edilerek, sonuç beklemek hayaldir. Yolsuzlukla Mücadelede yapılması gerekenleri; idari, siyasi, mali, denetim, hukuk, adalet, gelir dağılımı gibi ana başlıklara ayırabiliriz.

Siyasi alanda yapılması gerekenler:

* Milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılması (Anayasa değişikliği),

* Siyasi Partiler yasasının değiştirilmesi (siyasete katılım sağlanmalı, partiler demokratik yapıya kavuşturulmalı),

* Siyasi Partilere yardım şeffaf ve adil olmalıdır. Siyasi Partilere Hazine'den yapılan yardımın yüzde yetmişbeşi partilerin belde, ilçe, il teşkilatlarına dağıtılmalıdır. Siyaset pahalı ve paralı olmaktan çıkarılmalıdır.

* Seçim yasası, tercih sistemine göre yeniden düzenlenmelidir. Halk, ilk ve son seçen olmalıdır. Genel Başkanların iki dudağı arasına sıkışan adaylık sona ermelidir.

* Siyasi etik kurulu yasalaştırılmalıdır. (AB ülkelerindeki gibi bakan istifalarını Türkiye'de de görebilmeliyiz.

* Milletvekilleri seçimlerden bir ay sonra mal varlıklarını yazılı olarak TBMM'ye ve kamuoyuna da açıklamalıdırlar. Bu usul her türlü makama seçilmişlere ve daire başkanı dahil tüm atanmışlara da uygulanmalıdır.

* TBMM soruşturma yetkisini bağımsız yargıya vermelidir. Siyasetçilerin birbirlerini TBMM'de soruşturmalar yoluyla yok etmelerine imkan verilmemelidir.

* Milletvekillerinin yapamayacağı işler açık ve seçik bir şekilde belirtilmelidir.
Koskotas dosyaları

Genel seçimlerin propaganda dönemlerinde, halkın önüne Koskotas dosyaları ile çıkıldığı zamanları, bir Devlet Bakanlığının yolsuzluklarla ilgili görevlendirildiği yılları da yaşadık. Sonuç; sıfır elde var sıfır oldu. Bugün yolsuzluk karnemiz Nijerya ile aynı seviyede ise büyük bir yanlışın içinde olmalıyız. Nedir bu yanlış? Gel beni soy diyen bir düzeni inatla ve ısrarla muhafaza ettik. Siyasetçi ve iktidar, mevcut sistemi sorgulayıp değiştirmeye talip olmadı. Polis, jandarma, yargı mensubunun yerine geçmeye çalıştı. Savcılara yasal yeni yetkiler verilmelidir. İhtisas mahkemeleri kurulmalıdır. Din adamından tarihçimize kadar kamunun bütün uzmanları yolsuzlukla mücadeleye katkıda bulunmalıdır.
Rüşvetçiye itiraf yasası

Bir ay süre geçerliliği olan rüşvetçi itiraf yasası çıkarılmalıdır. Hortumcu hortumladığı parayı Hazine'ye yatırmadıkça ceza evinden çıkamamalıdır. Off Shore gibi yeni bankacılık alanlarının yasal tarifleri yapılmalıdır. Yeni Teknoloji ve Bilgi Sistemleri ile soygun yapılmasının önüne geçilmelidir. Yasalardaki bu yeniliklere cevap vermeyen boşluklar süratle doldurulmalıdır .Bilgi ve Teknoloji hırsızlığına karşı yasal önlemler alınmalıdır. CMUK ile ilgili uygulamadan meydana gelen ihtiyaçlar gözden geçirilmelidir. Hırsızlar ellerini kollarını sallaya sallaya ortalıkta gezinmemelidir. Hortumcuya, soyguncuya kesinlikle af getirememelidir. Bu konuda affın teklif bile edilemeyeceği Anayasa konulmalıdır. Devlet İhale Yasası şeffaflaştırılmalıdır. Devlete malzeme alımında serbest rekabet imkanı yaratılmalıdır. Kamu hizmetinde verimlilik ilkesi çiğnenmemelidir.

Her iş, her şey, her türlü hareket sigortalanmalıdır
Her türlü para ve çek, kıymetli kağıt hareketi sigorta zorunluluğuna kavuşturulmalıdır. Bunu başarırsak tahsilat mafyası bir günde biter. 4422 Sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası yeniden gözden geçirilmelidir. Devlet Denetleme Kurulu'nun yeri ve yapısı ile görev alanları daha açık ve seçik yazılmalıdır. Devlet Denetlemenin raporuna nasıl bir işlem yapılacağı da açıkça belirtilmelidir. Denetim Sistemleri özerk ve özel hale getirilmeli ve Özel Denetim şirketlerinin denetimine de yer verilmelidir. Müfettişlere veya teftiş Kurullarına resen inceleme ve araştırma yetkisinin verilebilmesi araştırılmalıdır. YDK, Başbakanlık Teftiş Kurulu, Bakanlık Teftiş Kurulları, Genel Müdürlük Teftiş Kurulları bir çatı altında toplanmalıdır. Sayıştay ve TBMM Kit Komisyonu Denetimi işlerlik kazanmalıdır. Savunma Harcamalarının da TBMM Kit Komisyonu denetimine alınması araştırılmalıdır. Bu denetim de TBMM Savunma Komisyonu Başkan ve üyeleri de görev almalıdır. Oluşacak müşterek komisyon yetkili kılınmalıdır. Kamu Harcamaları şeffaf ve adil bir sistemde yapılmalıdır.
Devlet sırı nedir?

Devlet Sırının ve gizliliğin tarifi yeniden yapılmalıdır. Milletvekiline verilmeyip İMF Yetkilisine verilen bir bilgi sır olmaktan çıkarılmalıdır. Kişilerin serbestçe bilgi sahibi olabilmeleri sağlanmalıdır. AB. kriterlerine geçiş yasalarla sağlanmalıdır. Nüfuz Ticareti yasaklanmalıdır. ''Hamili kartı getiren yakinimdir.'' Devri kapanmalıdır. Adalar cennetindeki ve İsviçre bankalarındaki Türk vatandaşlarına ait hesaplar yakından takip edilmelidir.

Uygulamada çifte standart olmamalıdır: Örneğin: Naylon faturayı piyasaya süren ve kırmızı bülten ile aranan kişinin Türkiye'ye getirilmeyişi gibi. Masak (Mali Suçlar Araştırma Kurulu) yeni bir statüye kavuşturulmalıdır. Memurin Muhakemat Yasası yeniden gözden geçirilmelidir. ''Devletin malı deniz yemeyen domuz'' gibi yanlış deyişlerin Türk Dil Kurumu'nca ayıklanıp, kamuoyunun aydınlatılması sağlanmalıdır. Acil ve Adil bir Vergi reformu yapılmalıdır.
2 Ocak 2002 Yeni Şafak Tevfik DİKER 

* * * * * * 
Aradan 22 yıl geçti AK PARTİ tek başına iktidar.
Milletin iradesi ve oylarıyla seçim kazandılar.
Türkiye' de Yolsuzlukla Mücadele Derneğini kuran tek Milletvekili ve Yolsuzlukla Mücadele logosuyla Yeni Şafak gazetesinde köşe yazıları yazan biri olarak açık seçik soruyorum.
Yolsuzlukla Mücadelede 22 yılda ne yapıldı?
Bendeniz Tevfik DİKER hala partiler üstü bir kişiyim.
Bunu özellikle yazmayı tercih ettim.
Soruyu kamu adına sordum.