Bunları denetleyen yok mu?
Ülkemizde sosyal medyada reklam yaparak SERTİFİKALI KURS adı altında birbirinden tuhaf kurslar var.
Gençlik bilmiyor, kanıyor ve bunlara para kaptırıyor.
Çoğu sahte belge...
Geçerli sertifika değil.
Bu işleri Milli eğitim ve Sağlık Bakanlığı ilgili yetkilileri çok sıkı takip etmeli.
Piyasada uydurmasyon sıfatlı, psikolog - yaşam koçu, aile danışmanı- ilişki koçu- Güzellik uzmanı estetiysen- Diyet Koçluğu- Eğitim ve Öğrenci koçluğu- Manevi rehberlik- Beslenme Psikolojisi- Bilinçaltı temizliği- Diş hekimliği asistanlığı – Eczacı kalfalığı- Hasta ve Yaşlı Bakımı Uzmanlığı v.s. adlarda uzaktan eğitim denerek UYDURUK kurslar düzenleniyor.
Bunlar için sertifika veriliyor. Ücretleri de çekinmeden yayınlanıyor. Birde E devlet onaylı deniyor yâda herhangi bir özel üniversitenin adı ve amblemi kullanılıyor.
Hiçbir geçerliliği yok.
Ama araştıran, soruşturan, inceleyen, denetleyen olmayınca, ortalıkta bol sayıda uzman psikolog danışman, yaşam koçu, ilişki koçu, estetiysen, o ve bu isimle uyanık ve sahtekâr tipler halkımızın gelecekleri ile oynuyorlar.
Oysa Gerek valilikte, gerekse Milli eğitim Ve Sağlık il müdürlüklerinde BASIN birimi var.
Bunlar ne iş yaparlar?
Kendi resmi sosyal medya hesaplarından girip kontrol etsinler. İllerindeki bu türden yerleri sıkı denetlesinler.
Fırsatçı sahtekârlara fırsat vermesinler. Niye bu konuda çalışma yok?
Basın birimlerinde oturanlara kolaylık olsun diye yazıyorum. Google arama motoruna girsinler, “sertifikalı kurslar” yazıp arama yapsınlar. Bakın neler çıkacak... Yine Facebok sayfalarında bu kişilerin boy boy resmi ve reklamları yayınlanıyor. Görmek çok mu zor?!
Aşağıda uyduruk sertifika verilen konuların başlıklarını aktarıyorum. İncelesinler:
Yaşam Koçluğu Sertifikası Kursu, Güzellik Uzmanlığı Belgesi ve Sertifikası, Hasta ve Yaşlı Bakım Sertifikası, Temel psikoloji, Diyet koçluğu, Stres yönetimi, Eğitim ve öğrenci koçluğu, Manevi rehberlik, Duyguları kontrol etme, Beslenme psikolojisi, Bilinçaltı temizliği, Beslenme, Temizlik- Hijyen, Astroloji, Masal terapisi, Uyum güçlüğü gösteren çocuklar, Sosyal danışman, İlişki koçluğu, Sağlık psikolojisi, Çocukla iletişim, Aile danışmanlığı, Sağlık iletişimi, Uzman psikolog danışman, 0-36 Ay Çocuk Bakım Sertifika Programı (Uzaktan), Aile ve Dini Rehberlik Bürosu Danışmanlığı Programı, Çocukluk Döneminde Mahremiyet Eğitimi Sertifika, Diş Hekimliği Asistanı Sertifika Programı (Uzaktan), Eczacı Kalfası Sertifika Programı (Uzaktan Eğitim), Hasta ve Yaşlı Bakımı Uzmanlık Sertifika Programı (Uzaktan Eğitim)...
Ayrıca kendi illerindeki bu tür sertifikalı olduğunu beyan eden, ESTETİSYEN- GÜZELLİK UZMANI- YAŞAM KOÇU- AİLE DANIŞMANI- UZMAN PSİKOLOĞ- İLİŞKİ KOÇU- EĞİTİM VE ÖĞRENCİ KOÇU - DİŞ HEKİMİ ASİSİTANI- AİLE VE DİNİ REHBERLİK DANIŞMANI – UZMAN PSİKOLOĞ – SAĞLIK PSİKOLOJİSTİ – SOSYAL DANIŞMAN- ASTROLOĞ- BESLENME PİSİKOLOJİSTİ- DİYET KOÇU- MANEVİ REHBER gibi yerleri bir denetlesinler.
Kimler gerçek diploma sahibi, kimler değil...
Kimin sertifikası geçerli kiminki değil...
Bunlar Yasa ve kanunlara uygun mu çalışıyorlar?
Yeterlilikleri, ehliyetleri ne?
Ben bu konuda SAĞLIK Bakanlığında bir genel müdürlük buldum. Linki aşağıda.
https://shgmesdb.saglik.gov.tr/TR-90845/sertifikali-egitim-programlari.html
Demek ki illerde de bu işle ilgili birimler var.
Kontrol niye yok?
Denetim neden yok?
Özellikle Mersin’de bu işler çığırından çıkmış durumda.
Milli eğitim- Sağlık müdürlükleri başta olmak üzere diğer birimlerinde bu işleri sıkı bir denetlemesi lazım.
Önüne gelen para ile sertifika alıp UZMAN kesiliyor.
Çağ çocuğumuzun geleceği ile oynuyor.