haberanaliz
Her şeyin Başı SAĞLIK

Her şeyin Başı SAĞLIK

Mail: hbssaglik@gmail.com

Çamaşır yıkama mı, devleti ütüleme mi? (!)

Bir kısım idareciler hiç utanmaz ve sıkılmazlar. Ne derseniz deyin, yüzleri kızarmaz. Artık öylesine arsızlaşmışlar ve yüzsüzleşmişlerdir ki, firmalar ile o denli ahbap çavuş olmuşlardır ki, evlerindeki döşeme, altlarındaki araba beklide onların eseridir. Para alan emir alır noktasından hareketle, bunların çoğu kurumları ile iş yapan firmalardan emir alırlar. O yüzden devletin kılıcını değil, firmaların kılıcını çekerler. Bunların ipini pazara çıkartacak olanlar ise, ucundan kenarından nemalanınca, onlarda ses çıkarmazlar. Biz yazıyoruz diye de, bize olmaz türlü KULP takarlar. Neyse..

Bugün Ankara kaynaklı bir çamaşır yıkama ve ütüleme hizmeti alımını gündeme taşımak istiyorum.

Bu iş, AÇIK İHALE USULÜ İLE İHALE EDİLEN 2014-2015-2016 Yılları (36 Aylık) Çamaşır Yıkama, Kurutma, Ütüleme ve Paketleme Hizmeti Alım İşi…

İdare: Ankara Kamu Hastane Birliği (Etlik) SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU

İhale kayıt numarası: 2013/138331

İhale tarihi: 01.11.2013

İhale saati: 10:00

İhalenin yapılacağı adres: Ankara 1.Bölge Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Talatpaşa Bulvarı Altındağ Belediyesi İçi No:177 2.Kat Toplantı Salonu

Hizmetin Yapılacağı yer: Teknik Şartnamede yer alan bağlı sağlık tesisleri

18 sayfalık standart EKAP tan alma bir idari şartname metni mevcut ve içine bir kısım ilaveler yapılmış. Bu idari şartnameye haiz olan birde TEKNİK ŞARTNAME hazırlanmış (!)

Tamamı 10 sayfa. Evlere şenlik cinsten..

Her halinden bu işi bilmeyen, İŞİN EHLİ VE UZMANI OLMAYANLAR tarafından hazırlandığı apaçık belli olan bir teknik şartname.

İşin garibi YURT GENELİ BU İŞLERİN İHALESİNİ hazırlayanlar nedense hep işin ehli ve uzmanı olmayan, işten anlamayan tipler.

Kurulum nedir, proje nedir, bu iş nasıl yapılır, neye mal olur bilmeyen tipler. Pratik bilgisi olmayan tipler. O yüzden devlet zarara uğruyor.

Bizde yazıp gündeme taşıyoruz, o yerli olmuyorlar.

Harcadığınız para devletin parası. Harcadığınız zaman yine devletin zamanı.

Kullandığınız ekip ve personel ise devletin personeli. İnsan biraz daha ciddi ve dikkatli çalışmaz mı?

Ankara 1. Bölge KHB Genel Sekreterliğinin yapacağı bu ihaleyi dikkatli incelemek gerek. Daha vakit var. Burada zeyilname ile bu işlerin düzeltilmesi yapılabilir. İhalenin adı AÇIK ihale ama bu şartlarda oraya çok sayıda kimsenin katılıp teklif vereceğini sanmıyorum. Sanki bir adres ve yer tarif ediliyor. Teknik şartname tuhaf… Doğru dürüst bir ayrıntısı yok, yuvarlama laflarla geçiştirilmiş gitmiş.

Kendilerine bağlı 9 ayrı kuruluşun çamaşır işi.

Yaklaşık 13 milyon 716 bin kilogramlık iş.

Bu şartname TOPLAM 6 MADDEDEN OLUŞUYOR, 10 SAYFADAN İBARET. 22.8.2013 günü imzalanıp bağıtlanmış.

Allah emri değil. Kul yapısı. İstenirse düzeltilebilinir.

Bu şartnameni en altını imzalayanların ismi ve unvanları şöyle; RECEP TURGAY-  DAİRE BŞKN. / İMAHAN TÜRKERİ- SAĞ.OT.BİRİM SORUMLUSU/ AHMET AKBAŞ- SAĞ.OT. BRM./ AHMET İŞLER-SAĞ.OT. MD/ SONER AKBAŞ- SAĞ. OT. MD./ ENGİN AKYOL- SAĞ.OT.MD/ AYSUN MUŞDAL- SAĞ.OT. MD./ AYNUR YAZICISORUCUOĞLU- SAĞ.BAK.HİZM.MD/ VEFARET ÇAPAN- SAĞ.BAK.HİZ.MD./ ZEYNEP ÇELİK- SAĞ.BAK.HİZ.MD./ ŞENAY ÖZKAN- SAĞ.BAK.HİZ.MD./ NESLİHAN KAYADEMİR-SAĞ.BAK.HİZ.MD.

Şimdi bu yukarıda adını ve unvanlarını sıraladığım ve teknik şartnameyi imza atanların hangisi Hastane çamaşırhane kurulumu ve işletmesi konusunda uzman?

Bunlar arasında bu güne kadar bırakın kendi hastanelerindeki çamaşırın yıkanmasını, gidip de özel çamaşırhanelerle ilgili bilgisi, tecrübesi olan var mı?

Hastane çamaşırı yıkamasındaki eksiklikler ve sakıncaları bilen birisi var mı?

Sağlık Bakanlığının MALİYET ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI VAR.

Bu başkanlığın çıkardığı 22 sayfalık HASTANE ÇAMAŞIRHANE HİZMETLERİ MALİYET ANALİZİ var.

Bu analizi hazırlayanlar işin ehli ve uzmanı olan Başlarında Bir Profesörün bulunduğu 14 kişilik bir komite.

Acaba bu teknik şartnameye imza atanlar Bakanlığın bu konu ile ilgili hazırlamış olduğu yukarıda bahsettiğim 22 sayfalık maliyet analizini okudular mı, incelediler mi, okuyup inceledilerse ne anladılar ki, bu şartname böyle çıktı?

Bahsettiğim TKHB maliyet analizini inceler ve işin gerçek kurulum ve işletme maliyetini öğrenmek isterseniz sizin ihaleye çıktığınız bu projeksiyonun gerçek kurulum ve işletme maliyetini çok iyi anlarsınız.

Eğer yine anlamıyorsanız, sivil sektörü gezip, özel çamaşırhanelerden titizlikle bilgi alın, inceleyin, araştırın….

Ehil olmayan kişilerce hazırlanan şartnamelerin neden olduğu kayıplar anlatmakla bitmez.

Bu işin sadece devlet açısından mali boyutunu ele almamak lazım.

Bir de işin hasta sağlığı boyutu var.

Ayrıca bu işlere giren firmaların iflaslarına engel olmak da bir kamu sorumluluğudur.

Yanlı, taraflı, SERBESTLİK- REKABET- AÇIKLIK ilkelerini ihlal edici cümleler, şartlar, maddeler koymak, bir yeri tarif eden içerik sağlamak ise suçtur.

Söz konusu sizin bu işinizin projesinin kurulum maliyeti 5 milyon TL civarıdır.

İşletmede kg maliyeti güncel fiyatlarla tahmini 1,45- 1,55 TL arasında olacaktır.

İşletme ve kurulum tecrübesi olmayan görevlilerin danışmadan, soruşturmadan, araştırmadan, incelemeden, üstün körü yaptıkları bir çalışma olduğunu düşünüyorum.

Eğer bu yazımdan sonra BAKANLIK YETKİLİLERİ DE İŞİ İNCELER VE ARAŞTIRIRSA devletimiz ve milletimiz açısından en doğru olanı yaparlar.

Bu işin şartnamesini işin ehli ve uzmanı olanlar incelediğinde yukarıda bahsettiğim TKHB çamaşır yıkama maliyet analizi ile örtüşmediğini göreceksiniz. Söz konusu ihalenin 2.00 TL Kg fiyatla belirli bir firmaya verileceği dillendiriliyor.

Daha önce buna benzer bir ihalenin Konya da denendiğini ama teknik şartname çok detaylı hazırlandığı ve nokta hedef gösterildiği için ihalenin iptal edildiği bildiriliyor.

Tünel makinelerde hastane çamaşırının %40 lık kısmı yıkanabileceği halde 2 adet tünel makine istenmesinin sebebi nedir?

Bu şartnamede %60 lık enfekte ve hassas tekstilin hangi özellikte makinelerde yıkanacağı belirtilmediği gibi hatalı kimyasal kullanımını talep eden bir şartname haline gelmiş.

Hiç araştırıldı mı mesela, bu istenen makinelerin her biri 500,000 € + KDV dir.

Tamamen ithaldir ve kurulum süresi 20 haftadır.

Bunu bu ihaleye katılım yapacak olan her firma yetiştiremez. Ancak durumu buna uygun olan bir iki firma gelip bu işe teklif atabilir.

Bu durumdan haberdar olan, şartnamenin içeriğini daha önceden bilen biri yaklaşık maliyeti ayarlamış ise, sizlere 3 lira fiyat bile verebilir.

Bunun adı da devlet desteği ile soygun olur.

Yazık günah değil mi?

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ'NİN HASTANELER İÇİN SORUN HALİNE GETİRİLEN ÇAMAŞIR YIKAMA HİZMETİNDEN, ÖZELLEŞTİRME SURETİ İLE ÇIKIŞ ARAYIŞLARI YÜZÜNDEN DEVLETİ ZARAR ETTİRMEYELİM.

PROFOSYENEL DANIŞMANLIK HİZMETİ ALINMADAN HAZIRLANAN TEKNİK ŞARTNAME LERLE DAHA BÜYÜK TEKNİK SORUN VE KAMU ZARARI DOĞUYOR.

Ankara 1.Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği kendisine bağlı 9 hastane ve ek hizmet binaları için 30/09/2013 tarihinde onaylanıp,  03/10/2013 tarihinde ilana çıkan ve 01/11/2013 tarihinde yapılacak ve işe başlama tarihi 01/01/2014 olan Çamaşır Yıkama ihalesi YUKARIDA BELİRTTİĞİM GİBİ düzenlemiştir.

İşin süresi 36 ay, günlük 12.700 kg. ve işin tamamı yaklaşık 13.716.000 kg.dır.

Teknik şartname 1. madde (işin tanımı) şöyle demektedir;

Yüklenicinin 2 adet HİJYEN BARİYERLİ TÜNEL SİSTEMLİ makinesi olacaktır !!

Hijyen Bariyerli veya Tünel Sistem demiş olsalar anlaşılır ama bu makine bu şekilde tarif edilemez.

HİJYEN BARİYERLİ MAKİNE; Yükleme ve boşaltma kapakları farklı yüzlerde olduğundan kirli çamaşır girişi ve temiz çamaşır çıkışı ayrı bölümlerde, ayrı personel ile yapılarak kirli temiz bölümünün hava sirkülâsyonuna dahi izin vermediği hastane çamaşırları için ideal yıkama sistemidir.

TÜNEL MAKİNE; Tamamen otomatik olan bu makineler personel ve zaman tasarrufu ile işletmenin dostudur. Kompartıman sayısı ve çalkalama, yıkama, durulama da istenilen zamanın ayarlanması ile her 3 veya 4 dakikada kompartıman kapasitesi kadar çamaşır yüklenebilir.

Yüksek kapasiteli konaklama tesislerinin çamaşırlarını yıkamada kullanılan sistemdir.

Ancak hastane çamaşırları olarak tabir ettiğimiz tekstilin %50 lik kısmı bu makinede yıkanamaz.

Sistem sonundaki pres ile sıkma buna engel olacak ve ameliyathane tekstilinde yüksek lekeli oranı veya lekeyi alma değil klorla ağartma yoluna gidilecektir ki bu şartnamede SANKİ o şekilde hazırlanmıştır.

Teknik bilgi için yazı alanımız çok dar geleceğinden temel bilgileri vererek asıl konumuza dönelim;

Tünel makineler çok kapsamlı ve pahallı olduğundan sipariş üzerine üretime alınmakta ve bildiğim kadarıyla tamamı ithaldir.

Teslim süresini araştırdığımda 16 hafta olduğunu öğrendim.

Sadece makineleri koyarak işe başlayamıyorsunuz, makinenin ihtiyacı olan su, drenaj, buhar sistemi tesisatları, kurulumdan sonra test vs derken yaklaşık 6 aylık zaman lazım.

Oysa bu ihale 01/11/2013 tarihinde yapılacak, sözleşme imzalama aşamasından sonra işe başlayan isteklinin işyerini kurması için bir ay süresi kalacak ve kesinlikle bu işi yetiştirmesi ve yapması mümkün değildir…

Bu yüzden bu ihale, şu anda işyeri hazır olan bir veya iki firma arasında gerçekleşecek, böylece de tam rekabet ortamı oluşmayacak serbestlik ve açıklık ilkesi ihlal edilmiş olacak ve kamu zarara uğratılacaktır.

Yukarıda belirttiğim gibi Konya KHB Genel Sekreterliği tarafından açılan ancak çok teferruatlı hazırlanan teknik şartnamenin tek makine üreticisini işaret ettiğinden dolayı iptal edildiği söz konusudur.

Bu ihalede adres tek cümle ile sanki tarif edilmiş.

İçeriği bu şekil olan şartname ile bu büyüklükteki ( yatırım tutarı yaklaşık 6.000.000.00 TL, devletin ödeyeceği bedel KDV dahil yaklaşık 30.000.000.00 TL dir ) ihaleyi bu şekilde yapmanız doğru olmaz.

Yazımı çok fazla uzatmamak için paketleme, nakil gibi konulara girmek bile istemiyorum, şartnamenin tamamı için köşe değil kitap gerekli (!)

Ancak teknik şartnamedeki pis kokan bir maddeye değinmeden konuyu kapatamam, zira ben çok güldüm;

Şu maddeye bir bakar mısınız!!!

Perasidik asit yazın arama motoruna, bakın karşınıza ne çıkacak?

PeraSidik asit olacak, rahatsız edici kokulu olmayacak :))

Böyle diyor…

Yahu 11-13 pH aralığında olması gereken bu kimyasala PeraSidik asiti nasıl eklersiniz?

İnsan şartname yazarken bilmediği terimi kontrol etmez mi?

Bu ne rahatlık?

Sizin şartnamede, orada söylemek istediğiniz Perasetik asittir ve ancak kendiside asidik ürün olan hidrojen peroksitle dezenfeksiyon amaçlı kullanılabilir.

Buda tekstilde oksijen bazlı ağartıcı olarak geçer, kan çözücü olarak değil. Kullanım için o kapağı açanda kokudan bayılır :))

Teknik şartnamede kullanılması istenen klor bazlı ağartıcı ile ilgili birkaç satır yazıp işe başlama tarihi 01/07/2014 olacağını tahmin ettiğim yeni ihale için bilgi vermek istiyorum;

Şartnamede yıkamada klor bazlı ağartıcı (çamaşır suyu) kullanılması önerilmiş ve özellikleri sıralanmıştır.

Renkli çamaşırlarda klor kullanımı mümkün değildir, tünel makinede bu çamaşırı klorsuz yıkayamaz, zira mekanik (sürtünme-çitileme etkisi) çok düşüktür.

Şartname hazırlanırken tekstil konusunda eğitim veren bir üniversiteye konuyu danışmış olsanız,  08/11/2013 tarihinde ihalesi yapılacak Hacettepe Üniversitesi gibi klorlu değil oksijen bazlı ağartıcıyla yıkanmasını talep ederdiniz.

Klorlu ağartıcı hastane çamaşırında gerekli olan ısıda kullanıldığında tekstil yıkama ömrü 60 sefere kadar düşecektir.

Günlük 12,700 Kg yıkama yaptıracak kurumlarda bir kat çamaşırhanede, bir kat kirli, bir kat kullanımda ve bir kat temiz ofisinde olmak üzere dört kat tekstil dolaşımda demektir.

Klor kullanımından dolayı yılda bir kez fazladan tekstil alımı ile 12.700 X 4 = 50.800 Kg. tekstil zaiyatınız olacak ve ilk yıkamadan itibaren renklerde solma olacağından kullanımı hoş karşılanmayan tekstille çalışma durumunda kalınacaktır.

Hastane tekstilini adetle satın alsanız da ağırlığa çevirdiğinizde bunu 20.00 TL/Kg olduğunu göreceksiniz.

50.800 Kg/Yıl zaiyat X 3 yıl = 152.400 Kg tekstil X 20.00 TL = 3.048.000 TL ekstra tekstil harcaması yapılacak ve bu 13.716,000 kg lık yıkama hizmetine bölündüğünde 0,22 Tl/Kg olarak yıkama teklifine çaktırmadan eklenecektir.

TKHB nin Mayıs 2013 tarihinde yaptığı Çamaşır Yıkama Maliyet Araştırmanız ve Gölbaşında kurulması düşünülen 12 ton/gün kapasiteli çamaşırhane projeksiyonunuza ne oldu sahi?

Bence bunlardan vazgeçmeli ve makine, deterjan üreticileri ile tekstil üniversiteleri ve sahada çalışan çamaşırhane müdür ve şeflerinden oluşan bir danışma komisyonu kurarak tüm kurum ihalelerinde kullanılabilecek doğru bir teknik şartname hazırlamalısınız.

Dışarıdan çamaşır yıkama hizmeti alımı öyle basit bir olay değil.

Kendi tesislerinizde bu alanlar varken ve geçmişten günümüze bu işleri kendiniz kendi imkânlarınızla yaparken şimdi kalkıp işi yurt geneli birbirinize bakarak özelleştirme suretine gitmenizi işin doğrusu anlamış değilim.Hadi diyelim ki, sizler açısından bu doğru kara….

Ancak yurt genel değişik birimlerinizde ve hastanelerde hazırlanan birbirinden farklı ve ucube haldeki şartnameler sıkıntılıdır.

Benzer iş durumundaki SAĞLIK BAKANLIĞINA bağlık tüm yurt geneli çamaşır işlerindeki teknik şartnameleri alın inceleyin.

EKAP’a girin, ihaleye çıkanların dokümanlarını alın, inceleyin.

Hiç biri birbirine benzemiyor ve hiç birinin tutar ciddi tarafı yok.

Adama göre, firmaya göre, torpile göre, idarecin mantığına göre şekil alan şartnameler olduğunu göreceksiniz.

Teknik şartnameleri İŞİN EHLİ VE UZMANLARININ hazırlaması gerekir.

Kurumlarınızda müdür kimliği olması bu işi çözümlemiyor.

Bu arada Hacettepe Tıp Fakültesi 09/10/2013 tarihinde onaylanarak 10/10/2013 tarihinde ilana çıkan ve 08/11/2013 tarihinde ihale edilerek 01/01/2014 tarihinde hizmet alımına başlayacağı çamaşır yıkama ihalesinde bilin bakalım kaç tane tünel makine istemiş :))

Bu devlete bilerek veya bilmeyerek verilen her zararda yoksulların, yetimlerin, şehitlerin hakkı var !!!