GENÇLERİ TARIMA KAZANDIRALIM
Haber Analiz okurları ile bu yazı buluşmamız çok aydınlık bir gün olan 19 Mayıs’a denk geldi… “bütün ümidim gençliktedir” diyen Atamızı bir kez daha minnet ile anıyor, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun diyorum ve gençlerimizi yaşlanan tarıma nasıl çekeriz sorusuna geliyorum…
En önemli zenginliğimiz olan tarım sektörümüzün sorunlarını gençlere, üretenlere kulak vererek çözmek gereği ortada.
Büyük çoğunlukların alım gücü hızla düşmeye devam ediyor maalesef…ucuz gıda, ucuz ekmek artık hayal…
Gübre, mazot, sulama, traktör el yakıyor. Bir haftada benzinin litresi 19 TL’den 24 TL’ye çıkarsa gerisini hep birlikte düşünelim.
Ekmeğimizi nasıl, kaçtan alacağız …
Tüketici de, üretici de tükendi…
Geçen yıl pandemi sıkıntısının yanı sıra kuraklık nedeniyle de buğdayda hasat ile ilgili düşüş olmuş…en çok ithal edilen tarım ürünü 2,3 milyar dolar ile buğday olmuştu (TGDF 2021 Dış Ticaret Raporu, sayfa 4.)[1]
Bu sene özellikle gübre maliyetleri nedeniyle sıkınının katlanacağı yetkililerce açıklanıyor…
Geçen hafta Hindistan’dan buğday ithal “ettik, etmedik” ekmeğin fiyatı “artar, artmaz” zıtlaşmaları dahi kanımca buğdayın anavatanı Türkiye’nin bir evladı olan bizler için utanç verici.
Ülkem, buğday ekim alanlarını kaybederken, açlık çeken insanların ülkesi olarak bilinen Hindistan’dan medet umar hale gelmiştik…neden mi?
Hindistan, son 20 yılda buğdayı stratejik bir öncelik olarak tanımladı Çin’ den sonra dünyanın en büyük buğday üreticisi oldu, kendisine yetmenin ötesinde ihracat yapar oldu…
Tam ülkeme de buğday “gönderecek, göndermeyecek” derken, Hindistan aşırı kuraklık nedeniyle üretim kapasitesini revize ederek, ihracatı yasaklamaya gitti… ama Brezilya Mısır, Bangladeş, Oman, Endonezya'ya Hindistan buğday gönderiyor.. zira bu ülkeler, öngörülü davranarak 13 Mayıs öncesi yapmışlar anlaşmalarını.[2]
Plansızlık, itibar kaybı üzüyor tabi ama her şeyin ötesinde Türkiye’nin buğday ithalatında dünyada ilk 3 ülke arasında olması gerçekten yürek sızlatıcı… Türkiye’de buğday ve buğday ürünleri ithalatının tamamına yakınını sadece buğday ithalatı (%99) oluşturmaktadır.[3]
USDA (ABD Tarım Bakanlığı), Türkiye’nin 2022/23 sezonu buğday ithalatının, ekmek ve diğer buğday bazlı ürünlere yönelik artan talebe karşılık olarak geçen sezona göre bir milyon ton artarak 11 milyon tona çıkacağını tahmin ediyor. Bu nasıl bir bedel olacak birlikte düşünelim; ben Haber Analiz için Ekim 2021’de yazımı hazırlarken… 1 dolar 10 TL’ye, 1 euro 11 TL’ye dayanmak üzereydi…
7 ay sonra maalesef dolar 16 TL’ye 1 euro 17 TL’ye dayanmak üzere… yapacağımız ithalatın kasamızda açacağı deliği bir tahmin edin…
TÜİK'in resmi verilerine göre ise Türkiye'de gıda enflasyonu yüzde 89.1. Böyle giderse bu döviz dengesizliği (ki gidecek) gıda enflasyonunu siz düşünün…
Yönetenler ithal ettiği buğdaya verdiği fiyatı üreticiye verse daha akılcı olmaz mı?
Yazımın başlarında da hatırlattım Türkiye, buğdayın ana vatanı sayılır…ülkemde üretilebilecek ürünü yurt dışına bağımlı biçimde ithal etmenin maliyeti her türlü ağır; kıt da olsa, kaynaklar israf edilmek yerine üretene aktarılmalı, ülkede üretilen buğdaydan yapılan un, makarna, ihraç edilirse gerçekten kazanacağız…
Cari açık dengesine katkı, yaşanan ekonomik krizden çıkışa yol olmuş olacak Tarım…
Unutmayalım, unutturmayalım nitelikli iş gücü az, işsizliği bol ülkemizde Tarım işsizliğe gerçekten çare ; Hocam moral bozma diyeceksiniz ama işsizlik sorunu gençlerimizi yakından ilgilendirdiğinden bir ufak hatırlatma yapmadan geçmeyelim…çalışabilir nüfusun yarısını iş gücüne dahil edebilen Türkiye'de işsizlik Avrupa ülkeleri ile mukayesede tabiki sınıfta kalıyor; Almanya’da 1.5 milyon, Fransa'da 2.3 milyon, İtalya'da 2.3 milyon, İspanya'da 3.4 milyon, Hollanda'da 408 bin, Polonya'da 580 bin kişi işsiz olurken, Türkiye'de 3.89 milyon olarak aktarılıyor işsiz sayısı.
Bu veriye, yıllardır söylerim, uzun süredir işsiz olanlar (her ne akla hizmetse) TUİK tarafından dahil edilmiyor.
Şöyle tercüme edelim; TÜİK son 1 ayda iş aramayanları işsiz saymıyor, uzun süreli işsizleri, “iş bulmaktan ümidini kaybedenler” diye niteliyor ve işsiz verilerine katmıyor…DİSK-AR verilerine göre bunları da katarsak 8.4 milyona ulaşıyor işsizlerimiz. İthalata yönlenen paramız destek olarak çiftçiye giderse, üreticiye bir “can suyu”, işsizlere imkan, gençlere ışık olur,
Üreticiyi işitelim, gençleri duyalım… siyaseten de kazanmanın yolu buradan geçiyor…
Gençleri tarıma kazandıranlar geleceği “satın alacaklar”dır.
Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun sevgili okurlar…
[1] Türkiye Fıda ve İçecek Sanayii Dernekler, Federasyonu https://www.tgdf.org.tr/yayinlar/tgdf-yayinlar/
[2] https://indianexpress.com/article/india/centre-relaxes-ban-on-wheat-export-may-13-7921670/
[3] Buğday 2021 Durum Tahmin, TEPGE 14. S https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20Durum-Tahmin%20Raporlar%C4%B1/2021%20Durum-Tahmin%20Raporlar%C4%B1/Bu%C4%9Fday%20Durum%20Tahmin%20Raporu%202021-343%20TEPGE.pdf