haberanaliz
Prof.Dr.Sefa SAYGILI

Prof.Dr.Sefa SAYGILI

Mail: sefasaygili@hotmail.com

HAMBELES

Hambeles akciğer iltihabı, egzama, tansiyon, astım gibi hastalıkları önlüyor. Meyvesi; kolit, barsak spazmına, gece körlüğüne, görme zayıflığına yararlıdır. Meyvesi ham iken yenildiğinde kan tükürmeyi önler Yaprağı sirke ile karıştırılıp başa sürülürse burun kanamasını önler.

HAMBELES: LEZZETİNİ UNUTAMADIĞIM HARİKA MEYVE

Çocukluğum ve ilk gençlik yıllarım Akdeniz ikliminin hâkim olduğu İskenderun’da geçti. Şehrim tam bir meyve cennetiydi. İçi çikolata renkli olan hurma, kırmızı ve yeşil elmalar, ayrıca erik büyüklüğünde lezzetli mi lezzetli küçük elmalar, elbette portakal ve mandalinalar, erik, yenidünya, kavun, karpuz, nar, böğürtlen ve daha saymakla bitmeyecek güzelim meyveler bol miktarda bulunurdu. Hepsi de birbirinden şahane tatlara, müthiş aromalara ve doyurucu özelliğe sahiptiler. Ancak bir diğeri var ki başka yerlerde bilinmez olduğunu İstanbul’a gelince gördüm: Bu harika meyvenin adı  hambeles…

Memleketten gelen biri olduğunda “Aman mevsimi ise bana hambeles getir” demem boşuna değil. Tadıyla, aromasıyla tarif edilmez lezzete sahip. Bu yüzden mevsimi olduğu için ve kardeşim Oğuz Saygılı hatırlattığından bu inanılmaz meyveden söz etmek istiyorum.

Siz de murt meyvesi ve mersin gibi isimlerle de anılanhabelesle tanışmak için daha fazla geç kalmayın diyorum ve ülkemizin değişik meyvelerini tanıyın, tadın, sağlığınıza sağlık katın istiyorum

Hambeles meyvesi nedir?

Genel olarak murt ya da hambeles adıyla bilinen, mersin, hambelis gibi farklı adlarla da anılan bu bitki, küçük ağaç, ağaççık ya da çalı olarak söz edilen, boyu en fazla 5 metreye kadar çıkabilen bir bitki. Genellikle Akdeniz ikliminin hâkim olduğu alanlarda kendiliğinden yetişiyor, maki topluluğuna ait sayılıyor. Ülkemizde de en çok Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde kendisine rastlamak mümkün oluyor.

İşte bu bitkinin aynı adlı meyvesi olan hambeles meyvesi de, sarı-beyaz tonlarıyla kolayca tanıyabileceğiniz, içinde incir çekirdeğine benzer şekilde çok sayıda çekirdek bulunan minik bir meyve. Bu meyvenin siyah ve kırmızı tonlarında olan türleri de bulunuyor, söylemeden geçmeyelim.

Son olarak, tadı nasıl derseniz, oldukça aromatik, hafif buruk hafif tatlı bir lezzete sahip olduğunu söyleyebilirsiniz. Özellikle kahverengileşmeye başlayanların tadı biraz daha tatlı, aklınızda bulunsun.

Hambelesin faydaları

*Hambeles, antiseptik özellikler göstererek mikropları vücudumuzdan uzak tutmamıza yardımcı oluyor. Doğal bir balgam söktürücü görevi görüyor.

*Damarların sağlığına büyük katkıda bulunduğundan kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.

*Bu özelliği sayesinde varis sorununun da en aza inmesine destek oluyor.

*Bulantı ve kusma gibi sorunların yaşanmasına engel oluyor.

*Mideyi rahatlatarak sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor.

*Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına verdiği destek nedeniyle iştah açıcı bir etki de gösteriyor.

*İltihapların hızla iyileşmesine destek olduğu biliniyor, bu özelliği sayesinde akciğer iltihaplanmasından egzamaya dek birçok soruna karşı vücudumuzun yanında yer aldığı söyleniyor.

*Yaprakları çay gibi demlenip cilde sürüldüğünde sivilce ve akneleri hızla iyileştiriyor, cildin ışık ışıl ve pürüzsüz olmasına yardımcı oluyor.

*Kötü kolesterol ve şeker sorununun çözümünde de bizim yanımızda yer alıyor, kolesterol ve şekerin dengelenmesine destek oluyor.

Hambeles nerelerde bulunur, nasıl kullanılır?

Hambeles, başta da söylediğimiz gibi Akdeniz ikliminin hâkim olduğu yerlerde kolayca yetişiyor. Bu nedenle ülkemizde de Antakya'dan Antalya'ya, Mersin'den İzmir'e ve hatta Marmara Bölgesi'ne birçok yerde karşımıza çıkması mümkün oluyor.

Özellikle aralık-ocak ayları arasında meyveleri tezgâhlara çıkmaya başlayan hambeles, semt pazarlarında, bazı kuru yemişçilerde ve aktarlarda bulunabiliyor.

Hambeles ya da murt, genel olarak alındığı gibi taze meyve olarak yeniyor. Bunun dışında hambeles bitkisinin kendine özgü kokusuyla dikkat çeken yapraklarından çay demleyenler olduğu da biliniyor. Aynı şekilde, murt meyvesi de kurutulup öğütüldükten sonra çay olarak tüketilebiliyor. Tercihe göre reçel ya da marmelat yapımında da kullanılabiliyor.

Bir an önce hambelesle tanışın, tadın istiyoruz. Hepinize afiyet olsun…