Hastanelerde Miyav Miyav düzeni mi?
Bu başlığı niye attım? Biliyorsunuz KEDİLER vardır. Hepsi birbirinden sevimli… Kimi açlıktan miyavlar, kimi tokluktan… Yani… Bir kedi var, çöp bidonunun etrafında döner miyavlar, açtır. Diğeri karnı toktur, dama çıkar, hem şey eder hem bağırır. Miyavlar… Öncelikle Yüce Allah hiçbir canlıyı açlıkla terbiye etmesin. Burada anlatmak istediğimiz mesele, hep yiyecek içecek, dama çıkıp miyavlayacak… Bizim sıkıntımız damdaki kedi ile (!)
Burası işin teşbih bölümü…
Ne yazarsak yazalım, HASTANELERDEKİ YEMEK hizmetleri pişirim ve sunumu çok dikkatli ve titiz denetlenemiyor. Ekip ve takım kuramamaktan şikâyet eden KHB yönetimi, başta Genel Sekreter Dr. Yavuz Gözükara ve sonrasında Hastane Yöneticilerinin işi pek önemsememelerinden kaynaklandığı bilinen gerçek. Eğer Başta Genel Sekreter, sonrasında kendisine bağlı UZMAN kadrosundakiler ve ardında ilgili Hastanelerin yöneticileri durumundaki isimler ile onların Başhekimleri işi çok sıkı tutmuş olsalar, yemekte hiçbir suiistimal söz konusu olamayacağı gibi, herkes bu hizmetten memnun kalır.
Bakın 2003/Ekim ayından bu yana özellikle Kasım- Aralık ve 2014/Ocak aylarında hastanelerde yatan hastaların tamamına sorsunlar. Yemekten memnun olup olmadıklarını araştırsınlar. Ellerini vicdanlarına koyup araştırsınlar. Daha dün değil önceki gün beni AK PARTİLİ bir dostum aradı. Bir yakınının MDH de yattığını ve kendisinin de refakatçi olarak kaldığını, bu arada verilen yemeklerin hiç güzel olmadığını söyledi. Bu şekilde bana dert yanan en az 5 Ak Partili dostumun ismini ilgili yönetime verebilirim. Bize güvenmiyorlar, inanmıyorlar ya, onun için bunu yazıyorum. Çok Doktor benimle karşılaşıyor, yemeğin eski tadı tuzu yok. Eskisi gibi değil diyor. Çoğu yemez olduk diyor. Eğer bana iletilenler böyle değil ise, Allah benim cezamı versin, eğer bana anlatıldığı gibi ise ve bazı yetkililer bunu görmezden geliyor ise, Allah onların cezasını versin. Âmin!
Bakınız Bir önceki yazım burada duruyor. 31. Ocak.2014 günü yazdım, kamuoyuna ve ilgililere seslendim.
Bu yazımın altına ilginç okuyucu yorumları yapılmış. Okumanızı tavsiye ederim. Geliyorum bu güne.
Hani şu YEMEKÇİLERİN tüm il geneli HASTANELERDE uyması gereken kural ve esaslar var ya, onlara geliyorum. Bu işi ihale ile alan, üç ortak firmanın tek bir vergi numarası ile yeni bir kayıt alması ve üçünün o numarada ortak olduklarını gösterir olması kanun gereği. Yine üç ortağın adını gösterir ÜNİFORMA VE ÖNLÜKLERİN yeniden yapılıp, tüm çalışanların üzerine giydirilmesi de kanun gereği. Ama halen uyulmuyor. Üniformalar eski şirketlerden kalma.
Burada şimdi yayınlayacağım her foto görüntünün içinde yer alan bilgi ve şarta, kurala, MERSİN deki KHB ye bağlı tüm hastanelerde yemek yapan firmalar uymak zorundalar. MERSİN DEVLET HASTANESİ, TOROS DEVLET HASTANESİ, MERSİN KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ, TARSUS DEVLET HASTANESİ, ERDEMLİ DEVLET HASTANESİ, SİLİFKE DEVLET HASTANESİ, GÜLNAR DEVLET HASTANESİ, MUT DEVLET HASTANESİ, BOZYAZI DEVLET HASTANESİ, AYDINCIK DEVLET HASTANESİ, ANAMUR DEVLET HASTANESİ…
Buradaki işçi sayıları, ilgili hastanelerde fiilen çalışanlar ile aynı mı?
Özellikle Mersin merkezdeki üç büyük hastane olan Kadın Doğum, MDH, Toros devletteki istenen elamanların sayıları, evsafları, bordroda ayrı ayrı gözüküyor mu?
Bilfiil orada iş yapıyorlar mı?
İkinci bir olay, YEMEK MENÜSÜNDE dikkat çeken çok önemli bir mesele var. O da şu. Menü hazırlanırken, şöyle bir yol izlenmiş;
Bugün ayın 3’ü.3.1.2014
Sabah: Süt, kaşar peyniri, yeşil zeytin, bal tereyağ, poğoça
Öğlen: Etli Nohut, Domatesli bulgur pilavı, yoğurt, su, ekmek,
Akşam: Kadınbudu köfte püreli, sebze çorba, kakaolu ıslak kek,su, ekmek
Şimdi dikkat edin menüye, Yarın, 4.1.2014
Sabah: Çay, şeker, yumurta, siyah zeytin, fındık ezmesi, ekmek,
Öğlen: Kadınbudu köfte püreli, sebze çorba, kakaolu ıslak kek,su, ekmek
Akşam: Etli Nohut, Domatesli bulgur pilavı, yoğurt, su, ekmek,
Dikkatli incelerseniz, iki günlük bu menüde tek değişik olan KAHVALTIDIR.
Öğlen ve akşam yemekleri aynı... İyi bakın, bir gün önceki Öğle yemeği ertesi gün akşama, bir gün önceki Akşam yemeği ise ertesi gün öğlene denk geliyor. İnceleyin.
Dolayısıyla siz işi sıkı kontrol etmezde işi firmanın insafına bırakırsanız, üç firma tarafından ortak olanmış ve sorumluluğu eşit olan bu yemek işinde, birinci bölge dediğimiz yerde öğlen dağıtılan ikinci bölgede akşam, ikinci bölgede öğlen dağıtılan, birinci bölgede akşam dağıtılır. Bir bakarsınız, Yemek soğuk gelir, donuk gelir, nefaseti kaçar. Yiyen ve içenin ruhu duymaz.
Bunu, Gıda mühendisleri, Ziraat mühendisleri (gıda ve süt), Veteriner hekim, kimya mühendisi, kimyager, diyetisyen, ev ekonomisi yüksek okulu beslenme bölümü mezunu (4 yıllık), bunlar anlar ve denetimde yakalar. O yüzden sıkı ve bilinçli, ehil ellerce kontrolü lazım…
Ayriyeten işin tüketici boyutu var. Daha önce yazdım. Her verilecek gıda malzemesinin gramajları var. Zeytin, peynir, bal nasıl verilecek yazıyor. Burada yayınlıyorum. Bu yemekleri tüketenlerinde bunları bilmek yasal hakkı. Bir sonraki yazımda da onları ele alacağım.