İhaleler, merhaleler, fındıklı fıstıklı işler (!)
Buradan nasıl seslenirsek seslenelim, bazılarının işine hiç gelmiyor. “Ne yapacağız, bu herif ha bire yazıp duruyor. Bunu nasıl susturacağız”hesaplarını yapıyorlar. Olmaz türlü entrika ve söylemle karşımıza çıkıyorlar. Tutmuyor. İş teklif ediyorlar, aş teklif ediyorlar, başkaca şeyler teklif edenlerde oluyor. Yine beceremiyorlar. Bizi faka bastıramıyorlar, susturamıyorlar.Efendim gücü elinde bulunduranlar, bizim telefonlarımızı dinletiyormuş, izletiyormuş, takip ettiriyormuş, yakında bizi oyacaklarmış. İyi. Oysunlar be abi! Varsa bir eksiklik, ahlaksızlık, namussuzluk oysunlar! Oymazlarsa namerttirler.
Gelelim bu günkü konumuza.
Mersin’in ilgilisi yetkilisi iyi okusun.
Ayrıca Sn. Başbakan, Sn. Sağlık Bakanı, Sn. Mersin milletvekili Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Yardımcısı Mustafa Sever, Diğer bölge milletvekilleri Çiğdem Münevver Ökten, Nebi Bozkurt, Ahmet Tevfik Uzun da iyi okusunlar, iyi anlasınlar, anlamıyorlar ise, bize sorsunlar, bildiklerimizi bir de onlara aktaralım, gereğini yapsınlar. Niye yapmazlar ? (!) Gelelim bu günkü önemli konuya…
KİK diye bir kuruluş var. Ayrıca Kamu ihale Kanunu diye bir yasa var. Ve onun dışında devletin ALIM SATIMLARI İLE İLGİLİ, İHALELERİ İLE İLGİLİ çok sayıda mevzuatı var. Bunları önemsemeyenlerin başına KIRK çeşit hadise geldi. Gelince de, ne yapalım, biz doktoruz, bu işin uzmanı değiliz ki dediler. O zaman uyarıyoruz. Niye uyanmıyor ve gereğini yapmıyorsunuz da, ısrar ve inatla aksini yapıyorsunuz? Demek ki art niyet var, kasıt var, niyet bozuk. Yoksa gününde uyarıyoruz, düzeltirsiniz. Düzeltmediğinize göre, bu işte bir yanlışlık var.
MERSİN DEVLET HASTANESİNİN YEMEK İHALESİ YAPILIYOR. Daha öncede yazıp duyurdum. Biri bir yıllık… Birde ara alım var. Pazarlıklı alım. O da iki aylık. Ama bu iki aylık alım kimseye çaktırılmıyor demiş yazmıştım. Çakanlar çaktı, işe el attılar. Bakın neler oldu aşağıda aktaracağım. Önce biraz bilgi… Pazarlıklı alım. Davet usulü anlaşmalı, paslaşmalı firmalar davet edilmiş, başkaları istenmiyor. Oysa daha öncede bu şekilde davet usulü ihaleler yapmışlar ve son anda bile şartname verip ihaleye katılmak isteyenleri ihaleye almışlardı. Şimdi nedense işe girmek, teklif vermek ve daha ucuza ve daha kaliteli yapacağım diyenlere aynı idare şimdi fırsat tanınmıyor. Acaba niye?
Genel sekreter benim yetkim var diyerek devletin ve kamunun çıkarı korumaktan gerimi kalacak?
Burada kamunun çıkarı söz konusu…
Dün öğleden sonra 15.oo itibari ile Genel sekreterliğe dilekçe veren bir firma sonuç alamayınca yarım saat sonra Valilik makamına detaylı bir dilekçe verir.
Bakar ki Mersin’de bir dizi açılışa gelen Bakan nedeniyle bürokrasi arkasında koşturuyor ve dilekçe ile ilgilenecek ve sonuçlandıracak kimse yok, hiç durmaz bu kez gider Cumhuriyet savcılığına verir.
Ben bu işe katılmak istiyorum, daha iyi yapacağım, sizleri hiçbir şekilde mağdur etmeyeceğim, benden de teklif alın, bu devletin işi, kamu yararı, devlet yararı söz konusu, neden bizden teklif almıyorsunuz manasında detaylı içerikleri kapsayan başvurularını yazılı yapar.
Savcılık olayı takibe alır. Onaylar, ifade alır ve işleme koyar. Pazartesi sanırım vayvola kopar.
Bu arada aynı anlarda bir başka firma Hastaneye gelir, Genel sekreter ile Hastane Yöneticisi ile satın almadaki diğer yetkililer ile görüşür, onlarda katılmak isterler, onlarda red cevabı alırlar ve herhangi bir belge verilmez.
Bunlar Cuma Günü dün oluyor. Pazartesi ihalesi var. Pazarlıklı alım. Kapalı kapılar ardında anlaşmalı, paslaşmalı bir alım. Olacak iş değil, oluyor ve devletin hiç bir yetkilisi ne oluyor, ortada talep var, başkaları da bu işe teklif vermek istiyor, niye kapıyı kapatıyorsunuz demiyor (!)
Şu anda bize intikal eden İKİ FİRMA nın talebi var.
Bu firmalardan birisi tüm yasal müracaatlarını ve şikayetlerini yapmış, Diğeri ise Cuma günü mesai bitimine kadar Hastane Yöneticisi Memnune Çamsarı’ nınmakam odasının önünde oyalandırılmış. Toplantı var diye içeri makama alınmamış.
Şimdi konu Bir firma tarafından önce Hastane idaresine, sonra Valilik makamına, sonra savcılık makamına taşındı. Diğer oyalandırılan, görüşülmeyen firma ise o gün olan biteni çok ,çok iyi biliyor. Bizzat yaşadı. Bakılım bundan sonra ne olacak?
Anlamadığımız ihaleye bu firmaları nasıl almıyorlar, ne gerekçe ile almayacaklar?
Ayrıca buradaki idareciler devletin idarecileri ve devletin kamunun çıkarını mı korumak durumundalar, yoksa firmaların çıkarını mı?
Elbet birileri bu işlerin hesabını da soracaktır. Ben şimdi O firmalardan birisinin Cuma Günü Hastane idaresine verdiği dilekçeyi SİZLERE BURADAN aktarıyorum. Bu dilekçe 7.12.2012 gün 9630 sayılı evrak kayıt ile ilgililere teslim ediliyor.Dilekçe içeriği şu:
“KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ’NE (Mersin Devlet Hastanesi’ne) MERSİN
Konu: YEMEK İHALESİNE KATILIM
Yemek İhalenizin yapılacağını duyduk. Öğrendik. Geldik ve katılmak istedik. Ancak katılamayacağımız, bu işin davet usulü ile yapılacağını, belirli firmalar arasında yapılacağını ve dört firmanın pazarlıklı alım olan bu işe davet edildiğini duyduk.
Biz yıllarını bu işe vermiş, deneyim ve tecrübe sahibi bir firmayız. Şu an tüm bilgi ve birikimimizle, ayrıca mevcut ekipman ve donanımımızla bu iş yapmaya ve hem de daha iyi ve kaliteli yapmaya hazırız. İşe katılmak ve teklif vermek istiyoruz. Burada devletin yararı, kamu çıkarı söz konusudur.
Şirketimize ait tüm ekipman, şartnamelerde istenilen tüm malzemeler hastanenizin 100 metre ilerisinde bir depoda mevcuttur. Ve bize aittir. İhaleye iştirak etmek istemekteyiz.
İhale içerdeki firmadan bir başkasında kalırsa işin aksayacağı nakledilmektedir.
Dolayısı ile içerdeki firmadan pazarlıklı alımın yapılacağı bildirilmektedir.
Bu nedenle, Teklifin bizde kalması anında hiçbir teknik ve maddi arızaya gerek kalmadan, hiçbir işin aksamasına sebep olunmadan hastalarınızın ve personelinizin yemeğinin belirlenen süre içinde çıkartılacağının, mağduriyete sebebiyet verilmeyeceğinin bilinmesini isteriz.
Bu hususu ayrıca ta Taahhüt ederiz.
Geçmiş dönemlerde HASTANE idaresince, yine aynı idareci kişiler olan sizler, davet usulü yaptığınız yemek hizmeti alımlarındaki ihalelerde, sonradan gelen firmaları da işe almış ihaleye almıştınız.
Onları ihaleye alırken, bize bu şekilde bir tavır alınmanın ardında kötü niyet sezmekteyiz.
Konuyu bilgilerinize sunar, gereğini ve ihaleye katılımımızın (pazarlıklı alım) sağlanmasını, bu nedenle işe ait TEKNİK VE İDARİ ŞARTNAMENİN bu gün acele olarak tarafımıza verilmesini arz ederiz.
Konu hakkında en kısa sürede tarafımıza yazılı bilgi verilmesini rica ederiz.”
* * * * * *
FİRMA BAKIYOR, İKİ ÜÇ GÜNDÜR OYALIYORLAR, HAFTANIN SONUNA GELİNMİŞ, TALEP YAPTIKLARI HALDE YİNE KENDİLERİNE CEVAP VERİLMİYOR, BU DİLEKÇEYİ YAZIP TALEPTE BULUNUYOR. ÇÜNKÜ PAZARTESİ İHALE VAR. İHALE İLE İLGİLİ HAZIRLANACAK OLAN YASAL EVRAKLAR YETİŞMEZ.İDARE ÖNCE DİLEKÇEYİ ALMAK İSTEMİYOR, SONRA ALIYORLAR. CEVAP YOK. FİRMA BAKIYOR Kİ YİNE OYALIYORLAR. BU KEZ VALİLİK MAKAMINA ACELE BİR DİLEKÇE DAHA VERİYOR, EKİNE DE HASTANEYE VERDİĞİ DİLEKÇEYİ KOYUP BAŞVURUYOR.
O dilekçe de şu;
“ VALİLİK MAKAMINA / MERSİN
Konu: KAMU HASTANELER BİRLİĞİ MERSİN DEVLET HASTANESİ YEMEK İHALESİNE KATILIMIMIZIN SAĞLANMASI HUSUSU.
İlgi: Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Mersin’e vermiş olduğumuz 7.12.2012 günlü 9630 sayılı ekteki dilekçemiz.
İlgili kuruma bağlı MERSİN DEVLET HASTANESİ nin Yemek İhalesinin pazarlıklı alım ile yapılacağını duyduk. Öğrendik. Gittik ve ihaleye katılmak istedik. Ancak oradaki görevliler tarafından katılamayacağımız, bu işin davet usulü ile yapılacağını, belirli firmalar arasında yapılacağını ve dört firmanın pazarlıklı alım olan bu işe davet edildiğini duyduk. Biz yıllarını bu işe vermiş, deneyim ve tecrübe sahibi bir firmayız. Şu an tüm bilgi ve birikimimizle, ayrıca mevcut ekipman ve donanımımızla bu iş yapmaya ve hem de daha iyi ve kaliteli yapmaya hazırız. İşe katılmak ve teklif vermek istiyoruz. Burada devletin yararı, kamu çıkarı söz konusudur.
Şirketimize ait tüm ekipman, şartnamelerde istenilen tüm malzemeler ilgili hastanenin 100 metre ilerisinde bir depoda hazır halde mevcuttur. Ve bize aittir. İhaleye iştirak etmek istemekteyiz. İhale içerdeki firmadan bir başkasında kalırsa işin aksayacağı biz firmalara şifa olarak nakledilmektedir.Dolayısı ile içerdeki firmadan yâda onların bağlantılı olduğu firmadan pazarlıklı alımın yapılacağı bildirilmektedir.
Oysa Teklifin bizde kalması anında hiçbir teknik ve maddi arızaya gerek kalmadan, hiçbir işin aksamasına sebep olunmadan ilgili hastanenin hastalarının ve personelinin yemeğinın belirlenen süre içinde çıkartılacağının, hiçbir mağduriyete sebebiyet verilmeyeceğinin bilinmesini istediğimizi, Bu hususu ayrıca ta Taahhüt ettiğimizi, Geçmiş dönemlerde HASTANE idaresince, yine aynı idareci kişiler olanların, davet usulü yaptığı ve bizimde katılım yaptığımız yemek hizmeti alımlarındaki ihalelerde, sonradan gelen firmalarıda işe almış ( il içi değil il dışından gelen firmaları bile) ihaleye almış olduklarını, Onları ihaleye alırken, bize yerli ve il içindeki yeterli bir firma olarak bu şekilde bir tavır alınmanın ardında kötü niyet sezdiğimizi, konuyu genel sekreterlik makamına sunup, gereğini ve ihaleye katılımımızın (pazarlıklı alım) sağlanmasını arz ederek, Konu hakkında en kısa sürede tarafımıza yazılı bilgi verilmesini rica ettik. Ancak halen ısrar ile pazarlıklı alımı bir kısım genelgelere dayatarak davet usulü yapıyoruz demekteler. İdari ve Teknik şartnameleri ve davetiyeyi tarafımıza vermemektedirler.
Valiliğinizin çok acele olaya el atarak, Pazartesi 10.12.2012 günü saat 10.oo da yapılacak olan pazarlıklı alıma bizim firmamızın da iştirak etmesinin sağlanması, devletimizin ve milletimizin yararına, kamu çıkarınadır. İdari ve teknik şartnamenin verilmesini, işe ait davetiyenin tarafımıza verilmesini, Yoksa Durum hakkında Cumhuriyet Savcılığına ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini Gereğini saygı ile arz ederiz.”
* * * * * *
FİRMA BU DİLEKÇEYİ VERİYOR VALİLİĞE AMA BU İŞLE İLGİLENECEK HERKES BAKANIN O GÜNKÜ AÇILIŞ PROĞRAMLARINDA. BAKIYOR OLACAK GİBİ DEĞİL, SAAT 15.20 DE 54304 SAYI İLE VALİLİĞE VERİLEN DİLEKÇENİN GEREĞİ YAPILMAYACAK VE MAĞDURİYET SÖZ KONUSU OLACAK. AYRICA DEVLETİN VE KAMUNUN ZARARINA OLACAK, DURUMU BU KEZ BİR DİLEKÇE İLE SAVCILIK MAKAMINA AKTARIYOR.
O dilekçe ve içeriği de şu:
“ACELE VE ÖNEMLİ
T.C. CUMHURİYET SAVCILIĞI MAKAMINA / MERSİN
Konu: Kamu Hastaneler Birliği Mersin Devlet Hastanesi YEMEK İHALESİNE Katılımımızın Sağlanması ve bu gün itibari ile ilgili işin idari ve teknik şartnamesi ile davetiyesinin tarafımıza verilmesi hususunun sağlanması.
İlgi: 1- Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Mersin’e vermiş olduğumuz 7.12.2012 günlü 9630 sayılı ekteki dilekçemiz.
2- Mersin Valiliğine vermiş olduğumuz 7.12.2012 günlü ekteki dilekçemiz.
İlgi 1 de ve şu an size ek birde sunduğumuz dilekçeden de anlaşılacağı üzere; MERSİN DEVLET HASTANESİ nin Yemek İhalesinin pazarlıklı alım ile yapılacağını duyduk. Öğrendik. Gittik ve ihaleye katılmak istedik. Ancak oradaki görevliler tarafından katılamayacağımız, bu işin davet usulü ile yapılacağını, belirli firmalar arasında yapılacağını ve dört firmanın pazarlıklı alım olan bu işe davet edildiğini duyduk. Biz yıllarını bu işe vermiş, deneyim ve tecrübe sahibi bir firmayız. Şu an tüm bilgi ve birikimimizle, ayrıca mevcut ekipman ve donanımımızla bu iş yapmaya ve hem de daha iyi ve kaliteli yapmaya hazırız. İşe katılmak ve teklif vermek istiyoruz. Burada devletin yararı, kamu çıkarı söz konusudur. Şirketimize ait tüm ekipman, şartnamelerde istenilen tüm malzemeler ilgili hastanenin 100 metre ilerisinde bir depoda hazır halde mevcuttur. Ve bize aittir. İhaleye iştirak etmek istemekteyiz. İhale içerdeki firmadan bir başkasında kalırsa işin aksayacağı biz firmalara şifa olarak nakledilmektedir. Dolayısı ile içerdeki firmadan yâda onların bağlantılı olduğu firmadan pazarlıklı alımın yapılacağı bildirilmektedir. Oysa Teklifin bizde kalması anında hiçbir teknik ve maddi arızaya gerek kalmadan, hiçbir işin aksamasına sebep olunmadan ilgili hastanenin hastalarının ve personelinin yemeğinin belirlenen süre içinde çıkartılacağının, hiçbir mağduriyete sebebiyet verilmeyeceğinin bilinmesini istediğimizi, Bu hususu ayrıca ta Taahhüt ettiğimizi, Geçmiş dönemlerde HASTANE idaresince, yine aynı idareci kişiler olanların, davet usulü yaptığı ve bizimde katılım yaptığımız yemek hizmeti alımlarındaki ihalelerde, sonradan gelen firmaları da işe almış ( il içi değil il dışından gelen firmaları bile) ihaleye almış olduklarını, Onları ihaleye alırken, bize yerli ve il içindeki yeterli bir firma olarak bu şekilde bir tavır alınmanın ardında kötü niyet sezdiğimizi, konuyu genel sekreterlik makamına sunup, gereğini ve ihaleye katılımımızın (pazarlıklı alım) sağlanmasını arz ederek, Konu hakkında en kısa sürede tarafımıza yazılı bilgi verilmesini rica ettik. Ancak halen ısrar ile pazarlıklı alımı bir kısım genelgelere dayatarak davet usulü yapıyoruz demekteler. İdari ve Teknik şartnameleri ve davetiyeyi tarafımıza vermemektedirler.
Biz de bu kez İlgi 2 de ve ek 2 de bulunan Valilik Makamına verdiğimiz 7.12.2012 gün sayılı dilekçe ile de durumu Valilik Makamına bir dilekçe ile bildirip; “Valiliğinizin çok acele olaya el atarak, Pazartesi 10.12.2012 günü saat 10.oo da yapılacak olan pazarlıklı alıma bizim firmamızında iştirak etmesinin sağlanması, devletimizin ve milletimizin yararına, kamu çıkarınadır. İdari ve teknik şartnamenin verilmesini, işe ait davetiyenin tarafımıza verilmesini, Yoksa Durum hakkında Cumhuriyet Savcılığına ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımızın bilinmesini Gereğini saygı ile arz ederiz” dememize rağmen yine sonuç alamadık. Bu arada bize sürekli bu ihaleye girersek sıkıntı yaşayacağımız, perişan edileceğimizi ileten telefonlar alıyoruz. Bunu kimin neden yaptığını bilmiyoruz. Ama biz bu ihaleye katılmak ve ihalede teklif vermek istiyoruz. Bu nedenle bu gün itibari ile işin idari ve teknik şartnamesi ile davetiyesinin verilmesi lazım ki, Pazartesi günü işe katılım yapabilelim. Eğer bu gün bu işlemler yetişmese bile bizim ihale günü olan10.12.2012 günü saat 10.oo da anılan ihaleye iştirak etmemiz için ihaleye kolluk kuvveti ile katılımımızın sağlanması gerekmektedir. Bu durum hem can güvenliğimiz açısından hem de gerek ilgili kurumun kendisine verdiğimiz ek birdeki başvurumuz, gerekse Valilik makamına sunduğumuz ve ek ikideki başvurumuzun içeriğinden de anlaşılacağı üzere devletimizin yararına, kamunun çıkarına olacaktır. Gereğinin yapılmasını ihaleye katılımımızın sağlanmasını saygı ile arz ederiz.
Ek.1 - Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Mersin’e vermiş olduğumuz 7.12.2012 günlü 9630 sayılı ekteki dilekçemiz.
Ek.2- Mersin Valiliğine vermiş olduğumuz 7.12.2012 günlü ekteki dilekçemiz.”
* * * * * *
DEMİŞ VE SAVCILIĞA DA BAŞVURMUŞLAR. HALEN SES YOK.. ANLAYAMADIĞIMIZ TARAF, YETKİLİ VE İLGİLİLER DEVLETİN ÇIKARLARINI MI KORUMAK DURUMUNDALAR, YOKSA FİRMALARIN ÇIKARINI MI?
EĞER DEVLET ÇIKARI SÖZ KONUSU İSE VE İHALELERDE SERBESTLİK- REKABET- AÇIKLIK- ŞEFFAFLIK İLKELERİ DENEN YASAL MADDEYE UYULACAKSA, BU ŞEKİLDE GELİP BAŞVURANLARI NEDEN İHALEYE ALMAZ VE TEKLİFLERİNİ ALMAZLAR?
ELİNİZDE BELGE BİLGİ VARSA GİDİN SAVCILIĞA VERİN DİYENLER, SİZLER NİYE SUSKUNSUNUZ?
BAKIN ADAMLAR SAVCILIĞA DA GİTMİŞLER. SİZ DEVLETTEN VE DEVLET İLE KAMUNUN ÇIKARINDAN YANA MISINIZ, YOKSA KİMDEN YANASINIZ?
BU PİLAV DAHA ÇOK SU KALDIRIR (!)
BAKIN KHB OLUŞUMUNDA İŞİN EHLİ VE UZMANLARINI İŞ BAŞINA GETİRMEMENİN CEZASINI DAHA BU İDARE ÇOK ÇEKER. OLAN DA MERSİN’E VE MERSİN’İN YAŞAYANLARINA OLUR.
YİTEN GİDEN DEVLET İMKÂNLARI YÜZÜNDEN DAHA SAĞLIKLI, DAHA UYGAR SAĞLIK HİZMETLERİNİ ALAMAZLAR.
BU HARCANAN PARALAR BEY-TÜL MAL DEDİĞİMİZ, YETİMİN ŞEHİDİN HAKKININ OLDUĞU DEVLET KASASI. DAHA DİKKATLİ OLUNMASI GEREKMEZ Mİ?
PAZARTESİ 2 AYLIK PAZARLIKLI ALIM YAPILACAĞINA GÖRE, BU İNSANLARDA BİZDE TEKLİF VERECEĞİZ DEDİĞİNE GÖRE, NEDEN ALMAZLAR, NEDEN ISRARLA 4 FİRMAYI DAVET EDİP ONLARDAN ALIM YOLUNA GİDERLER MERAK KONUSU.
YOK MU BU İŞİ DEVLETİN VE KAMUNUN YARARINA ARAŞTIRACAK, ŞORUŞTURACAK BİR MAKAM VE VİCDAN SAHİBİ?