haberanaliz
Mustafa GÖKTAŞ

Mustafa GÖKTAŞ

Mail: mustafagoktas006@gmail.com

İYİLİK!!!

Şüphesiz Allah iyilik yapanı sever.

Bizler inanmış, iman etmiş, tevekkül sahibi insanlarız.

Geldiğimiz ortamda, yaşadığımız toplumda İYİLİK de istismar aracı oldu.

Yapmıyor, yapıyormuş gibi söylüyor.

Bizlerin, sizlerin kesesi olan devlet kasası (Beytülmal) dan harcama ile ona buna iyilik ve yardım yapıyor, kendi yapmış gibi, bunu bir hünermiş gibi basın bültenleri ile gazetecilere aktararak, onlar da sorgulamadan haberleştirip, kamuyu sunuyorlar, sizleri bizleri yanıltıyor, kandırıyorlar.

İyilik konusunda çok sayıda ayet vardır.

Bakınız, Bakara / 177. Ayet derki:

“Yüzlerinizi doğu ya da batı tarafına çevirmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik; Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere inanan; malını sevdiği halde akrabasına, yetimlere, yoksullara, yolda kalan gariplere, dilenenlere, hürriyetine kavuşmak isteyen köle ve esirlere veren; namazı dosdoğru kılıp zekâtı ödeyen; antlaşma yaptığında sözünde duran; sıkıntı, darlık, hastalık ve şiddetli savaş zamanlarında sabredenlerin yaptığıdır. Kulluklarında samimi ve dürüst olanlar işte bunlardır; gerçek takvâ sahipleri de yine bunlardır”

Bakara / 195. Ayet der ki:

“Mallarınızı Allah yolunda harcayın ve kendinizi kendi ellerinizle tehlikeye atmayın. Bir de iyilik edin ve yaptığınızı güzel yapın. Doğrusu Allah iyilik eden ve işini güzel yapanları sever.”

Bakara / 271. Ayet der ki:

“Eğer sadakaları açıktan verirseniz bu da iyidir. Ama onları gizler ve fakirlere gizlice verirseniz bu sizin için daha hayırlıdır. Bu sayede Allah sizin bir kısım günahlarınızı bağışlar. Zira Allah, yaptığınız her şeyden haberdardır.”

Âl-i İmrân / 134. Ayet der ki:

“O takvâ sahipleri, bollukta da darlıkta da Allah yolunda harcar, öfkelerini yutar ve insanların kusurlarını affederler. Allah da böyle iyilik ve ihsân sahiplerini sever.”

Nisâ / 125. Ayet der ki:

“Allah’ı görürcesine iyilik yapan bir kimse olarak bütün varlığıyla Allah’a teslim olan ve şirkten uzak dupduru bir tevhid inancıyla İbrâhim’in dînine uyan kimseden daha güzel bir dine kim sahiptir ki? Üstelik Allah, İbrâhim’i dost edinmiştir.”

Nisâ / 149. Ayet der ki:

“Siz, açık veya gizli bir iyilik yaptığınızda ya da size yapılan bir kötülüğü bağışladığınızda, şunu bilin ki Allah da sizi affedecektir. Çünkü Allah, çok affedicidir, her şeye gücü yetendir.”

Enbiyâ / 35. Ayet der ki:

“Her nefis mutlaka ölümü tadacaktır. Biz sizi, gerçek değerinizi ortaya çıkarmak için şerle de hayırla da imtihan ediyoruz. Sonunda zâten bize döneceksiniz.”

Mü'minûn / 61. Ayet der ki:

“İşte onlardır hayırlı işlerde koşuşarak yarışanlar ve onlardır bu işlerde hep önde gidenler!”

Daha birçok ayet var.

Şimdi etrafınıza şöyle bir bakın.

Bu ayetlere uygun olarak, karşılık beklemeden, kendi cebinden ve nefsinden yardım ve iyilik yapan kaç kişi var?

Bir sorgulayın.

Samimi ve dürüst olan insanlar, bu işin farkındalar.

Ancak ikiyüzlü riyakâr, fasık, mürai tipler ise senin benim sırtımdan yaptığı hizmetleri bir İYİLİK imiş gibi göstermeye devam ederler.

İyilikle kötülük bir olmaz.

Siz kötülük yapana; gönül kırmadan, rencide etmeden, tahrik etmeden iyilikle ve tatlı dille karşılık verin.

Yaptık da ne oldu, nankörlük gördük demeyin.

Siz iyilik yapmaya devam edin.

Çünkü kim bir iyilik yaparsa, Allah katında ona on katı vardır.

Atalarımız, dedelerimizden duyar idik.

40 iyilik derlerdi…

40 iyilik Nedir?

Özellikle kırsal kesimlerde ya da hayvancılığın yaygın olduğu yer ve yörelerde, sevâb için yapılacak iyiliklerden birini açıklamaktadır, bu.

Sütlü bir keçi veya koyunu sağıp sütünden yararlanması için ödünç olarak fakir komşuya vermenin 40 kadar iyiliğin en üstünü olduğunu bildirmektedir.

Bakara 195’i unutmayın.

Sonunda ne diyor bizlere?

Şüphesiz Allah, iyilik edenleri sever.

Baki selam ve dua ile.