KHB idarecileri dikkatli okusunlar
O kadar yazıp çiziyorum. Bir Allahın kulu çıkıp da, kardeşim bu adam ne anlatıyor, ne istiyor, bize ne söylemek istiyor, biz ne yapıyoruz, bizim bu gidişle sonumuz ne olur demiyor (!)
Adamların gözüne TAVUK KARASI inmiş sanki ya yazdıklarımı görmüyor, ya okuduklarını anlamıyorlar, yada işlerine böyle geliyor. Ben yine uyarmaya devam edeceğim. Bakınız son KHB oluşumunda Mersin’de aşağıdaki isimler ilk yönetime getirilen kişilerdi.Ardından buradaki bir iki isim yer değiştirip UZMAN yapılarak taltif edildi. İlave olarak da ilerleyen günlerde UZMAN olarak atanan kişiler oldu. Onlarda siyaset- icazet- hamaset ile makamlara geldiler. O yüzden bu işleri pek umursamıyorlar. Devletin kurumları da gittikçe zarar ediyor, gittikçe yönetim açısından içinden çıkılamaz hale geliyor ve başarısızlıklar hat safhada. Konumuza geliyorum.Aşağıdaki görevlilerin hepsi yazımı okur, ona göre çalışma şekli belirlerlerse, devlet ve millet açısından faydalı bir iş yapmış olurlar.Mersin KHB oluşumundaki yönetici isimleri EN ÜST makamdan aşağıya doğru yayınlıyorum. Onlar çok daha iyi okusunlar… Tabi ki en başta KHB Genel Sekreteri ve ona bağlı daire başkanları çok daha dikkatli okuyup, kendilerinin sorumluluğu altında olan tüm birimleri dikkatli, özenli çalışmaya çağırsınlar. Ayrıca bu işleri takip etsinler. Sürekli ihtiyaç ve istemleri gözden geçirsinler. Talepler yerinde mi, değil mi? Yasal dayanaktan yoksun ise kabul etmesinler.
Genel Sekreter: Uz. Dr. Mehmet Yavuz Gözükara
Tıbbi Hizmetler Başkanı: Uz. Dr. İbrahim Sanlıalp
İdari İşler Başkanı: Yusuf Öztürk,
Mali İşler Başkanı: Pratisyen Dr. Ahmet Atakan Kızılok,
MERSİN DEVLET HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz. Dr. Memnune Çamsarı,
Başhekim: Uz. Dr. Volkan Kahveci,
Başhekim yardımcıları: Uz. Dr. Tuğba Seki, Pratisyen Dr.Hasan Dinçer,
İdari ve Mali Müdür: Şemsettin Karadoğan,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Zeliha Şimşek,
İlave Müdür: Arife Ünivar,
Müdür Yardımcıları: Selahattin Göksu, Mehmet Ali Gök, Muhittin Yıldırım,
MERSİN KADIN DOĞUM VE ÇOCUK HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz. Dr. Harun Özmen
Başhekim: Uz. Dr. Harun Özmen
Başhekim yardımcıları: Uz. Dr. Selahattin Toktaş, Uz. Dr. Sabahat Bağlarbaşı,
İdari ve Mali Müdür: Feyzullah Kuttur,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Ayşe Tutar,
İlave Müdür: Hasan Kır,
Müdür Yardımcıları: Fatma Ebru Mavi Arıcı, Sakine Altan,
MERSİN ERDEMLİ DEVLET HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz. Dr. Yahya Efe,
Başhekim: Uz. Dr. Yahya Efe,
Başhekim yardımcısı: Dr. Ömer Kulak,
İdari ve Mali Müdür: Arzu Mendil,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Kamil Sabah,
Müdür Yardımcısı: Cahit Tezcan,
MERSİN SİLİFKE DEVLET HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz. Dr. Levent Yıldırım,
Başhekim: Uz. Dr. Levent Yıldırım,
Başhekim yardımcıları: Dr. Ömer Kulak,
İdari ve Mali Müdür: İbrahim Doğu,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Cihat Budak,
Müdür Yardımcısı: Davut Mutlu,
MERSİN MUT DEVLET HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz. Dr. Ramazan Arı,
Başhekim: Uz. Dr. Ramazan Arı,
İdari ve Mali Müdür: Ali Şahin,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Nebiye Çetin,
MERSİN AYDINCIK DEVLET HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz. Dr. Nuray Koray,
Başhekim: Uz. Dr. Nuray Koray,
İdari ve Mali Müdür: Abdurrahman Göksen,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Özlem Isık,
MERSİN TARSUS DEVLET HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz. Dr. Cehdi Ertong,
Başhekim: Uz. Dr. Ali Biçer,
Başhekim yardımcıları: Uz. Dr. Selçuk Söylemezoğlu, Dr. Orhan Aslan,
İdari ve Mali Müdür: Gültekin Arsoy,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Elmas Umar,
İlave Müdür: Gülcan Selanik,
Müdür Yardımcıları: Ahmet Yılmaz, Hakan Kaya, İlker Murat Taylan,
MERSİN TOROS DEVLET HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz. Dr. Süleyman Ülger,
Başhekim: Uz. Dr. Süleyman Ülger,
Başhekim yardımcıları: Uz. Dr. Erdem Yücel, Uz. Dr. Emine Kurt,
İdari ve Mali Müdür: Fatma Ülger,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Mustafa Duruel,
İlave Müdür: Ergun Şahin,
Müdür Yardımcıları: Mustafa Yatağan, Mustafa Sarı (Şimdi genel sekreterliğe uzman yapıldı, yakında aynı yerde para işlerinden sorumlu sayman yapılacağı bildiriliyor),
MERSİN ANAMUR DEVLET HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz. Dr. Olgun Keskin,
Başhekim: Uz. Dr. Olgun Keskin,
Başhekim yardımcıları: Dr. Meltem Güven,
İdari ve Mali Müdür: Ali Yıldız,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Makbule Türkay,
Müdür Yardımcısı: Selçuk Bilen,
MERSİN BOZYAZI DEVLET HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz.Dr. Mehmet Gökhan Tekin,
Başhekim: Uz. Dr. Mehmet Gökhan Tekin,
İdari ve Mali Müdür: Murat Bal,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Ferda Demir,
MERSİN GÜNLAR DEVLET HASTANESİ
Hastane Yöneticisi: Uz.Dr. Barış Mavi,
Başhekim: Uz. Dr. Barış Mavi,
İdari ve Mali Müdür: İhsan Yıldırım,
MERSİN AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ (ADSM)
Başhekim: Dt. Selvi Koca,
Başhekim yardımcıları: Dt. Hasan Erden (istifa etti istifası kabul edilmedi),
İdari ve Mali Müdür: Selçuk Topal,
Sağlık Bakım hizmetleri müdürü: Ülkü Özdemir,
İsimlere takılı kalmayalım. İçlerine birkaç ilave daha yapıldı. Mesela ADSM deki Mehmet Doğan Uzman yapıldı, Sıraç Çalık uzman yapıldı, başkaca uzman yapılanlarda oldu, Genel sekreterlik bünyesinde onlarda çalışıyorlar. Merkezi satın alma oluşturuluyor.
Öte yandan Genel sekreterlik bünyesinde uzman yapılan hakkında onlarca davadan yargılaması süren ve aklanmayan MUSTAFA SARIihalelerden sorumlu yapılmış, hazırlanan tüm ihalelerde onun imzası var.
Yine onunla birlikte çok sayıda davada yargılaması devam eden eski sağlık müdürü, sonraki Toros Başhekim yardımcısı ve şimdiki daire başkanı Ahmet Atakan Kızılok’da mali işler daire başkanı yapılmış o da bunların başında ve ihaleleri bunlar hazırlıyorlar.
Yanlarında birde Sıraç Çalık (uzman yapılmış) var,
Birde MDH’de müdür yardımcısı iken soruşturma geçirip görevden uzaklaştırılan, bu uzaklaştırmayı idari mahkemeye veren ve red cevabı alan, müdür yardımcısı iken ayniyat saymanlığına indirilen, uzun süre sağlık müdürlüğü kadrosunda ayniyat saymanı olarak değerlendirilen bu oluşumla MDH müdür yardımcısı yapılan Selahattin Göksu var.
İhaleler yapılıyor. İhtiyaç belirleyenler neye göre belirliyorlar, istemleri kim nasıl yapıyor, bu istemler gerçekçi verilerden geçiriliyor mu bilen yok. Bilseler zaten ihaleler itirazlı olmaz. İhaleler iptal edilmez. Teknik ve idari şartnameler yalan yanlış ifadeler ile dolu olmaz. Usul ve nizam hatası yapılmaz. Yazım hataları yapılmaz. Maddi hatalar yapılmaz. İşler düzgün yürür. Ama hiçbir ihale düzgün yürümüyor. Ayrıca ne hikmet ise idarelerin kendi hazırladıkları YAKLAŞIK BEDEL- YAKLAŞIK MALİYET her seferinde dışarıya sızıyor. Ne kadar uyarırsak uyaralım, bir şekilde sızıyor. İhalelerde teklif verenlerin bir ikisinin tekliflerinden bu anlaşılıyor. Genellikle, kurumlarda iş yapan içerdeki firmalar bu yaklaşık maliyetleri ne hikmet ise çok iyi biliyor. Buna çok ciddi tedbir alınması gerekir.
Ayrıca, Bakanlık Finans Hizmetleri Başkan Yardımcılığı 28.5.2012günü “ihtiyaçların tespiti, planlaması ve ihale işlemlerine hazırlık” başlığı adı altında 4 sahifelik bir emir genelge gönderdi. Ondan sonralarda da gönderdi. Sanırım, gelen genelgeleri bir kere okuyup, dosyaya kaldırıyorlar ki, bir türlü bu genelge içeriklerine uygun çalışılmıyor.
Bakın Bu genelgenin birinci sayfasında “Kurumumuza bağlı hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinin satın alma işlemlerinde” başlıklı bölümünde 5 ayrı madde var.
İkinci sayfasında ise genelgeyi gönderen “Bu bağlamda, kurumumuza bağlı hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezlerince” diyerek paragraf açıyor ve altına 15 maddelik bir anlatım ve izahat daha koyuyor. Emir veriyor. Burada açıkça kurumlar ihtiyaçlarını nasıl tespit edecek, planlamayı neye göre yapacaklar, ihale işlemlerini nasıl hazırlayacaklar belli. Tabiatıyla bu genelge tam işleyemedi, çünkü merkezi satın almalar bir türlü o tarihten sonra hızla oluşturulamadı. Ama şimdi Genel sekreterlik bu işleri bünyesine alıp tek elden yapmaya çalışıyor. İşte tam burada biz Genel sekreterliğe seslendiğimiz gibi, yukarıda görevli herkese de seslenmeyi vicdani sorumluluk olarak görüyoruz. İhtiyaç tespitlerinizi, ihtiyaç istemlerini lütfen defalarca gözden geçirin. Lüzumsuz harcamayı kısacası israfı önleyin.
Bakanlık Finans hizmetleri Başkan Yardımcılığı 9.8.2012 günlü“satın alma işlemleri -2” konulu 3 sayfalık bir genelge daha göndermişti.
O genelgenin içeriği çok önemli. Lütfen gözden geçirin.
Özellikle HİZMET ALIMLARI bölümünü kapsayan birinci sayfadaki anlatımlar önemli. Hastanelerde bu hizmet alımları işi ile çalıştırılacak kişiler meselesi çok önemli. Artık devir ilkokul, orta okul devri değil. Piyasada üniversite mezunları işsiz ve iş arıyor. Çağın gereklerine uygun olarak şartnamelerinizi hazırlayın.
İhaleleri bir Bütün OLARAK ÇIKIN, TÜM SİZE BAĞLI KURUMLARIN AYNI İŞLERİNİ AYNI İHALEDE BİRLEŞTİRİP TEK KALEMDE ÇIKIN. Genelgeler açık. Toplu tek kalemde bütün olarak çıkmanızda hiç bir sakınca yok. Planlamayı ona göre yapın, ihale dosyasını ona göre hazırlayın, idari ve teknik şartnameler bir bütün olsun. Her yer için ayrı ayrı kısım kısım değil, bir bütün halinde, eşit, hakkaniyetli, adil idari ve teknik şartnameler hazırlayın. Gücü olan gelsin girsin bu işlere. İşle hiç alakası olmayan tipler gelip işinizi sulandırmasın. İhaleler hazırlanırken idari ve teknik şartnamelerde SERBESTLİK- REKABET- AÇIKLIK ilkelerine aykırı olacak madde ve içeriklerden sakının.
Özellikle YEMEK HİZMETİ alımını şu sıralar hazırlıyorsunuz. Tüm hastaneleri ve kurumlarınızı bu ihalede birleştirin. Tek kalemde çıkın. Çünkü bu işler süreklilik arz eden işler.
Burada bir önemli hatırlatmayı tekraren yapmak istiyorum.
Şartnamelere gizli ve ucu açık ayrıca idari şartname ile teknik şartname çelişir şekilde maddeler konmasın.
Ayrıca Resmi gazetenin 13.6.2010 gün 27610 sayılı nüshasında yer alan 5996 sayılı kanunun metnine uygun, özüne uygun olarak İŞİN EHLİ VE UZMANI OLANLARI firmalardan isteyin. Orada ek 1 adlı tabloda derki: “GIDA VE YEM İŞLETMELERİNDEN ÜRETİMİN NEVİNE GÖRE PERSONEL ÇALIŞTIRMAK ZORUNDA OLAN İŞLETMELER VE BU İŞLETMELERDE ÇALIŞABİLECEK MESLEK MENSUPLARI”
Bu bölümü işinize geldiği gibi değil, yasaya, kanunun özüne ve ruhuna bağlı olarak değerlendirin. Sizin kurumlarda Diyet uzmanları var diye, hemen şartnameye diyet uzmanı deyip kestirip atıyorsunuz. Diyet uzmanları hastanede devlet memuru olarak zaten görevi belli kişilerdir.
Ve onlar hasta polikliniği yapmak durumunda olan devlet memuru olan ayrı eğitim almış kişilerdir. Siz şartnameye sizde olan ve sayısı oldukça çok olan Diyet uzmanlarını yazacağınıza, 5996 sayılı yasanın yayınlandığı resmi gazetedeki Ek bir adlı tabloda bu iş için (yemek hizmeti alımı) : “Hazır yemek, tabldot yemek ve meze üreten işyerleri” bölümünde “Gıda mühendisi, ziraat mühendisi (gıda ve süt bölümü), kimya mühendisi, kimyager, diyetisyen, ev ekonomisi yüksek okulu beslenme bölümü, veteriner hekim”diyerek işe alınabilecekleri ve şartnameye konulabilecek meslekleri tarif ediyor.
Bu kocaman tarifin içinden neden diyet uzmanını bulup şartnameye yazıyorsunuz da, diğerlerini yazmıyorsunuz? Onlar vatan evladı değil mi? Onların iş ihtiyaçları yok mu? Onlar bu tahsili neden yapmışlar? Kanun koyucu bu açıklamayı boşuna mı yazmış? Defalarca uyarıyorum. GIDA MÜHENDİSİ VE VETERİNER şartını şartnamelerinize mutlaka koyun. Gelen etin ne eti olduğunu, ancak onlar bilirler. Zaten hastanelerde Diyetisyen var ve Mersin’de sayısı oldukça bol. Bir hastanede yok diğerinde 3-4 kişi var. Dağıtımı düzgün yapın. Her hastanede olsun. Büyük hastanelerde 2 şer kişi, diğerlerinde (küçük olanlarda) tek kişi olsun. Bunu KHB yönetimi ve başındaki genel sekreter olarak yapamıyorsanız ben ne diyeyim.
Yine Çamaşır yıkama işi sonunda iptal edildi. İnşallah yine yanlışta ısrar edilmez. Fakat Genel temizlik, Güvenlik işleri, veri hazırlama ve hasta yönlendirme işleri de bu kapsamda olmalı. Çünkü süreklilik arz ediyor. Onları da il geneli birleştirip tek kalemde çıkın. Gücü olan gelsin işinize teklif atsın girsin.
Bu arada Hizmet alımlarındaki işçilerin eğitim seviyeleri, sertifikasyonları, mezuniyetleri açık açık yazılmalı, genel idareciler ve şefler mutlak suretle yüksek tahsilliler içinden seçilmeli.
Bayan ve erkek çalışanların sayıları düzgün belirlenmeli. Eşitlik ve adalet sağlanmalı. İlgili şefler içinde mutlak bayanda olmalı. Şef sayısı 4 ise 2 bayan 2 erkek olmalı. Şef sayısı 2 isi biri erkek biri bayan olmalı. Bu adaleti ve hakkaniyeti mutlaka sağlayın. İşyerindeki çalışma barışının tahsisi için bu şart.
Yine engelli, tutuklu hükümlü ve terör mağduru kişilerin sayıları da açıkça her kurum için net olarak belirlenmeli.
4 yıllık fakülte mezunu, 2 yıllık yüksek okul mezunu, lise mezununun alacağı ücret ayrı ayrı belirlenmeli.
İlkokul mezunlarına güvenlik, kat hizmetleri, danışma, sekreterlik, büro memurluğu gibi vatandaşla muhatap olacağı, direk ilişkide olacakları görevlerde yer verilmemeli.
Önemli bir ayrıntı ise şu: Bundan böyle bu tür ihalelerde sözleşme imzalamadan evvel firma sahiplerinin ve hissedarlarının, firmanın kendisinin adli sicil kaydını isteyin. Sahip ve ortakları sabıka kaydını getirsinler, firmanın adli siciline de bakın. Eğer haklarında kamu davası açılmış olanlar var ise ve durumları 4734 sayılı yasa ile Kamu ihale genel tebliğine aykırı bir durum ise bunu görün hataya düşmeyin. Bunlarla sözleşme imzalamayın.
Bakın bir ayrıntı daha vereyim. Özensiz, usulsüz, yanlış hazırlanan idari ve teknik şartnameler yüzünden ihalelerde iptaller yaşanıyor. Her seferinde bu işler için ayrı ilan masrafı yapıyorsunuz. Milyarlarca lira ödeniyor. Ardından bir çok sayıda hizmet israfı oluyor, zaman kaybı oluyor. Bunları bu şekilde yapanların hakkında da idari işlem yapmanız gerekir. Günahtır. Harcanan para devletin parası, kullanılan kaynak, devletin kaynağı. Adı uzman olmuş, idareci olmuş, ama yaptığı işin farkında değil. adamın kendisinin bizzat hazırlayacağı idari ve teknik şartnameyi tutuyor içerdeki firmadan yada yandaş firmadan alıp ona bakarak hazırlıyor. Yada içerdeki firmanın, ya da kendisin yandaşı olan kişinin kendisine anlatımı ile şartname hazırlıyor. Lütfen artık bu işlere bir önlem alın.Çok önemli bir ayrıntıda şu….
Sn. Yavuz Gözükara, KHB nin size bağlı olan Mersin deki web sitesini inceledim. Orada en üst de olan “ihale” bölümünü yapmış ayarlamış koymuşlar. Ancak içerik sıfır… Hâlbuki orada son zamanlarda yaptığınız tüm hizmet alımı işleri başta olmak üzere ihalelerin tamamının ilan metinleri, idari ve teknik şartnameleri yayınlanmalı. Yayınlanmasının sizin için bir sakınca olacağını sanmıyorum. Aksine faydası olacaktır. Fakat ne hikmetse o UZMAN olarak aldıklarınız bunu bir türlü gerçekleştirip ihaleleri açık ve şeffaf hale getirmiyorlar.
www.haberanaliz.net
CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.
CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ ADRES: batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com