haberanaliz
Prof.Dr.Turhan USLU

Prof.Dr.Turhan USLU

Mail: turhanuslu@gmail.com

KIYI KUMULLARI ARTIK KORUNACAKMIŞ

İnternette yıllardır ilgilendiğim çeşitli konularda çok sık tarama yapma alışkanlığım var. Dün “kumul koruma” yazarak Türkiye’de kıyı kumullarının korunması ile ilgili kaçırdığım bir haber veya çalışma var mı diye yeni bir tarama daha yapmak istedim. Bu iki kelimeyi yazınca karşıma  “Başbakan kumulların korunması için dört kanunda değişiklik istedi” başlığı çıktı. Birden heyecanlandım “rüya mı görüyorum acaba” dedim. Başlık 4 Ocak 2013 tarihine aitti ve haberin yeniliği de heyecanımı iyice artırdı. Üçüncü olarak bu haberin kaynağı neresi diye bakınca kaynağın Zaman gazetesi olduğunu gördüm ve “kesin rüya görüyorum” dedim. Bu kaynağı tıklayıp ayrıntıları görmek istedim doğal olarak. Haberi okudukça her cümle başıma darbe vurdu ve beni rüyadan uyandırdı.
 
Haber “Nesebar bölgesindeki kumulların korunması için Başbakan” diye başlıyordu ve “tüm Türkiye kıyı kumullarını gezdim ama bu Nesebar bölgesi neresi idi” diye bir yandan düşünürken bir yandan da yazıyı okumaya devam ediyordum. Haberin devamı  “Boyko Borisov’un dört farklı kanunun değiştirilmesi için talimat verdiği açıklandı” şeklindeydi. Tekrar haberin kaynağına baktım ve “Zaman”ın yanında küçük puntolarla “Bulgaria” yazıyordu. Olay anlaşılmıştı ve Bulgaristan Başbakanı bir kumulun korunması için bazı yasaların değiştirilmesini istiyordu. Bulgaristan Başbakanının değiştirilmesi için talimat verdiği yasalar
Arazi satışları ile ilgili yasa
Ormanlar, çevre ve biyolojik çeşitliliği ve Karadeniz bölgesinin korunması yasası
 
Bulgaristan Başbakanı ayrıca Nesebar Belediyesi’nde belediye ve devlet arazisi satışıyla ilgili tüm evrakların incelenmesi istemiş ve soruşturmanın 1 Ocak 2004’dan başlayarak 31 Aralık 2012 tarihine kadar olan dönemi kapsaması talimatını vermiş.
 
İnternetin yarattığı bu rüyayı okuyuculara da yaşatmak için yazının başlığını “Kıyı kumulları artık korunacakmış” şeklinde yazdım.
 
Bu haber Bulgaristan komşumuz olduğu için önemli. Ayrıca Türkiye’nin İstanbul Boğazı ile Bulgaristan sınırı arasında bulunan kıyı kumullarındaki bitki türleri ve bitki toplulukları Bulgaristan kıyı kumullarında devam ettiği için de önemli. Bulgaristan’da bir kumulun yapılaşma ile yok olma tehdidi, Bulgaristan’da Başbakanlıkta rahatsızlık yaratırken Türkiye’de halkta, yüzlerce gönüllü çevre kuruluşunda, birçoğu kumullar yakınında bulunan 188 üniversitede, çevre ile ilgili 3 bakanlık ve son olarak Başbakanlıkta kıyı kumullarının yok edilmesi neden rahatsızlık yaratmıyor? Kıyı kumulları ile ilgili 67 yayının dışında, bugüne kadar verdiğimiz onlarca gazete demeci ve Haberanaliz’de yazdığımız 92 gazete yazısının neden en küçük bir yararı olmuyor?
 
Türkiye’de cumhuriyet 1923’te, Bulgaristan’da 1946’da kurulmuş. Türkiye’nin 188 üniversitesine karşılık Bulgaristan’da 51 üniversite var. Türkiye’nin 2012 nüfusu 75 milyona yakın iken Bulgaristan’ın nüfusu 7.364.000. Türkiye’nin yüzölçümü 783 562 km2 iken Bulgaristan’ın 111 224 km2.
 
Türkiye ve Bulgaristan’ı bu şekilde karşılaştırarak kıyı kumulları Türkiye’de neden koruma altına alınamıyor sorusunun cevabını bulmak zor. Türkiye ile Bulgaristan’ı kıyı kumul sayısı bakımından karşılaştırma bize bir cevap verebilir mi diye düşünüyorsunuz. Çünkü Türkiye’de 1970’lerde 110 olan kıyı kumullarının sayısı Bulgaristan’da günümüzde sadece 4. Acaba gerekli önlemlerin alınması için Türkiye’de kıyı kumul sayısının 4’e düşmesi mi bekleniyor? O zaman mı Türkiye’de de Bulgaristan’da olduğu gibi Başbakan kıyı kumul katliamına dur diyecek?