KOCAHASANLI KIYI KUMULU
Kocahasanlı kıyı kumulu, Mersin’de Erdemli ilçesi, Merkez Bucağı, Kocahasanlı Belediyesi sınırları içindedir. Erdemli limanına karayolu ile 4770 m uzaklıkta olan kumul, Merkez Bucağında Erdemli ile Limonlu arasında bulunmakta ve Talat Göktepe Çamlığı ile Çamlıbel Balıkçı barınağı arasında uzanmaktadır.
Google Earth’de Kocahasanlı’ya ait 17 Ekim 2004 ve 15 Kasım 2015 uydu görüntüleri bulunmakta. Araştırma yaptığımız yıllar olan 1972 ve 1973 yıllarına ait görüntüler olmadığından bu kumulda yapılan tahribatlara ait sayıları verememekteyiz. 2015 yılına göre kumulun uzunluğu 2758 m ve en geniş yeri 110 m. dir.
Kocahasanlı kumulunda 26 Mayıs 1972, 23 Haziran 1972 ve 10 Haziran 1973 tarihlerinde doktora çalışmamız esnasında inceleme yaptık. Bitki örtüsü araştırmamızda 30 bitki türü tespit ettik. Denizden sonra gelen yaklaşık 10 m. lik plaj kuşağından sonraki kuşak olan hareketli kumul kuşağında 24 bitki türü, üçüncü kuşak olan sabit kumullar kuşağındaki kumul tepelerinde 8 bitki türü tespit ettik. Bu bitkiler, kumul tepeleri sabit kumul tepeleri durumuna geldikten sonra buralara gelen kıyı makisi bitkileri idi. Atractylis carduus (Sakız dikeni) Türkiye’de ilk kez tarafımızdan Erdemli kumulunda bulunmuştu. Bu bitki türü Kocahasanlı kumulunda da bulunup Türkiye’nin başka hiçbir yerinde bulunmamakta idi.
Kocahasanlı kumulunda asıl incelememiz bitki örtüsü üzerinde olup bunun için 8 örneklik alan çalışması yaptık. Bu örneklik alanları Cyperus capitatus (Şehvet otu), Ipomoea stolonifera (Yalı otu), Echium angustifolium (Agres), Atractylis carduus (Sakız dikeni) ve Helianthemum stipulatum ( Kulak güngülü) bitki türlerinin hâkim tür olduğu alanlarda yaptık.
1972 ve 1973 yıllarında kumul araştırmalarındaki bilgi eksikliğimizden bu örneklik alanları değerlendiremesek de bu 5 bitki türünün kumulda yer yer hâkim olduğunu söyleyebiliyoruz. Ayrıca kumulda Cyperus capitatus grupmanı veya Cypero-Helianthemetum stipulati bitki topluluklarının olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyebiliyoruz.
1972 ve 1973 yıllarında Kocahasanlı kumulu için yeni başlayan plaj turizmi, buna bağlı insanların çiğnemesi ile küçükbaş hayvanların kumulda otlaması ve çiğnemesini not etmişiz. Ancak daha sonraları Mersin-Silifke karayolunun parçası olan Alparslan Türkeş Bulvarı çift yol olmuş, deniz tarafında sahilden bir cadde açılarak kumul üstünde yollar arası tamamen yerleşim yeri olmuş. Bu yerleşim yerinin en geniş yeri 175 m. ye kadar çıkmakta ve 1972 yılında biz buralarda inceleme yapmıştık. Erdemli’deki Talat Göktepe Çamlığı ile Çamlıbel Limanı arasında kumulu etkileyen sırasıyla site, Günübirlik Kamping, Kocahasanlı’da yerleşim yeri, Kocahasanlı Halk Plajı, meyve bahçeleri, siteler ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü yer almakta. Kumul yazın yoğun plaj kullanımı, arabaların kuma girişi, kumulun bazı yerlerinin kullanım amaçlı betonlandığı veya çeşitli türlerle ağaçlandırıldığını fotoğraflardan görmekteyiz.
Kumulda Atractylis carduus (Sakız dikeni) bitkisinin ve tespit ettiğimiz 30 bitki türü ile bitki topluluklarının zamanımızda kaldığına ihtimal vermiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir zamanlar tüm Türkiye kıyıları için çıkarttığı Kıyı Kanunu ile bu kanunda geçen kıyı kenar çizgisi komisyonları ile bu komisyonların çizdiği kıyı kenar çizgilerinin ne işe yaradığı konusunda bu bakanlık kamuoyuna bir açıklama yapar ise mutlu oluruz. Çünkü Çamlıbel’de ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü binalarının denize 15 m ve Kocahasanlı’da konutların denize 26 m olması bu komisyonlardaki 5 kişilik uzmanlar topluluğunun uzmanlıklarını da kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Belediyenin yapılan imar planları doğrultusunda kumul üzerini yerleşim yeri yapıp aralarına cadde ve sokaklar yapmasında imzası geçen bütün yetkililerin görev aşklarının takdirini de yine kamuoyuna bırakıyorum.