haberanaliz
Perihan ÇAKIROĞLU

Perihan ÇAKIROĞLU

Mail: perihancakiroglu@gmail.com

PATRONLAR, NEDEN ANADOLU’YA AÇILIYOR?

PATRONLAR, NEDEN ANADOLU’YA AÇILIYOR?

İstesek de istemesek de dünya, bugüne kadarki tüm ezberleri  bozan ve sınayan bir dönüşümden geçiyor.

Bu dönüşüm pandemi sürecinde durakladı, pandemi nefes aldırmaya başlayınca yine hızlandı.  Yüksek enflasyon, hayatı pahalılandırırken, insanların beynini yakan GEÇİM KRİZİ, günlük yaşamı çekilmez hale getirdi. Küresel ısınma, doğa ile barış içinde hayatı sürdürmeyi zorlaştırdı. Ancak, bir de Rusya – Ukrayna savaşı işin içine girince enerjiye ve gıdaya ulaşmayı daha da güçleştirdi.

Bu şartlarda ülke liderleri, doğrusunu söylemek gerekirse çok sorunlu kriz yumaklarını çözebilmek için yeni hikayeler yazmakta zorlanmaya başladılar.  Kasalar boşaldı, Hazine ve Merkez Bankaları , eski ve yıpranmış modellerle ne enflasyonu yenebiliyor, ne de fiyat istikrarını sağlayabiliyor. Pandemi süresince yapılan parasal destekler, bugün yerine konulamıyor.

Peki, bu gidişat nereye varır? Hak, hukuk ve adaleti, en dezavantajlı insan kümelerine nasıl ulaştırır?

Konuya çok samimi ve basit bakarsak, “Zengin sınıflar, varlıklarından feragat ederek, ezilen dar ve sabit gelirli insanlarla hayatı paylaşacaklar” diyebiliriz.

Başka yol görünmüyor sevgili okurlar.  Devletler de bu meseleyi çözebilmek adına tavandan tabana büyüteçle bakarak  gelir dağılımını verimli şekilde adaletle gerçekleştirmenin peşine düşecekler.

Yerelden ulusala, ulusaldan uluslararasına her LİDER, gelmekte olan geleceği yeniden anlamlı şekilde yılmadan tasarımlayacak.

Öyle ki liderler, genç, dinamik, dünyayı doğru okuyan, kamplaşmalara meydan vermeyen, ekonomi – politik için kafa yoran, ülkesinin avantaj ve dezavantajlarını iyi bilen, vatandaşa hak ettiği satın alma gücünü sağlama becerisi gösteren, hukukun üstünlüğünü, adaleti gözardı etmeyen, demokrasiye özde inanan, doğaya saygılı,  güven verici kişiliğiyle öne çıkan kadın veya erkek insan tiplemesine uygun olacak.

TÜSİAD’DAKİ DÖNÜŞÜM VE ANADOLU 

Ve gelelim Türkiye’ye..

Gelecek yıl seçimler yapılacak. Altılı Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı iktidar için yarışacak. Tüm kesimler hesap kitap yapıp, Türkiye’nin 2023 SIÇRAMASI için oyunu kullanacak.

Ve de seçilen lider, işbaşına gelecek. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına böyle gireceğiz.

Bu yazımda sizlere PATRONLAR’dan da söz etmek istiyorum.

Çünkü, para bizlerde değil onlarda..

Türkiye’nin büyük patronlarını yani işverenlerini barındıran TÜSİAD’da neler olup bittiğini irdeleme fırsatını kullanmak istiyorum.

Bir süre önce Patronlar Kulübü TÜSİAD’da Genel Kurul yapıldı ve Orhan Tuna Yönetim Kurulu Başkanı oldu. İyi çalışabileceği bir ekiple görevi devraldı.

Peki bu seçimin analizi yapıldı mı?

İlk kez benden okuyacaksınız şimdi.

Orhan Turan, öncelikle dünyayı ve Türkiye’yi iyi okuyan bir iş insanı. 18 yıldır TÜSİAD’da. Dünyada tüm ezberleri bozan bir dönüşüm yaşanacağına inanıyor. Türkiye’nin de bu dönüşümden nasibini alacağını düşünüyor.

TÜSİAD’ın Anadolu ayağı diye bilinen TÜRKONFED’in Başkanlığı’ndan geldi yeni görevine.

Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan yalıtım devi ODE’nin patronu. Makine mühendisi kökenli.

Turan’ın öncelikle Anadolu tecrübesi çok değerli. Dönüşüm ve değişime inanıyor. Yönetime seçtiği ekipte olanlar da aynı görüşte.  Ekibinde TÜSİAD’ın kurucu üyelerinin oğul ve torunları yer aldı genellikle.

Şöyle bir bakalım; Turan’ın yardımcılıklarına Hüsnü Özyeğin’in oğlu Murat Özyeğin, rahmetli Şarık Tara’ın torunu Mehmet Tara ve eski TÜSİAD başkanlarından Muharrem Yılmaz’ın kızkardeşi Serpil Veral seçildi.

Bankacı olduğu için Murat Özyeğin, dernekteki görevinde Ekonomi ve Finans Yuvarlak Masası Başkanı olarak görev alıyor.

Mehmet Tara Parlamento ve Kamu Kurumları ile İlişkilerin Eşbaşkanı olarak çalışacak. Serpil Veral ise İş Dünyası Kuruşları ile İlişkilerden Sorumlu olacak.

Diğer  üyelerden Cevdet Alemdar  Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masası Başkanı,  İzel Levi Coşkun Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masası Başkanı, Özden Diren Tarım, Gıda ve Hizmetler Yuvarlak Masası Başkanı,  Fatih Kemal Ebiçlioğlu Sanayi Politikaları ve Şirket İşleri Yuvarlak Masası Başkanı olurken,  Perihan İnci Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eşbaşkanı, Çağatay Özdoğru Dijital Türkiye Yuvarlak Masası Eşbaşkanı, Elvan Ünlütürk Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı , Bedii Can Yücaoğlu Küresel İlişkiler ve AB Yuvarlak Masası Başkanı olarak görev yapacak.

Seçildikten sonra görüştüğüm  Orhan Turan,  “Dernek Anadolu’ya daha fazla açılacak. Bir ayağımız hep Anadolu şehirlerinde olacak” dedi.  

ANKARA İLE KAVGA İSTEMİYORLAR

Hemen bir not eklemeliyim. TÜSİAD bu seçimle birlikte eski ayarlarına dönecek gibi. Yani Ankara ile kavga istemiyor.

Ülkede en çok katmadeğeri üreten, en yüksek ihracat ve ithalatı yapan, en çok işçi çalıştıran üyelere sahip dernek, Ankara ile ilişkilerde mesafeli olmaya özen gösterecek anlaşılan. Yönetim kadrosuna baktığımızda üyelerin isimlerinden de bunu görüyoruz. Bu nedenle bazı üyelere  yer verilmedi.

Bağımsız ve barış içinde iş dünyamızın büyüğü olarak Türkiye’yi kalkındırmak adına her alanda üretimin artması,sanayii ve ticaretin gelişmesi, yeni iş yaratmak için ne gerekirse yapılması, yerli sermayenin ayağa kalkması için çalışılacak.

Turan, Anadolu’ya açılmayı ilk sıraya koyarken, Avrupa iş dünyasıyla da yakın olmayı sürdürecek. Zaten TÜSİAD Avrupa İş Dünyası kuruluşu BusinessEurope’un da üyesi. Her alanda işbirliği yapıyor.

MERKEZ VE ÇEVREYE DAYALI

SİSTEM  ANLAMLI DEĞİL

Turan’ın düşüncelerinde nasıl bir değişim ve dönüşüme eğilimli olduğuna da değinelim. Turan, şöyle konuşuyor:

"Gün geçtikçe daha net görüyoruz ki hem ülkemizde hem de dünyada yerleşmiş olan merkez ve çevreye dayalı düşünce ve eylem sistemi bu manzarayı anlamlandırmak için artık yeterli değil. Ufkumuzu bu yeni manzarayı anlamlandıracak ve değerlendirecek şekilde genişletmeli, tazelemeliyiz. Doğu ile batı, İstanbul ile Anadolu, siyaset ile toplum, ekonomik büyüme ile refah arasında kaynaşma ve bütünleşme görmeliyiz. TÜSİAD, yarım asırdan bu yana dünya ve ülke meselelerini anlamlandırma ve iş dünyamızın düşünce ufkunu genişletme misyonunu başarıyla yerine getirdi. Hiç şüphesiz TÜSİAD, kalıpların hüküm sürmediği, ön yargıların bizi sınırlamadığı bir geleceğin inşasında iş dünyasının bütüncül ve kapsayıcı lideri olarak öncü roller üstlenmeye devam edecektir.”

Turan, Anadolu buluşmalarıyla iş dünyasının nabzını tutacaklarını belirtirken de amacını şöyle aktardı::

"Verimliliği, istihdamı, yatırım ortamını geliştirmek; sürdürülebilir büyümenin ve kalkınmanın önündeki engelleri aşmak için birlikte çözüm üretmeye devam edeceğiz. Güçlü bir hukuk devleti ve güçlü demokrasi toplumlar için adil, müreffeh ve mutlu bir yaşam temelidir. TÜSİAD olarak bu bilinçle hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve özgürlükler konularının Türkiye için hayati önemini vurgulamayı sürdüreceğiz. Uluslararası ilişkiler alanında dengelerin yeniden değiştiği bu süreçte TÜSİAD'ın güçlü uluslararası ağları ile Türk iş dünyasını küresel platformlarda temsil etmeye devam edeceğiz."

Turan, AB ile entegrasyonu sürecinin tazelenmesi, yeşil ve dijital dönüşüm için de çok çalışacaklarını söylüyor.

TÜSİAD’ın yeni Başkan ile nasıl bir sıçrama yapacağını dikkatle izleyecğim. İddialı projeler de gündemde.

Bakalım büyük patronlar, şu zor günlerde gençler için, kadınlar için, işsizler için, çevre ve hukuk için neler yapacaklar.