haberanaliz
Her şeyin Başı SAĞLIK

Her şeyin Başı SAĞLIK

Mail: hbssaglik@gmail.com

SAĞLIKTA SAYMANLIK- MUTEMETLİK VE MALİ İŞLER

SAĞLIKTA SAYMANLIK- MUTEMETLİK VE MALİ İŞLER

Mersin Sağılık müdürümüz EMRAH CEVİZ’e zaman zaman buradan seslendim. Ondan önceki müdürlerede hep seslendim. Yazılarım hep uyurıcı nitelikte oldu. Devletin, kamunun, milletin kılıcını çektim. Sıkıntı şurada. Kimse devletin kılıcını çekmiyor. Özellikle SİYASET VE ENTRİKA peşinde olan BÜROKRAT TAYFASI, uyduruk inceleme ve soruşturmalar ile olayları kapatıyor ve bize de KİN güdüyor. Önemli değil. Ben işimi ALLAH RIZASI GÖZETEREK YAPIYORUM. Vicdanım rahat.

Benim 30 senedir yazdığım ve ortaya çıkardığım onlarca yolsuzluk dosyaları adliyede. Emrah Ceviz bey Hukuk bürosuna resmi yazı ile sorsun ve gelen cevapta direk kendine gelsin. Başka birimlere gitmeden direk kendine. Niye böyle diyorum? Kendine ulaşmadan sansüre ve değişime uğramasın (!)

Bakın, benim bu köşede ki yazılarımdan sonra, (Kapatılan MDH, Eski TOROS Devlet Hastanesi, Kapatılan Kamu Hastaneler Birliği) mensubu olan 50’nin üzerinde DR, İdareci, Personel ve firma sahibi hem ceza davalarında hem tazminat davalarında onlarca dosyada yargılanıyorlar. İşin garibi bunlar devlet memuru olduğu için haklarında dava açılması için önce 4483 göre işlem yapılıyor, bu yüzden çoğunuda siyaset kapatıyor. Vallahi böyle, billahi böyle. Artık kapatamayacak düzeyde olursa, yani işin ucu kendilerine dayanacak olursa, kendileri sıyrılıyor, bürokratı yakıyorlar. İşte o Adliyedeki davalar böyle açıldı. ALLAH RIZASI İÇİN İNCELEYİN. İnceleyin ki, sizden önceki geçmişi bilin. Ve yanında şu an saf tutan geçmişten beri o müdürlükte olanların gerçek yüzünü görün. Onların çoğu zamana ve mekana göre şekil alan DÖNEK TAİFESİDİR. Fırsat kollar. Kendi çıkarı için, adam harcama uzmanıdırlar. Bunun için hiç çekinmeden senin ve benim iyi niyetimi, halis duygularımıda kullanmaktan geri kalmazlar. Neyse…

Herkes ben mali konulardan anlarım, bu işlerin uzmanıyım derse işin cılkı çıkar. Sağılık alanı önemli bir alandır ve burada görev yapılırken ve hizmet sunulurken çok dikkat edilmesi gerekilir. Buralarda ilgisiz kişiler çalıştırılırsa, işinin ehli ve uzmanı olmayanlar istihdam edilirse işler sarpa sarar ve devlet zarar eder. İKTİSAT- İŞLETME gibi eğitim almayanların özellikle mali kontrol konusunda eğitim almayanların devlete yararı değil zararı olur. ŞİMDİ SİZE, BAŞLIKTA YER VERDİĞİM, “SAĞLIKTA SAYMANLIK- MUTEMETLİK VE MALİ İŞLER” konusu ile ilgili, ilgili birimlerinizin size karşı resmi yazı ile cevaplaması gereken sorular yönelteceğim. Sn.Müdürüm sizinde bu işi ve bu işleri gerçekleştirenleri çok ciddi denetlemenizi tavsiye edeceğim. ŞÖYLEKİ;  

1- Bilinen bir gerçek vardır, Harcama yetkilisi tarafından usulüne uygun olarak mutemet görevlendirilmesinin yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, Mutemet görevlendirme yazılarının yetkililerce sık sık kontrol edilmesi gerekir. Soru: Maaş mutemetleri için görevlendirme yapılmışmıdır?

2- Aylık maaş ve ek ödeme bordrosu düzenlenirken ek gösterge, özel hizmet tazminatı, yan ödemeler, aile yardımı ödeneği, asgari geçim indirimi, dil tazminatı, ek ödeme oranları, aile hekimliği ödemeleri (mobil ücret, özel sigorta, izlem bilgileri, nüfus bilgileri, ASM gider ödemeleri, laboratuvar tutar aktarımı vb.) gibi bilgiler mutemetlerce girilebildiğinden bu bilgilerin doğru olması gerekir. Bordroda Aylık Tutar, Ek Ödeme Tutarı, Ek Gösterge, Taban Aylık, Kıdem Aylık, Yan Ödeme, Em.Kes. Karşılığı, Artış %100 (Devlet), Giriş %25 (Devlet), Gen. Sağ. Sig. Pir. (Devlet), Aile Yardımı, Çocuk Yardımı, Özel Hizmet Tazminatı, Dil Tazminatı, Makam / Görev Tazminatı ve Ücret Tutarı gibi gelir kalemleri yer alırken Gelir Vergisi, Damga Vergisi, Emekli Keseneği (Devlet), Emekli Keseneği (Kişi), Artış %100 (Devlet + Kişi), Giriş %25 (Devlet + Kişi), Gen. Sağ. Sig. Pir. (Devlet), Gen. Sağ. Sig. Pir. (Kişi) ve Bireysel Emek gibi kesinti kalemleri yer almaktadır. Bu kalemlerin sık sık güncellenmesi gerekir. Bunun için, Örneklem yoluyla seçilecek personele maaş ve ek ödeme bordrosu düzenlenirken özellikle manuel olarak girişi yapılan parametrelerden; terfi (derece/kademe), kıdem yılı, intibak, öğrenim durumu, dil tazminatı, ek gösterge, yan ödeme, yıl içinde 7 günü aşan tek hekim raporları ve ek ödeme oranları gibi bilgilerin doğru girilip girilmediği ile bordroların gerçekleştirme görevlisine ekleriyle birlikte sunulup sunulmadığı, (gerekirse KBS, EKOPS, ÇKYS “Ek Ödeme ve Nöbet Modülü” bilgilerinin sistem üzerinden karşılaştırılması suretiyle) kontrol edilmesi gerekir.Soru: Mutemedin manuel olarak giriş yapabildiği bilgiler doğru yansıtılmaktamıdır?

3- Bordro ile elektronik ortamda bankaya gönderilen listelerin uyumlu olması lazımdır. Ayrıca banka hesabına gönderilen paranın tamamı personelin maaş hesaplarına aktarılması gerekir. Örneklem usulüyle seçilecek personele yapılan ek ödemeler ve staj ücretlerine (Performans, Nöbet, Mesai vb.) ait bordro ve banka listesi (mail ile gönderilen liste/text) ile bankalardan temin edilecek ayrıntılı ödeme listelerindeki (personel isimlerinin ve yapılan ödemelerin yer aldığı hesap ekstresi) personel ismi ve ödeme tutarı karşılaştırılması gerekir. Soru: Personele yapılan maaş, ek ödemeler ve öğrenci staj ücretlerine ait bordrolardaki bilgiler ile bankaya elektronik posta adresi üzerinden gönderilen bilgiler örtüşmektemidir?

4- Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında görev yapan personele ek ödeme yapılırken; ek ödeme hakkı olmayan personele ek ödeme yapılmaması, ek ödemelerin doğru şekilde hesaplanması ve ödeme işlemlerinin usulüne uygun şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Ayrıca; herhangi bir sebeple görevden alınan, naklen/istifaen ayrılan, geçici görevli, aylıksız/doğum izinli olan ve askere giden personelin ek ödeme hakları olmadığından bordrolara dâhil edilmemesi gerekmekir. Örneklem usulüyle seçilen döneme ait ek ödeme bordroları incelenerek; ek ödeme usul ve esaslarına uyulup uyulmadığı, ek ödeme hakkı olmayan personele ödeme yapılıp yapılmadığı kontrol edilmesi gerekir. Bu kapsamda;

- İzinlerin doğru girilip girilmediği (aktif çalışılan gün sayısının doğru hesaplanıp hesaplanmadığı),

- Muaf gün sayısının aylık 5, yıllık 12 günü aşıp aşmadığı,

- Girişimsel işlem puanlarının performans inceleme komisyonu toplantısı sonrası oluşan net puanlar ile bordrodaki puanın uyumlu olup olmadığı, doğru girilip girilmediği(doktor puanları), tavanı aşan doktor puanlarında kesinti yapılıp yapılmadığı,

- Mahsuplaşma işleminin yapılıp yapılmadığı,

- Personele yapılan performans ödemelerinde ödül puanı işlemlerinin mevzuata uygun olup olmadığı,

- Personele yapılan performans ödemelerinde ek puanların mevzuata uygun olup olmadığı,

- Özellikli birim katsayısı verilen personelin fiilen bu birimlerde çalışıp çalışmadığının, birimlerden gelen liste ile bordrolara girilen verilerin karşılaştırılması suretiyle incelenmesi gerekir. Soru: Personele yersiz ve/veya fazla ek ödeme yapılıyormu?

5- Personele fazla ve yersiz ödeme yapıldığının anlaşılması halinde, haksız ödenen tutarların fark bordrosu düzenlenerek kişi borcu açılması, ödemenin kaynağı genel bütçe ise Maliye Bakanlığının ilgili birimine (Mal Müdürlüğü ve Muhasebe Müdürlüğü), döner sermaye bütçesi ise ilgili Döner Sermaye Saymanlığına/İl Sağlık Müdürlüğü Muhasebe Birimine bildirilmesi ve kişi borcu açılan kişiye ödemesi gereken tutar ve banka hesabının usulüne uygun olarak tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden örneklem usulüyle seçilecek kişi borcu dosyaları incelenerek; kişi borçlarının yukarıda belirtilen usullere göre ilgili birime bildirim, kişilere tebliğ yapılıp yapılmadığı incelenmesi gerekir.. Soru: Harcama birimlerince personele fazla ve yersiz ödenen tutarların geri alınması usulüne uygun olarak yapılmaktamıdır?

6- Yataklı tedavi kurumları, seyyar hastaneler, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutarak, bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için (nöbet süresi kesintisiz 6 saatten az olmamak üzere) kanunda gösterilen gösterge rakamlarının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu hesaplanacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Bu ücret yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan söz konusu nöbetler için yüzde elli oranında artırımlı ödenir. Ancak ayda aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinde 60 saatten, diğer yerlerde ve hiçbir şekilde 130 saatten fazlası için ödeme yapılmaz. Bu ücret damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. İcap nöbeti tutan ve bu nöbet karşılığında kurumunca izin kullanmasına müsaade edilmeyen memurlar ile sözleşmeli personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir icap nöbeti saati için, icap nöbeti süresi kesintisiz 12 saatten az olmamak üzere, nöbet ücreti için belirlenen ücretin yüzde 40'ı tutarında icap nöbet ücreti ödenir. Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez. Bu madde uyarınca yapılacak ödemeler, döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermaye bütçesinden karşılanır. Örneklem usulüyle seçilen döneme ait nöbet ödemeleri incelenerek; fiilen tutulan nöbetleri gösteren listelerin karşılaştırılması yapılarak nöbet ödemelerinin mevzuata uygunluğu kontrol edilmesi gerekir. Bu bağlamda;

- Nöbet tutan hekimlerin adına nöbet tuttukları saatlerde polikliniklerinden işlem yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır.

- Personelin izinli olduğu tarihlerde nöbetçi olarak gözüküp gözükmediğine dikkat edilmelidir.

- Aynı personelin farklı nöbet türüne ait listelerde (hem icap hem acil ve/veya branş nöbeti vb.)isminin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.

- Bordro ekindeki bordroya esas verilerin (nöbet çizelgeleri, aylık izinler, ayrılış-başlayış yazışmaları vb.) ilgili birimler tarafından imzalı olarak liste halinde mutemetliğe sunulup sunulmadığına da bakılmalıdır.Soru: Nöbet ücreti ödemelerinde mevzuat hükümlerine uyuluyormu?

7- Ödeme belgesi iki nüsha olarak Yönetmelikte belirtilen kanıtlayıcı belgelerle birlikte muhasebe birimine verilmesi gerekir. Çünkü, kanıtlayıcı belgeler ödeme belgesinin birinci nüshasına bağlanır, ödeme belgesinin ikinci nüshası ise muhasebe biriminde saklanır. Kanıtlayıcı belgeler, kamu harcamalarının belirlenmiş usul ve esaslara uygun olarak yapıldığına ve gerçekleştirildiğine ilişkin, görevlendirilmiş kişi veya komisyonlarca düzenlenip onaylanan belgelerdir. Bu nedenle, kesin veya ön ödeme şeklinde yapılacak kamu harcamalarında ödeme belgesi olarak bağlanacak kanıtlayıcı belgeler yönetmelikle ayrıntılı olarak belirtilmiştir. Bu nedenle, Örneklem yoluyla seçilecek ödemeye esas belgelerin dosyasında bulunup bulunmadığı kontrol edilmesi gerekir. Bu bağlamda;

- Bordroda yer alan kalemlerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığı, özellikle bazı personele fazla ödeme yapmak amacıyla bordroya kişi alacağı şeklinde kanıtlayıcı evrakı olmayan yersiz kalemler eklenip eklenmediği kontrol edilmelidir?

- Mevzuatta belirtilen kesintiler dışında özellikle mutemetlik ücreti gibi kesintilerin yapılıp yapılmadığı irdelenmelidir.

- Kurumda muhafaza edilmekte olan sabit ve performansa dayalı ek ödeme bordrolarıyla ilgili dosyada, elektronik ortamda bankaya gönderilen listelerin çıktıları bulunması gerekir. Soru: Maaş, ek ödeme, harcırah, nöbet vb. ödemelerine ait ödeme emri belgeleri usulüne uygun hazırlanmaktamıdır?

8- İstirahat raporu alan personelin maaşından SGK tarafından ödenen Geçici İş Göremezliktutarının düşülmesi gerekir. Örneklem usulüyle seçilecek 4/B statüsündeki personelin istirahat raporu aldıkları dönemdeki ücretleri incelenerek mükerrer ödeme yapılıp yapılmadığı kontrol edilmesi gerekir.. Soru: 4/B statüsünde çalışan personelden istirahat raporu alanlara SGK tarafından “Geçici İşGöremezlik Ücreti” ödenenlerin maaşlarından bu tutarlar zamanında kesiliyor mu?

9- Personele ödenen geçici ve sürekli görev yolluklarının mevzuata uygun düzenlenmesi gerekir. Geçici ve sürekli olarak görevlendirilen personelin yolluklarında (hem geçici görevli olduğu kurum hem de kadrosunun bulunduğu kurum tarafından ödenmesi gibi) mükerrerlik olmamalıdır. Sürekli görev yolluğunda personelin fiilen ikametgâhından ayrılıp ayrılmadığı hususu ile gündelik, taşıt ücreti, yerdeğiştirme gideri ve değişken unsura (km mesafesi) ait hesaplama ve ödemeler mevzuata uygun olmalıdır. Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü ile Kurumlar Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü/İl Sağlık Muhasebe Biriminden temin edilecek Yardımcı Defter (740.99.01 nolu hesap) dökümlerinden de yararlanılarak örneklem olarak seçilen kişilere ait geçici görevlendirmelerde yapılan ödemelerde, bankaya gönderilen listeler ile kişilere yapılan ödemeler karşılaştırılarak uyumlu olup olmadığı kontrol edilmelidir.  Bu kapsamda;

- Geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilen personelin hesaplanangündeliklerinde 1/3, 2/3 ve tam gündelik hususuna,

- İkametgâhı ve görev yeri farklı olan kişilerde ikametgâhının bulunduğu yere yapılan geçici görevlendirmelerde harcırah ödenip ödenmediği,

- Geçici bir görev ile başka bir yere gönderilenlere, görev mahalline varış tarihinden itibaren verilen gündelikler, yurtiçinde bir yıllık dönem zarfında aynı yerde, aynı iş için ve aynı şahsa 180 günden fazla verilip verilmediği, ilk 90 gün için tam, takip eden 90 gün için 2/3 oranında ödenip ödenmediği,

- Sürekli görev yollukları hesabında dikkate alınan km rakamlarının doğrulunun Karayolları Genel Müdürlüğü il-ilçe arası mesafe verileri üzerinden kontrol edilmesi,

- Görevlendirme süresi yeterli olmakla birlikte bildirim ekine konulan uçak bileti, konaklama faturası, feribot bileti vb. belgelerde görev merkezine erken döndüğü tespit edilen personelin bulunup bulunmadığı,

- Yolluk bildirimi ve ekinde yer alan belgelerde tahrifat yapılıp yapılmadığı,

- Görevlendirme yazılarında bulunan tarih ve sayılar ile EBYS kayıtları/manuel kayıtlar karşılaştırılarak görevlendirme yazısının doğru olup olmadığı kontrol edilmelidir.  Soru: Personele verilen geçici ve sürekli görev yolluklarına dair ödemeler mevzuata uygun olarak yapılıyor mu?

10- Aday çırak ve çıraklar ile işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar, düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında staj veya tamamlayıcı eğitim gören öğrencilere asgari ücretin net tutarının; yirmi ve üzerinde personel çalıştıran iş yerlerinde yüzde otuzundan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde on beşinden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan aşağı ücret ödenemez. Örneklem usulüyle seçilecek döneme ait stajyer öğrenci bordroları açıklamada belirtilen hususlara göre incelenmelidir? Soru: Kurumda staj yapan öğrencilere staj ücretleri usulüne uygun olarak ödenmektemidir?

11- Mutemedin ön ödemelerden harcadığı tutara ilişkin işlemlerin kanıtlayıcı belgeleri bulunmak zorundadır. Örneklem usulüyle seçilecek avans ve kredilere ilişkin belgeler incelenerek ve Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü ile Kurumlar Döner Sermaye Saymanlık Müdürlüğü/İl Sağlık Muhasebe Biriminden Yardımcı Defter (195.01 ve 195.02) numaralı hesaplar dökümleri temin edilerek mutemetlerin avanslarda bir ay, kredilerde ise üç ay içinde kanıtlayıcı belgeleri muhasebe yetkilisine vererek ve artan tutarı iade ederek hesapları kapatıp kapatmadığı kontrol edilmesi gerekir.. Soru: Harcama yetkilisi avansları usulüne uygun alınıp kapatılıyor mu?

12- Muhasebe yetkilisi mutemedi olarak seçilen görevlinin adı, soyadı, görev yeri, unvanı ve imza örneği ile görev ve yetkileri ilk görevlendirmede muhasebe yetkilisine yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Yine mesai sonrası ve resmi tatil günlerinde yapılacak tahsilatlar için ise idari nöbetçi memurlara muhasebe yetkilisi mutemedi görevlendirmesi yapılması gerekir. Bu nedenli Veznede çalışan muhasebe yetkilisi mutemetlerinin görevlendirme yazıları da sık sık kontrol edilmelidir. Soru: Muhasebe Yetkilisi Mutemedi usulüne uygun olarak görevlendirilmiş midir?

13- Bilindiği üzere, Alındılarda; alındı sıra numarası, para veya değerin yatırıldığı/adına tahsilat yapıldığı muhasebe biriminin adı, para veya değeri teslim edenin (banka kredi kartı ile yapılan tahsilatta kart sahibinin) adı, soyadı, unvanı, T.C. kimlik veya vergi kimlik numarası, para veya değerin alındığı tarih, ne için alındığı ve tutarı, alınan değerin cinsi, miktarı, ayarı ve belirtilmesi zorunlu olan diğer özellikleri gösterilir ve alındı, para veya değeri teslim alan muhasebe yetkilisi mutemedi tarafından adı, soyadı yazılarak imzalanır. Alındılar, Bakanlıkça verilen özel izinler dışında; veznece yapılan tahsilat ve teslim almalarda en az iki, vezne dışında yapılan tahsilat ve teslim almalarda üç nüsha olarak düzenlenir. Birinci nüshası para veya değeri teslim edene verilir. Üç nüsha düzenlenen alındıların ikinci nüshası dairesine verilir. Bilgisayar ortamında düzenlenen alındıların muhasebe birimi veznesinde veya muhasebe yetkilisi mutemedinde kalması gereken nüshasının elektronik ortamda muhafaza edildiği durumlarda sayım ve kontroller, bilgisayardan alınacak alındıların dökümünü gösteren listelere dayanılarak yapılır, denetim ve kontrole ilişkin gerekli açıklamalar bu liste üzerine yazılarak imzalanır. Ayrıca, Muhasebe yetkilisi mutemedine veya bir başka kullanıcıya, bilgisayar ortamında düzenlenen alındılar üzerinde düzeltme, değiştirme vb. yetkilerin verilmemesi, daha önce verilmiş olan yetkilerin iptal edilmesi, hatalı basılan alındıların tüm nüshalarına iptal kaydı düşülerek sistem üzerinden de iptal kaydı yapılması ve bu durumun aynı gün içerisinde ilgili yetkililerinin de imzası bulunması kaydıyla tutanak altına alınması gerekmekir. Örneklem usulüyle seçilen alındı nüshaları veya listeler birbirleriyle ve/veya kasa defteriyle karşılaştırılmalıdır? Soru: Tahsil olunan tutarlara ilişkin alındılar usulüne uygun düzenlenmekte midir?

14- Bilindiği üzere, Sosyal güvencesi olmayan, primleri yatmamış veya çeşitli sağlık raporları için müracaat eden hastalar muayene işlemleri için vezneye yönlendirilerek ödedikleri tutara ilişkin mutemet alındısı düzenlenir. Örneklem usulüyle seçilen ücretli hastaların veya sağlık raporu için başvuran hastalarınhizmet dökümü ve diğer kayıtlar ile mutemet alındıları karşılaştırılarak alınması gereken ücret ile tahsil edilen ücret kontrol edilmelidir. Soru: Ücretli sağlık hizmeti verilen hastalar adına mutemet alındısı düzenlenmişmidir?

15- Bilindiği üzere, Seri ve sıra numarası taşıyan alındı, çek ve benzeri belgelerden hatalı düzenlenme nedeniyle iptal edilmesi gerekenler; sol alt köşeden sağ üst köşeye doğru çizilen iki paralel çizgi arasına “İptal” ibaresi yazılmak suretiyle iptal edilir. Vezne dışında düzenlenen muhasebe yetkilisi mutemedi alındıları ise muhasebe yetkilisi mutemedi ile birim yetkilisi tarafından imzalanır. İptal edilen tüm nüshalar dip koçanına iliştirilmek suretiyle muhafaza edilerek saklanır. Örneklem usulüyle seçilen iptal edilmiş mutemet alındılarının kayıtlara uygunluğu kontrol edilmeli, iptal gerekçesi ve muhataplarının imzalarının olup olmadığına bakılmalıdır. Ayrıca iptal edilen alındı nüshalarından birincisinin dip koçan cildinde yer alıp yer almadığı kontrol edilmelidir. Soru: Veznede tahsil edilen paralara ilişkin tanzim olunan ve muhtelif gerekçelerle iptal edilen Muhasebe Yetkilisi Mutemedi Alındıları usulüne uygun iptal edilmişmidir?

16- Her birimde Mutemetlikler Tahsilat ve Ödemeler Defteri bir muhasebe yetkilisi mutemedi tarafından tutulacak olup, depozito veya tedavi (güvence) bedeli gibi tahsil edilen paralardan iade işlemi, sadece bu defteri tutan muhasebe yetkilisi mutemedi tarafından yapılır. Ancak, iade yetkisi verilen muhasebe yetkilisi mutemetlerince yapılan tahsilatlardan tahsil edildiği ay içinde iade edilmeyen depozito veya tedavi (güvence) bedelleri ilgili muhasebe birimlerince iade edilir. Mutemetlikler Tahsilat ve Ödemeler Defterine bakılarak örneklem usulüyle seçilen iade işlemleriyle ilgili olarak; yazılı veya elektronik ortamdaki mutemet alındısında yer alan bilgiler doğrultusunda ilgililerin hizmet alıp almadıkları HBYS Hizmet Detay Belgesinden kontrol edilmeli, hizmet almayan hastaların paralarının tam olarak iade edilip edilmediği veya hizmet alınmasına rağmen hizmet alınmadığı gerekçesiyle alındıların iptal edilip edilmediği sorgulanmalıdır. Soru: Muhasebe Yetkilisi Mutemedi tarafından tahsil edilip iade edilmesi gereken tutarlar ilgili kişilere usulüne uygun olarak iade edilmişmidir?

17- Sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen muhasebe yetkilisi mutemedi kasa mevcudunu en geç Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerinin Görevlendirilmeleri, Yetkileri, Denetimi ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin yedinci maddesinde belirlenen sürede ve Parasal Sınırlar ve Oranlar Hakkında Genel Tebliğ hükümlerinde belirtilen tutarı aşması halinde bankaya yatırır. Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerince tahsil edilen tutarlar süresi içerisinde ilgili muhasebe biriminin veznesine veya banka hesabına yatırılması zorunludur. Muhasebe yetkilisi mutemetlerince yapılan tahsilat tutarı, miktarına bakılmaksızın her onbeş günde bir ve her hâlükârda malî yılın son iş gününde muhasebe birimi veznesine veya banka hesabına yatırılır. Tahsilat tutarının Bakanlıkça belirlenen miktarın dört katına ulaşması hâlinde paranın, onbeş günlük süre beklenmeksizin, tahsilatın yapıldığı günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar muhasebe birimi veznesine veya banka hesabına yatırılması zorunludur. Ancak, banka şubesi bulunmayan ilçe, belde ve köylerde muhasebe yetkilisi mutemetlerince tahsil edilen paralar, miktara bakılmaksızın, en geç izleyen ayın üçüncü günü akşamına kadar yatırılır. Muhasebe birimi hizmet binası dışında veya muhasebe biriminin bulunduğu yerin belediye hudutları dışında görevlendirilen muhasebe yetkilisi mutemetleri tarafından yapılan tahsilatın, özel mevzuatında aksine bir hüküm bulunmadığı sürece, miktarı ne olursa olsun en çok yedi, değerli kağıt satış hasılatının ise en çok onbeş günde bir ve her halde mali yılın son iş gününde muhasebe biriminin veznesine veya banka hesabına yatırılması zorunludur. Muhasebe Yetkilisi Mutemedinin çalıştığı kurumun tabi olduğu süreye göre tahsilatlarının süresinde saymanlık banka hesabına veya veznesine yatırıp yatırmadığı örneklem usulüyle kontrol edilmelidir. Soru: Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerince yapılan tahsilatlar süresinde ilgili muhasebe birimi veznesine veya banka hesabına yatırılmaktamıdır?

18- Muhasebe yetkilisi mutemetlerine paranın yatırılacağı muhasebe birimi tarafından kullanılanlar geri alınmak suretiyle yenisi verilmek üzere, muhasebe yetkilisi mutemedi alındısı cildi verilir. Muhasebe yetkilisi adına tahsilat yapmaya yetkili mutemetlerce yapılan tahsilat ve teslim alınan değerler için “Muhasebe Yetkilisi Mutemedi Alındısı” kullanılır. Alındı üç nüsha olup, birisi dip koçanda kalmak üzere bir nüshası parayı teslim edene, bir nüshası da alındıyı düzenleyen yetkilinin bağlı bulunduğu birime verilir. Alındı ciltleri seri numaraları belirtilerek imza Alındı ciltleri seri numaraları belirtilerek imza karşılığı mutemede teslim edilip edilmediğine bakılmalıdır. Örneklem usulüyle seçilen muhasebe yetkilisi mutemedi alındısı ciltlerinin seri numaraları belirtilerek imza karşılığı mutemede teslim edilip edilmediği, sırayla kullanılıp kullanılmadığı ve kullanılan ciltlerin sırasına göre Muhasebe Birimine teslim edilip edilmediği sorgulanmalı, teslim edilmeyenlerin akıbeti kontrol edilmelidir. Soru: Muhasebe Yetkilisi Mutemetlerince ilgili muhasebe biriminden alınan muhasebe yetkilisi mutemedi alındı ciltleri sırasına göre kullanıldıktan sonra muhasebe birimine teslim edilmektemidir?

19- Muhasebe yetkilileri, muhasebe biriminin bulunduğu yer dışında görev yapan mutemetlerin işlemlerinin kontrolünü, mutemetlerin görev yaptıkları yerde bulunan ve adına tahsilat yapılan ilgili kamu idaresinden isteyebilir. Bu durumda, ilgili kamu idaresinin o mahaldeki üst yöneticisi veya görevlendireceği kişi, muhasebe yetkilisinin talebine ilişkin yazıyı veya kendisine bu amaçla verilen görev yazısını mutemede gösterip, üzerindeki para ve parayla ifade edilen değerleri ibraz etmesini ister. İbraz edilen para ve değerler sayıldıktan sonra, en son kullanılan alındının muhasebe yetkilisi mutemedinde kalan nüshasının arkasına ve muhasebe yetkilisi mutemedi kasa defteri ile diğer yardımcı defterlere kontrole ilişkin gerekli açıklamalar yazılarak ad, soyad ve tarih belirtilmek suretiyle mutemetle birlikte imzalanır. Sonuç ilgili muhasebe yetkilisine bildirilir. Denetim yapılan vezne birimiyle ilgili Muhasebe Yetkilisi tarafından herhangi bir kontrol istemi yapılmışsa, istemde belirtilen hususlarla ilgili mutemedin görev yaptığı kurumca işlem yapılıp yapılmadığı sorgulanmalıdır. Soru: Muhasebe yetkilisi mutemedi işlemlerinin görev mahallinde üst yöneticilerce kontrolü yapılmışmıdır?

ALLAH, DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN.

Baki Selam ve Dua ile.

www.haberanaliz.net

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. 

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ ADRES: batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com