Yaz saati Kış saati...
DUNYA ULKELERI YAZ SAATINDEN, KIS SAATINE GECTILER. BIZ ISE DEVAM EDIYORUZ !!!
Önceki yıllarda sizlere göndermiş olduğum DÜNYA ÜLKELERİ YAZ SAATİNDEN, KIŞ SAATİNE GEÇTİLER, BİZ İSE DEVAM EDİYORUZ!!! başlıklı yazımı yeniden göndermek zorunda kaldım.
Çünkü onlar dün kış saatine geçtiler, biz ise yine kış saati uygulamasına geçemedik.
Özellikle büyük bir ekonomik depremin yaşandığı güzel ülkemizde, erken kalkış nedeniyle hem sosyal yaşamamızda büyük sorunlar oluşacak ve hem de elektrik ve doğal gaz harcamalarındaki artışlar yüzünden yine büyük sıkıntılar yaşayacağız.
Doğal gaz ve elektrik giderlerimiz için zaman tasarruf zamanı. Bunun için de ortak akıl kullanma ve güç birliği zamanı.
Umarım yöneticilerimiz bu uyarımızı dikkate alır ve en kısa zamanda kış saatine döneriz.
Kazanan saygıdeğer halkımız ve güzel ülkemiz olacaktır.
2021 de yazmış olduğum benzer yazım aşağıda:
2017 yılında yaz saatinin, kışın da uygulanması sonucu ortaya çıkan zararlar.
Avrupa ülkelerinde gün ışığından daha fazla yararlanmak içi 1980 yılından bu yana aralıksız olarak yaz ve kış saati uygulaması yapılıyor. Türkiye ise 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yaz ve kış saati uygulamasına son vermişti. Amaç, yazın gün ışığından daha fazla yararlanıp enerji tasarrufu sağlamaktı (Kaynak: TRT Haber - 27.10.2019).
5 yıldır devam eden yaz saatinin, kışında uygulanması sonucu güzel ülkemizde evlatlarımızın güncel yaşamı değişmekte ve halkımız da enerji tüketimi konusunda zarara uğramaktadır. Örneğin;
- Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) resmi verilerinde, ortaya çıkan fazla tüketim nedeniyle, elektrik üretim şirketleri daha fazla üretip satmış. Böylece dağıtım şirketleri de daha fazla elektrik satmış; üreticiler ve dağıtım şirketleri kâr etmiş. Yani sürekli yaz saati uygulaması herkese zarar; sadece şirketler kazanmış. Resmi verilere göre 2016-2017 kış döneminde, elektrik tüketiminde 7.1 milyar kilovat saatlik artış yaşanmış (27.10.2017) Yani 2,8 milyar TL ekstra ödemek zorunda kalındı.
- Kalıcı yaz saati uygulaması doğalgazda da faturayı katladı. Hava daha karanlıkken kalkan yurttaşlar, çocukları okula gönderirken evi ısıtmak için daha fazla doğalgaz faturası ödemek durumunda kaldı. 2016 Kasım ayındaki kişi başı doğalgaz tüketimi 2015’in Kasım ayına göre yaklaşık olarak yüzde 7.6 artarak 59 stdm3 olarak gerçekleşti. 2016 Aralık ayındaki kişi başı doğalgaz tüketimi 2015’in Aralık ayına göre yüzde 2 artarak 75 stdm3’e çıktı. 2017 Ocak’ta kişi başı doğalgaz tüketimi 2016’nın aynı ayına göre yüzde 11 artarak 80 stdm3’e yükselirken şubat ayındaki tüketim yüzde 25 artış göstererek 67 stdm3’e fırladı. Mart 2017’de ise kişi başı doğalgaz tüketimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19 artı (8.10.2017-Cumhuriyet).
- Bu artışların 2017-18, 2018-19, 2019-20 ve 2020-21 kış dönemlerinde de oluştuğunu ve fiyat artışlarını dikkate aldığımızda, halkımızın zararının giderek daha çoğaldığını bilgilerinize sunmak isterim.
- İstanbul Valiliğinin açıklamasına göre, koronavirüs salgınına karşı “Sanayide çalışanlar için sabah 7 de mesaiye başlaması kararı alındı” (4.11.2020-Hürriyet). Yani eski saate göre 6 da işe gidilecek.
Avrupa ülkelerinde kış saati uygulamasının başlaması nedeniyle 25-Ekim sabaha karşı 03.00'te saatler bir saat geri alındı. Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre, Danimarka ile Türkiye arasındaki saat farkı 1'den 2'ye, İngiltere ile 3'e çıkacak. Kış saat uygulaması 28 Mart 2021 tarihine kadar devam edecek (25.10.2020-Hürriyet).
Avrupa ile ticaret yapan ve turizm işleri nedeniyle seyahat eden vatandaşlarımız da aradaki saat farkları nedeniyle, güncel uyumlarda büyük sorunlarla karşılaşıyorlar.
Ayrıca Avrupa Spor Karşılaşmalarının saatleri de TV’lerde izleyenler için oldukça geç saatlerde, neredeyse gece yarısı oluşuyor. Yani elektrik sarfiyatı devam ediyor.
Hele hele Şampiyonlar ligi ve UEFA kupası karşılaşmalarını izlemek bizleri de uykusuz bırakıyor.
Üstelik çocuklarımız ve torunlarımız da kışın, yaz saati uygulaması nedeniyle çok erken saatlerde yollara düşüyor. Güncel yaşamları allak bullak oldu.
Yöneticilerimiz ve danışmanları, bu uyarılarımızı dikkate alır ve özellikle enerji tasarrufu yapılması gereken bu dönemde, evlatlarımız ve de torunlarımızın erken saatlerde kalkıp, yollara düşmesi nedeniyle güncel yaşamlarında oluşan stresin azaltılmasını da sağlarlar. Ayrıca bu saatlerde artan trafik yoğunluğu nedeniyle kazalar da oluşmaktadır.
Umarım, çok önemli ekonomik sıkıntılar yaşadığımız bu günlerde tasarruf yapılması için en kısa zamanda güzel ülkemizde de kış saatine dönülür.
Kazanan saygıdeğer halkımız ve güzel ülkemiz olacaktır.
Sevgi ve saygılarımla (3.11.2021)