© Haberanaliz 2023

Aile kurumu ÇÖKÜYOR

Cemre CEMALİ, KIBRIS Gazetesinde yazdı.

Ülkemizde boşanma sayıları her geçen gün artıyor. 2023 yılında boşanan çift sayısı ilk kez bin barajını geçti. 2023’te bin 223 evlilik gerçekleşirken, bin 148 çift boşandı!

3 yıllık veriler… Son 3 yıl içerisinde her yıl bin 200 civarı evlilik gerçekleşti. Buna karşın 2021 yılında 898 çift boşanırken, 2022’de boşanma sayısı 945’e yükseldi. 2023 yılında ise sayı bin 148’e çıktı. 2022’ye kıyasla geçtiğimiz yıl boşanma sayısında yüzde 21.48 artış yaşandı.

Evlilik süresi arttıkça boşanma artıyor… Boşanmaların büyük çoğunluğu 16 yıl ve üzeri evliliği olan kişilerden oluşuyor. Geçtiğimiz yıl boşanan bin 148 çiftten 372’sinin evlilik süresi 16 yıl ve üzeriyken; 187 çiftin evlilik süresi 11-15 yıl arasında değişkenlik gösterdi.

“Kaçış eğilimindeler”… Klinik Psikolog ve Kognitif Davranış Terapisti Deniz Erkal, bozulan bir ilişkiyi tamir etmenin çok fazla sorumluluk ve emek gerektirdiğini söyleyerek, insanların hoşgörü, kabullenme ve değerlere sahip çıkmaktansa daha az sorumluluk daha fazla kaçış eğiliminde olduklarını açıkladı.

HABER: Cemre CEMALİ

   Dünyanın pek çok yerinde aile;  toplumun direği olarak görülür, evliliklerin de ailenin temelini oluşturduğu bilinir.

Evlilikler çoğu zaman geleceğe yönelik umutlarla iki kişinin hayatını birleştirmesiyle gerçekleştirilse de sonsuza kadar sürmesi umuduyla kurulan evlilikler bazı durumlarda boşanmalarla neticelenebiliyor.

Ülkemizde son üç yılın verileri de aile kuran kadar boşanan çiftlerin de olduğunu ortaya çıkardı.

Her ne kadar ‘evlenmek kadar boşanmak da doğal’ denilse de yıl bazında evlilik sayıları aynı düzeyde seyrederken boşanan çiftlerin sayısının evlenen çiftlerin sayısına denk gelmeye başlaması endişe yarattı.

Son üç yılda ülkemizde evlenen çiftlerle boşanan çiftlerin arasındaki fark azaldı ve ilk kez geçtiğimiz yıl boşanan çiftlerin sayısı bini geçti.

Öyle ki mahkemelerin yıl bazında açıkladığı faaliyet raporlarına göre; geçtiğimiz yıl ülke genelinde bin 223 evlilik gerçekleşirken, bin 148 çift de boşandı.

Bir önceki yıl olan 2022 yılında ise; bin 247 çift evlendi, yıl boyunca boşanan çiftlerin sayısı 945 oldu.

2021 yılında ise evlenen çiftlerin sayısı bin 234 iken; 898 çift boşanmıştı.

Son üç yılda evlenen ve boşanan çiftlerin arasındaki fark 339’dan 75’e kadar düştü. Bu durum 1-2 yıl gibi kısa bir sürede boşanan kişilerin evlenen kişilerden daha fazla olacağı endişesi yaratıyor.

KIBRIS’a konuşan Klinik Psikolog ve Kognitif Davranış Terapisti Deniz Erkal, boşanmaların psikolojik olarak nedenlerine bakıldığında; kişilerin sürekli kolaya kaçma eğilimleri, değerlerden uzak birtakım yaşamları benimsemelerinin ilk sıralarda yer aldığını ifade ederek, insanların bozulan bir ilişkiyi tamir etmekle eskisi kadar uğraşmadığına dikkat çekti.

Klinik Psikolog ve Kognitif Davranış Terapisti Deniz Erkal
Boşanmalar bir yılda yüzde 21,48 arttı

Geçtiğimiz yıl neticelenmiş olan bin 453 aile davasından bin 148’i boşanma davası olarak kayıtlara geçerken; bir önceki yıl olan 2022’ye kıyasla boşanma sayısında yüzde 21.48 artış yaşandı.

Gerçekleşen bin 148’i boşanma davasının nedenlerine bakıldığında; 372’si ‘evlilik birliğinin temelden sarsılması’ nedeniyle, 746’sı  ‘Evlilikleri en az bir yıl sürmesi koşulu ile tarafların birlikte başvurması veya bir taraf öteki tarafın davasını kabul etmesi’ nedeniyle, 30’u ise ‘Boşanma davası açıldığında tarafların sürekli biçimde 2 yıl ayrı yaşaması’ nedeniyle gerçekleşmiştir.

16 yıl ve üzeri evliliklerde boşanma daha fazla

Bir yılda neticelenen bin 148 boşanmada çiftlerin evlilik süresine bakıldığında ise büyük çoğunluğunun 16 yıl ve üzeri evliliği olan kişilerden oluştuğu ortaya çıktı.

Buna göre geçtiğimiz yıl gerçekleşen boşanmaların 372’sinin evlilik süresi 16 yıl ve üzeriyken; 187 çiftin evlilik süresi 11-15 yıl arasında değişkenlik gösterdi.

Evlilik süresi 6 ile 10 yıl arasında değişen 278 çift,  evliliği 5 yıl süren 55 çift, 4 yıl süren 62 çift, 3 yıl süren 67 çift, 2 yıl süren 54 çift ve evliliği 1 yıl süren 73 çiftin geçtiğimiz yıl boşanma davası karara bağlandı.

Çoğunlukla çocuk sahibi olmayan çiftler boşandı

2023 yılında boşanan bin 148 çiftin çocuk sayısına göre dağılımına bakıldığında boşanan çiftlerin çoğunlukla

çocuğu olmadığı görüldü.

Buna göre 366 çift ‘çocuksuz’, 356 çift 1 çocuk sahibi, 326 çift ise 2 çocuk sahibi iken; boşanan 75 çiftin 3 çocuğu, 19 çiftin 4 çocuğu, 4 çiftin 5 çocuğu, 2 çiftin ise 6 ve üzeri çocuğu vardı.

En çok boşanmalar Başkent’te

Boşanma davalarının mahkemelere göre dağılımına bakıldığında 2023 yılında en çok boşanma Lefkoşa’da, en az boşanma ise Lefke’de gerçekleşti.

Buna göre geçtiğimiz yıl neticelenen bin 148 boşanmanın 447’si Başkent’te görülürken; 310’u Gazimağusa’da,  273’ü Girne’de neticelendi.

53 boşanma davası İskele’de meydana gelirken; 43’ü Güzelyurt, 22’si ise Lefke’de sonuçlandı.

1 yılda bin 223 çift evlendi

2023 yılında ülke genelinde evlenen çift sayısı ise bin 223 oldu. Boşanma davalarında da olduğu gibi en çok evlilik Başkent’te en az evlilik ise Lefke’de gerçekleşti.

Yıl boyunca Lefkoşa’da 456, Gazimağusa’da 306, Girne’de 255, Güzelyurt’ta 72, İskele’de 114, Lefke’de 20 çift evlendi.

Bu evliliklerde için evlendirme memurları tarafından tahsil edilen resim ve ruhsat gelirleri ‘Resim ve Ruhsatlar gelir kalemi’ altında evlendirme memurluklarında 890 bin 163.79 TL’lik damga pulu tahsilatı yapıldı.

Erkal: Geçerliliğini yitirmeye başladı

Klinik Psikolog ve Kognitif Davranış Terapisti Deniz Erkal, evliliklerin bitmesinin çok faktörlü bir durum olduğuna dikkat çekerek, evlilik kurumunun dünyanın her yerinde geçerliliğini yitirmeye başladığını ifade etse de buna karşın bir yandan hala herkesin yatırım yaptığı, güven veren bir yanı olduğunu açıkladı.

Erkal, insanların eskisi kadar bozulan bir ilişkiyi tamir etmekle uğraşmadığını söyleyerek, bunun nedenlerini şöyle açıkladı:

“Bozulan bir ilişkiyi tamir etmek, yeniden yapılandırmak çok fazla sorumluluk ve çok fazla emek isteyen bir şeydir. Kişinin sıkıntılı yanlarıyla yüzleşmesi, bunları düzeltmesi, karşı tarafın aynı sorumluluğu ve çabayı göze alması gerekiyor. İlişki dinamiklerini, ilişkinin içinde olduğu sistemleri fark etmek ve düzeltmek gerekiyor. Ancak hoşgörü, kabullenme ve değerlere sahip çıkmaktansa insanlar daha az sorumluluk daha fazla kaçış eğilimindeler.”

Erkal, bunların sürdürülmesinin önemine vurgu yaparak kişilerde bu özveri olmaması halinde evlilik kurumunun çatırdamasının kolaylaştığını kaydetti.

Pandemi önemli bir etken

Boşanmaların sosyolojik boyutlarının da olduğunu ancak psikolojik olarak bakıldığında; kişilerin sürekli kolaya kaçma eğilimleri, değerlerden uzak birtakım yaşamları benimsemelerinin ilk sıralarda yer aldığının altını çizen Erkal, evlilik süresi arttıkça boşanma sayılarının da artmasının nedenini şu şekilde açıkladı:

“Ekonomik problemler ve ekonominin giderek kötüleşmesi de bir faktördür ancak psikolojik etkiler içeren pandemi etkisi de ön plana çıkmaktadır. Pandeminin hayatımızda birçok normali değiştirdiği gibi ilişkiler üzerindeki etkisi de çok fazla oldu. Kişiler daha fazla kaçma eğilimindeydi pandemi döneminde ise insanlar eve kapandı, soysal yaşam kısıtlandı ve problemlerden kaçamama hali yaşandı. Problemi çözebilecek becerilere de sahip olmadığı için kırılmalar oldu. Dolayısıyla pek çok evlilik pandemi döneminden sonra bu yetersizlik nedeniyle boşanma noktasına geldi.”

HABER İÇERİK VE KAYNAK:  https://kibrisgazetesi.com/aile-kurumu-cokuyor/

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER