Almanya: Zorunlu askerlik ve "Danimarka Modeli" tartışması
DÜNYAAlmanya'da zorunlu askerliğe geri dönüşün önünü açacak tasarının mecliste görüşülmesine Perşembe günü başlanacak. Ancak koalisyon ortakları arasında özellikle "Danimarka Modeli" üzerinde görüş ayrılıkları yaşanıyor.
Almanya'da Rus tehdidi sebebiyle ordudaki asker sayısını, şu anki yaklaşık mevcut olan 260 binden 460 bine çıkarmak için hazırlanan yasa tasarısı Perşembe günü federal parlamentoda görüşülmeye başlanacak. Ancak koalisyon ortakları Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında hâlâ bazı görüş ayrılıkları var.
Tartışılan konuların başında, 460 bin asker sayısına ulaşmak için yeterince gönüllü asker bulunamaması halinde ne yapılacağı sorusu geliyor. Birlik Partileri, SPD'nin karşı çıktığı kura formülünün tasarıya alınması konusunda ısrarını sürdürüyor. "Danimarka Modeli" olarak da bilinen kura formülünde, bir celp döneminde gönüllü askerlerin yeterli sayıya ulaşmaması durumunda, askerlik yoklamasına girenler arasında kura çekilerek adı çıkanlar zorunlu askerlik hizmetine alınıyor.
Askerlik gibi ciddi ve ölüm riski bulunan bir görevle ilgili olarak seçimin, seçilenleri askerliğe mecbur kılan bir kuraya bırakılmasına partisi SPD gibi Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius da karşı çıkıyor.
Koalisyonun büyük ortağı olan muhafazakâr Birlik Partileri'nin meclis grubu savunma politikaları sözcüsü Thomas Erndl ise konuyla ilgili açıklamasında, "Bazı kişilerin (kura formülünün) avantajlarını anlamaları biraz zaman alabiliyor. Ancak zorunlu askerliği bir şekilde tasarıya dahil edeceğimiz konusunda iyimserim" dedi.
haber içerik kaynak:
https://www.dw.com/tr/almanya-zorunlu-askerlik-ve-danimarka-modeli-tart%C4%B1%C5%9Fmas%C4%B1/a-74369812
İlginizi Çekebilir
Bondi saldırısı: Avustralya nefret söylemine karşı sert önlemler alınacağını duyurdu
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, 14 Aralık'ta Bondi Plajı'ndaki Yahudi festivalini hedefleyen saldırının ardından hükümetinin nefret söylemine karşı sert önlemler alacağını açıkladı.
Kallas: Ukrayna'nın NATO üyeliği artık gündemde değil
Zelenskiy'in ABD de dahil bazı ülkelerden güvenlik garantileri karşılığında NATO'ya üyelikten vazgeçmeye hazır olduğunu belirtmesinin ardından Avrupa'dan da bu yönde açıklamalar geliyor.
Avustralya'da çocuklara sosyal medya yasağı yürürlüğe girdi
Avustralya dünyada bir ilke imza atarak 16 yaş altına sosyal medya kullanımını yasakladı. Peki, yasa nasıl uygulanacak, yaptırımlar ne olacak?
Fransa First Lady'sinden feministlere hakaret: 'Aptal sürtükler'
Brigitte Macron'un çevresi, First Lady'nin sözlerinin feministler tarafından kullanılan 'radikal yöntemin eleştirisi olarak görülmesi gerektiğini' belirtti.