Ankara'da TUSAŞ saldırısı: Erdoğan güvenlik zirvesi düzenledi
GÜNDEMAnkara'da Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'nin (TUSAŞ) Kahramankazan'daki tesislerine 23 Ekim saat 15:26'da bir saldırı düzenlendi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bunun bir "terör" saldırısı olduğunu söyledi.
Yerlikaya saldırganların kimlik tespitinin yapıldığını, her ikisinin de PKK üyesi olduğunu söyledi.
PKK'dan saldırıyla ilgili henüz herhangi bir açıklama gelmedi.
Saldırıda beş kişi öldü, 22 kişi yaralandı. 24 Ekim itibarıyla sekizi taburcu edildi.
Saldırıda hayatını kaybedenler için bugün cenaze törenleri düzenlendi.
Saldırının ardından, İstanbul Havalimanı ile Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda güvenlik önlemleri artırıldı.
Rusya'daki BRICS Zirvesi'nden dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atatürk Havalimanı'ndaki Devlet Konukevi'nde bir güvenlik toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii (SSB) Başkanı Haluk Görgün'ün yanı sıra çeşitli üst düzey yetkililer katıldı.
TUSAŞ’a Yönelik Terör Saldırısına ilişkin Meclis Başkanlığı tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş tarafından sunulan tezkerede, "Hiçbir güç ülkemizin ve milletimizin birlik ve beraberliğini bozamayacaktır. Arkasında emperyalist güçlerin ve karanlık odakların olduğu terör saldırıları ülkemizin huzur ve istikrar ortamına zarar veremeyecektir" ifadelerine yer verildi.
Saldırının ardından TUSAŞ Kahramankazan tesislerinde HÜRKUŞ ve HÜRJET uçaklarıyla GÖKBEY ve ATAK helikopterleri gösteri uçuşu yaptı.
TUSAŞ çalışanlarının da normal şekilde işbaşı yaptığı açıklandı.
Şirketin internet sitesinde yapılan açıklamada "Bu saldırıyı da birlik ve beraberlik içerisinde atlatarak ülkemizin geleceğine yönelik ara vermeden çalışmaya devam edeceğiz" ifadeleri kullanıldı.
Saldırının arkasında kim var?
Bakan Yerlikaya, 24 Ekim sabah saatlerinde yaptığı açıklamada "etkisiz hale getirilen erkek saldırganın isminin Ali Örek olduğunu" söyledi.
Bu kişinin, Rojger kod adlı bir PKK üyesi olduğunu ifade etti.
Yerlikaya daha sonra kadın saldırganın ismini de Mine Sevjin Alçiçek olarak açıkladı.
Bakan "TUSAŞ’a saldıran her iki teröristin de PKK üyesi olduğu netleşti" dedi.
Yerlikaya 23 Ekim'de yaptığı açıklamalarda "Başından beri oluş stili ve izlemiş olduğumuz görüntüler büyük ihtimalle PKK'nın yaptığıyla ilgili. Değerlendirmemiz bu. Kimliklerin netleşmesiyle kesin sonucu sizinle paylaşacağız" demişti.
Daha önce Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada PKK'yı işaret ederek, "Bu PKK'lılara hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bir türlü akıllanmıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.
PKK'nın ANF haber ajansının saldırı ile ilgili haberinde saldırganlar için "eylemci" ifadesi kullanıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Ekim'de BRICS zirvesi için bulunduğu Rusya'da yaptığı açıklamada "Bu alçakça saldırı, Türkiye'nin terörü bertaraf etme azmini ve kararlılığını daha da perçinlemiştir" dedi.
Saldırı nasıl düzenlendi?
Olay yerinden gelen video ve fotoğraflarda saldırganların, TUSAŞ'a taksi ile geldiği görülüyor.
Sırt çantaları ve ellerinde silahla tesise giren saldırganların burada öldürüldüğü belirtiliyor.
Saldırganların canlı bomba olup olmadığı, ayrıca bomba patlatıp patlatmadıkları ve rehine aldıkları yönündeki iddialar henüz teyit edilmedi.
Hayatını kaybedenler kimler?
İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın şimdiye kadar paylaştığı bilgilere göre saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti, 22 kişi yaralandı.
Hayatını kaybedenlerin TUSAŞ'ta kalite kontrol görevlisi olarak görev yapan Cengiz Coşkun, kurum çalışanı Hasan Hüseyin Canbaz, makine mühendisi Zahide Güçlü, güvenlik görevlisi Atakan Şahin Erdoğan ile taksi şoförü Murat Arslan olduğu belirtiliyor.
Zahide Güçlü'nün, eşinin gönderdiği çiçeği almak üzere yerleşkenin girişine gittiği, bu sırada saldırının gerçekleştiği haberleri yapıldı.
Saldırganların kullandığı taksinin şoförü Murat Arslan'ın cenazesi Kahramankazan Merkez Ulu Camii'nden kaldırıldı.
Arslan'ın üç çocuk babası olduğu belirtiliyor.
Irak ve Suriye'nin kuzeyine hava harekatı
Ankara’daki saldırının ardından, Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki hedeflere hava harekatı başlatıldığı, “mağara, sığınak ve depolardan oluşan 47 hedefin imha edildiği” duyuruldu.
Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada, "ilk belirlemelere göre 2'si üst düzey olmak üzere 59 terörist etkisiz hale getirilmiştir" ifadesi yer aldı.
Fransız AFP haber ajansı, Suriye’nin kuzeyindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) “Türk savaş uçakları ve SİHA’ları fırın, enerji santrali, yakıt tesislerini hedef aldı” ifadelerini aktardı.
Ajans, SDG'nin hava saldırısında 12 sivilin öldüğünü söylediğini de ekledi.
SDG'nin omurgasını, Suriye'deki Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Koruma Birlikleri (YPG) oluşturuyor.
Ankara, YPG'nin PKK ile aynı örgüt olduğunu söylüyor ve dünyaya YPG'yi de "terör örgütleri listesine alması" için çağrı yapıyor.
TUSAŞ neden hedef alındı?
Saldırının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türk savunma sanayisinin lokomotif kuruluşlarından olan TUSAŞ’a yönelik düzenlenen terör eylemi; ülkemizin bekasını, milletimizin huzurunu ve 'Tam Bağımsız Türkiye' idealimizin timsali olan savunma atılımlarımızı hedef alan alçakça bir saldırıdır" dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da “Sıradan bir terör saldırısı olmadığının altını çizmemiz lazım" dedi.
Kurtulmuş "Savunma sanayi tesislerimizin en önemlilerinden biri olan TUSAŞ’a böyle hain bir saldırının yapılmış olması tesadüfi değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızın Rusya’daki temasları sırasında bu saldırının yapılmış olması da tesadüf değildir” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da "Bu hain terör saldırısı, Türkiye’nin savunma sanayinde elde ettiği başarıları hedef almıştır" dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da açıklamasında "Biz savunma sanayisinden, Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğundan asla geri adım atmayacağız" diye konuştu.
TUSAŞ, Türkiye'nin başlıca savunma ihracatçılarından biri.
TUSAŞ, HÜRKUŞ ve HÜRJET gibi uçak, GÖKTÜRK uyduları ve ANKA markalı İnsansız Hava Aracı (İHA) projeleriyle tanınıyor.
Siyasiler nasıl tepki gösterdi?
TUSAŞ’a yönelik saldırının ardından siyasi partilerden de saldırıyı kınayan açıklamalar geldi.
Güneydoğu gezisi kapsamında Diyarbakır’da bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Bu saldırıyı görünce zamanlamanın ne kadar dikkat çekici olduğunu düşünmeden edemiyor insan. Bütün terör örgütlerinin aktive olduğu sürecin 7 Haziran-1 Kasım (2015) arasında kamuoyunu nasıl yönlendirdiğini hatırlamak gerekiyor. Kim terörden medet umuyorsa yanlış yapıyor” ifadelerini kullandı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sosyal medyadan yaptığı açıklamada "Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır" dedi.
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a çağrısına gönderme yaparak şöyle konuştu: “Uzun süredir Türkiye toplumu savaş, şiddet, ölümlerden kurtulmak isterken böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Zamanlaması manidardır, provokasyon her tarafından belli olmaktadır. Bu tür gelişmelere karşı inatla, toplumun beklentisi olan barış içinde yaşama beklentisine ısrarla yanıt vermek zorundayız. Geç kaldığımız her adım yitip giden canlara mal olmaktadır. Bu olayı bir kez daha kınıyorum."
Edirne Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, saldırıyı kınadı. Demirtaş sosyal medya mesajında şu ifadeleri kullandı:
"Sorunlarımızın konuşarak, diyalogla, siyaset yoluyla çözülmesi arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayış bilmeli ki eğer [PKK lideri Abdullah] Öcalan bir inisiyatif alır ve siyasetin önünü açmak isterse tüm gücümüzle arkasında olacağız. Demokratik siyaseti ve barış arayışlarını itibarsızlaştırmaya, iradesiz kılmaya yönelik hiçbir yaklaşımı kabul etmeyeceğiz. Herkes hesabını kitabını buna göre yapmalıdır. Barış isteyenlerin sesinin, kimden gelirse gelsin bu defa bastırılmasına asla izin vermeyeceğiz."
İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu da saldırıyı kınayarak “Ülkemizin birliğini, güvenliğini ve geleceğini tehdit eden Türkiye düşmanı teröristlere karşı son ana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi bir kere daha ifade ediyorum” dedi.
Dünyada tepkiler ne oldu?
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, X'te yaptığı paylaşımda "Ankara'da ölü ve yaralıların olduğuna dair haberler derin endişe verici. NATO olarak müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız. Terörün tüm biçimlerini şiddetle kınıyoruz ve gelişmeleri yakından izliyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken X hesabından, "ABD olarak müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız ve bugünkü terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” dedi.
Beyaz Saray sözcüsü John Kirby basın brifinginde hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına başsağlığı diledi.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yazılı bir açıklamayla "BM, Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içindedir" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kazan'daki BRICS Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesinde taziyelerini iletti.
Putin, "Ankara'daki terör saldırısını kınıyorum. Türkiye'ye başsağlığı diliyorum" dedi.
haber ve kaynak: bbc.türkçe
İlginizi Çekebilir
BAŞKAN SEÇER, KARDEŞİNİ SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in kardeşi Uğurcan Seçer, Tarsus Güney Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Başkan Seçer'i acı gününde CHP önceki dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları, milletvekilleri, kamu kurumlarının yöneticileri, iş ve siyaset dünyasının temsilcileri, basın mensupları, çalışma arkadaşları ve Mersinli vatandaşlar yalnız bırakmadı.
Pentagon: Suriye'de 900 değil, iki bin Amerikan askeri var
Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriye'de daha önce açıklananın iki katından fazla ABD askeri bulunduğunu açıkladı.
MERSİN GÜMRÜĞÜNDE OPERASYON: 114 GÖZALTI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya kendi hesabı X de paylaştı:
Gisèle Pelicot'ya tecavüzle itham edilen eski kocasına 20 yıl, diğer 50 sanığa çeşitli hapis cezaları
Tüm dünyanın yakından takip ettiği Gisèle Pelicot tecavüz davasında sona gelindi. Fransa'nın Avignon kentinde görülen mahkemede yargıçlar Gisele Pelicot'nun eski eşi Dominique Pelicot'yu suçlu buldu.