Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
SAĞLIKBritanya’da yapılan bir araştırmaya göre antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir.
Viral ve bakteriyel enfeksiyonların demans hastalığının gelişmesinde rol oynayabileceği tahmin ediliyor.
Cambridge ve Exeter Üniversitesi araştırmacıları da sık kullanılan bazı reçeteli ilaçların, demans hastalığıyla ilişkisine odaklandı. 130 milyon tıbbi kayıt verisi ve 1 milyon demans vakas incelendi.
‘Alzheimer’s & Dementia: Translational Research & Clinical Interventions’da yayınlanan çalışma, antibiyotiklerin ve virüs enfeksiyonlarına karşı kullanılan antiviral ilaçların demans riskini azaltmada etkili olabileceğini ortaya koydu.
Araştırmacılar diyabet, kalp, antidepresan, vitamin, takviye ve şizofreni vakaların tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçlarınsa demans riskini artırabileceğini söylüyor.
Bilim insanlarına göre bu bulgular ‘potansiyel olarak hastalık önleyici’.
The Guardian’ın aktardığına göre Britanya’daki Alzheimer araştırmacılardan Dr. Julia Dudley, çalışmaya ilişkin, mevcut ilaçların demans riskini azaltmak için kullanıp kullanılmayacağını söylemenin çok erken olduğunu belirtti ve bulguların klinik deneyde test edilmesi gerektiğini söyledi.
Britanya’daki ‘Alzheimer Topluluğu’ araştırmacısı Richard Oakley ise güvenilirliği kanıtlanmış ilaçların demans hastalığı riskini azaltmak için kullanılabileceğini ve bu tercihin yeni bir demans ilacı geliştirmeye harcanacak zaman ve paradan tasarruf sağlayacağını savundu.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre günümüzde 55 milyondan fazla demans hastası var.
DİKEN
İlginizi Çekebilir
Haftada iki saat egzersiz, kalp hastalıklarından ölüm riskini ne kadar azaltıyor?
Birçok kişi, her hafta tavsiye edilen düzeyde egzersiz yapmakta zorlanıyor. Ancak araştırmalar, az miktarlarda egzersizin bile çok olumlu etkileri olabileceğini gösteriyor.
Havlularımızı ne sıklıkta yıkamalıyız?
Kurulandığımız havlular sık sık kullanılıyor ve bu süreçte çok sayıda mikrop alıyor. Peki, havlularımızı ne sıklıkta yıkamalıyız?
İstanbul'da sahte içkiden 33 kişi öldü: 'Tat ve kokudan ayırt edilemiyor'
İstanbul'da bu hafta içinde sahte içki tüketimine bağlı tedavi altına alınan 88 kişiden 33'ü hayatını kaybetti.
D Vitamini Yan Etkisi Böyle Ortaya Çıkıyori
Genellikle "güneş vitamini" olarak adlandırılan D vitamini, kemik sağlığını korumada, bağışıklık fonksiyonunu desteklemede ve vücuttaki kalsiyum ve fosfor seviyelerini düzenlemede hayati bir rol oynar. Temel bir besin maddesi olmasına rağmen, D vitamininin uygunsuz alımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. D vitamini eksikliğini kendi kendinize teşhis etmek ve test yaptırmadan takviye almak gereksiz veya aşırı alıma yol açabilir. Bu, diğer altta yatan durumları maskeleyebilir veya toksisiteye yol açabilir.