© Haberanaliz.net 2005

Bahçeli'den Öcalan’a çağrı: 'Meclis’te DEM Parti grubunda konuşarak PKK’yı lağvetsin'

Ayşe Sayın Unvan,Ankara, BBC Türkçe

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen haftaki grup toplantısında PKK lideri Abdullah Öcalan'a yaptığı, "örgüte silah bırakma talimatı verip terörün bittiğini ilan etsin" çağrısını, bu haftaki grup toplantısında bir ileri aşamaya taşıdı. Bahçeli, "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM'de DEM Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın" dedi.

Bahçeli, Öcalan'ın, "örgütü lağvetme ve terörü sonlandırma dirayeti" göstermesi halinde, tecridin kaldırılmasının yolunu da açan, "Umut Hakkı"nın kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılabileceğini söyledi.

1 Ekim'de TBMM'nin yeni yasama yılının açılışında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partililer (DEM Parti) tokalaşmasının ardından yaptığı açıklamalar ve Abdullah Öcalan'a yapığı çağrılarda gündemde olan Bahçeli, konuşmasında, "DEM'e uzattığı elin günlerdir konuşulup, tartışıldığına" dikkat çekti.

Açıklamaları nedeniyle "dedikodu borsasının rekor kırdığını" belirten Bahçeli, "Son iki haftadır görüş ve düşüncelerimi berrak ölçüde açıklayıp samimi niyetimi paylaşmış olsam da, birileri yine rahat durmuyor, ısrarla samanlıkta iğne arayışına, karanlıktan aydınlığa taş fırlatmaya kalkışıyor" dedi.

Bahçeli, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın kendisine yönelik, "Adına ister kuşkonmaz deyin yeni bir sürece ihtiyacımız var" açıklamalarına da isim vermeden, tepki gösterdi:

"Türkiye'nin yeni bir çözüm sürecine değil, ortak aklı çalıştırmaya, dürüst ve samimi adımlara, dış dayatmalara kapalı durmaya, 1000 yıllık kardeşliği daha kuvvetlendirmeye ihtiyacı vardır, olmalıdır."

"Türkiye'nin sorunu Kürtler değil, terör örgütü" diyen Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tek tek Kürt kardeşlerimin sorununu çözmek elbette mecburidir ama kolektif kimlik ve etnik temelde bir çözüme atıf yapmak vahim bir tehlikedir...Meselenin can alıcı noktası şudur: Terör örgütünün taleplerini kabul etmek tehdide boyun eğmek demektir. Terörün belini kırmak her şart ve durumda görevimizdir."

Bahçeli, PKK için tek çıkışın, "eylemlerine önşartsız son vermesi, dağdan inip, silahlarını devlete teslim etmesi ve Türk adaletinin vereceği hükme razı olarak cezasını çekmesi olduğunu" ifade etti.

Çözüm adresinin TBMM olduğunu vurgulayan Bahçeli, "Eğer terörsüz bir siyaset, terörsüz bir ülke, terörsüz bir gelecek hususunda herkes ittifak halindeyse; o halde değil elimizi taşın altına koymaya, gövdemizi koymaya varız ve buradayız" dedi.

'Türkiye ve Türk milleti için her fedakarlığı yapmaya, her çileye katlanmaya, her adımı atmaya kararlıyız, inançlıyız, yeminliyiz'

MHP lideri Devlet Bahçeli daha sonra Abdullah Öcalan'a daha önce yaptığı çağrıyı anımsattı ve çağrısını bir ileri aşamatya taşıdı:

"Teröristbaşı işin içinde olmazsa bir şey çıkmaz diyenlere de sesleniyorum: Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, 'Umut Hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın.

"Ne Kandil, ne de Edirne; adres İmralı’dan DEM’e uzansın. Bu ağır ve tarihi terör sorunu ülke gündeminden tamamen çıkarılsın. Hodri meydan, buna varız. Vatan, millet, devlet, bayrak, ortak gelecek ve tam bağımsızlık için bunu dahi sineye çekmeye sonuna kadar hazırız.

"Türkiye ve Türk milleti için her fedakarlığı yapmaya, her çileye katlanmaya, lazım gelen her adımı atmaya kararlıyız, inançlıyız. Tarih huzurunda diyorum ki, yeminliyiz."

Bahçeli ayrıca Diyarbakır Annelerinin de çocuklarıyla buluşmalarının sağlanmasını istedi.

Umut Hakkı nedir?

MHP lideri Bahçeli'nin Öcalan için gündeme getirdiği Umut Hakkı, ömürboyu hapis cezası alan hükümlülerin yeniden özgürlüğe kavuşmasının yolunu açan bir infaz sistemi.

Eski Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yer alan idam cezasının mevcut TCK'daki karşılığı ağılaştırılmış müebbet, yani ömür boyu hapis cezası. Bu cezaların istisnası yok.

Ancak Umut Hakkı, bu ömür boyu hapis cezasına karşılık hükümlünün belli bir süreden sonra toplumla yeniden buluşmasını sağlamak için öne çıkan bir hak.

Bu hak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan bir mahkumun belirli bir süre sonra cezasının yeniden gözden geçirilmesine ve rehabilitasyon sürecine tabi tutulma şansını içeriyor.

Umut Hakkı, ceza hukukunda, hapis cezasına mahkûm edilen bireylerin belirli süreler boyunca gösterdikleri iyi hal ve davranışları göz önünde bulundurularak, kanunla belirlenmiş şartlar dahilinde koşullu salıverilme olasılıklarının değerlendirilmesini kapsıyor.

Bu hak her mahkûm için geçerli değil, özellikle belirli koşulları sağlayan mahkûmlar için geçerli.

Umut Hakkı, öngörülebilir bir infaz biçimi getirerek kişinin yeniden özgürlüğüne kavuşma umudunu korumasını sağlıyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Yıldız: Türk siyasetinde 22 Ekim bir milattır

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, Bahçeli'nin konuşması sonrası X hesabından yaptığı açıklamada, Türk siyasetinde bugünün bir milat olduğunu söyledi.

haber ve kaynak: bbc.türkçe

https://www.bbc.com/turkce/articles/c2kdk9581z0o

İlginizi Çekebilir

ERDOGAN: “Terör, hukukun ve demokrasinin düşmanıdır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Mardin 8. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Bölücü örgütün demokrasinin sağladığı imkânları kullanarak şehirlerimize ve belediyelerimize çökmesine de izin vermedik. Şunu bir defa herkesin kabul etmesi lazım; terör, özgürlüğün, hukukun ve demokrasinin düşmanıdır. Demokrasi ile terör aynı kapta bir arada bulunmaz” dedi.

“Bölgemizde adil ve kalıcı bir barışın tesisi için, D-8 ülkeleri olarak daha fazla çaba harcamalıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Zirvesi kapsamında düzenlenen Filistin ve Lübnan'daki Duruma İlişkin Özel Oturum’da yaptığı konuşmada, “Filistin’in, Lübnan’ın ve Suriye’nin iç barışının sağlanması için yeni dinamiklerin geliştirilmesine öncülük etmeliyiz. Bölge ülkelerinin birbirlerinin iç işlerine karışmadan kendi aralarında güçlü bir dayanışma içine girmesi şüphesiz büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, bölgemizde adil ve kalıcı bir barışın tesisi için, D-8 ülkeleri olarak hep birlikte daha fazla çaba harcamalıyız” dedi.

Türkiye'nin AB'den beklentileri ne kadar gerçekçi?

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in 17 Aralık'taki Ankara ziyareti hem zamanlaması hem de içeriği açısından dikkat çekti.

TEVFİK DİKER TEKRAR SESLENDİ: GENEL AF ARTIK ŞARTTIR

E.Hv,Yrby, E.Milletvekili, Yolsuzlukla Mücadele Derneği Kurucu Genel Başkanı, Araştırmacı Yazar Tevfik Diker, siyasilere tekraren seslendi: Toplumsal mutabakat, toplumsal kalkınma ve toplumsal barış adına bir genel af artık şart olmuştur…

TÜM HABERLER