Bulgaristan ve Romanya Schengen Bölgesi'ne katıldı
SİYASETAvrupa Birliği (AB) Konseyi tarafından 12 Aralık 2024'te alınan karar uyarınca Bulgaristan ve Romanya bugün itibarıyla Schengen Bölgesi'ne fiilen dahil oldu.
İki ülkenin AB'nin serbest seyahat bölgesine katılımı konusunda üye ülkelerin uzlaşmaya varması zaman aldı.
Son olarak Hollanda, Macaristan ve Avusturya'nın engeline takılan iki ülke, önce 31 Mart 2024'te denizden ve havadan Schengen'e dahil edildi.
Avusturya'nın göç ve yolsuzluk gibi gerekçelerle aldığı veto kararını geri çekmesinin ardından, iki ülkenin karadan da Scgengen'e dahil olmasının önündeki son engel de ortadan kalktı.
Böylece 1 Ocak 2025 itibarıyla Bulgaristan ve Romanya'nın, Schengen Bölgesi'ne tam üyeliği başlamış oldu.
İki ülke, 2007'de AB'ye üye olmuştu.
AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu, Bulgaristan ve Romanya'nın Schengen'e dahil olması yönünde 2011'de görüş bildirmişti.
Schengen Bölgesi'nde 29 ülke bulunuyor.
Bölge AB üyeleri Almanya, Avusturya, Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, Bulgaristan ve Romanya ile birliğe üye olmayan ülkelerden Lihtenştayn, İzlanda, Norveç ve İsviçre'yi kapsıyor.
Bölgede yaşayan 400 milyon insan serbest dolaşım hakkından yararlanıyor.
AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları da 90 günlük Schengen vizesi ile bölgeye dahil olan tüm ülkeleri dolaşabiliyor.
Anlaşmanın tarihi
Schengen, Moselle Nehri'nin batı yakasında yer alıyor.
520 nüfuslu bu köy Avrupa'da seyahat olgusunu değiştiren yer.
1957'de Roma Anlaşması ile bu üç ülkeye Batı Almanya, Fransa ve İtalya'nın katılımı ile bugünkü AB'nin temeli olarak Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) kuruldu.
1980'lerin başlarında toplam 10 AET ülkesi ve bunlar arasındaki geçişlerde hızlı bir kontrol söz konusuydu.
Gümrük kontrolü olmadan ülkeler arasında geçiş yapmak o dönem için ütopya olarak görülüyordu. Ancak AET ülkelerinden beşi (Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Fransa ve Batı Almanya) ticari malların ve insanların serbest dolaşımını sağlayacak Schengen Anlaşması ile bunu yapmaya hazırdı.
O dönem AET dönem başkanlığını üstlenen Lüksemburg, bu anlaşmanın imzalanacağı bölgeyi belirleme yetkisine sahipti.
Fransa ve Almanya'nın Benelüks ile ortak sınıra sahip olduğu tek bölge olarak Schengen tercih edildi.
HABER VE KAYNAK: BBC.TÜRKÇE
https://www.bbc.com/turkce/articles/c5ydzyep7zro
İlginizi Çekebilir
Güney Kore'de kriz: Gözaltına alınmak istenen cumhurbaşkanının destekçileri neden Trump'tan yardım istiyor?
Güney Kore'de, olağanüstü hal ilanı nedeniyle azledilen Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol'ü gözaltına almak için evine giren polis, korumalar ve konuttaki askerler tarafından engellendi.
İyi Parti milletvekili Kürşad Zorlu, partisinden istifa etti
İyi Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, partisinden istifa ettiğini duyurdu.
ADALET BAKANI PAYLAŞTI: 9. YARGI PAKETİ
ADALET BAKAN YILMAZ TUNÇ, kendi hesabı X de: "Adalet, demokratik bir toplumda her bireyin haklarının korunması için vazgeçilmezdir. Demokratik hukuk devletinin tahkimi, daha güvenilir ve erişilebilir adalet sisteminin tesisi yolunda 2024 yılında 9. Yargı Paketi yasalaştı" paylaşımı yaptı.
ERDOGAN: “Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge vizyonumuzu gerçeğe dönüştüreceğiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajında, “Önümüzdeki dönemde terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge vizyonumuzu gerçeğe dönüştürmek için kararlı adımlar atacağız. Ülkemizin önünde yeni bir yol açacak bu sürecin suhuletle, karşılıklı iyi niyet ve anlayış içinde yürümesi için her türlü gayreti gösteriyoruz. Ama gerektiğinde, devletimizin kadife eldiven içindeki demir yumruğunu devreye almaktan da çekinmeyeceğiz” dedi.