ÇETKODER: TABELA KİRLİLİĞİ VE YAŞAMSAL TEHDİTLER NE ZAMAN SON BULACAK?
EKONOMİKısa adı ÇETKODER olan yurt geneli örgütlü bulunan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “2008 - 2010 - 2012- 2014 – 2016 – 2018 – 2020 - 2022- Yıllarında çeşitli basın açıklamalarımızla olayın vahametini dile getirip yetkili ve ilgilileri uyarırken, Tabela ve reklam kirliliği (görsel - estetik açıdan - çevresel açıdan ve yaşamsal tehdit saçması nedeniyle ) ne zaman son bulacak diyerek, defalarca açıklamalar yaptık, vatandaşlarımızı da bilinçlendirmeye çalıştık.. Ama nafile. İlgili ve yetkilinin her zaman olduğu gibi umurunda olmadı, bu tabela ve panolar nice canları hayattan kopardı” dedi.
TABELA – PANO- TOTEM REZALETİ ARTARAK DEVAM EDİYOR
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Dünyanın hiçbir medeni ülkesinde bizim ülkemizde olduğu gibi, kent merkezlerinde, şehir içinde ticari tabela ve reklam kirliliği yoktur. Birbirinden farklı renk ve objelerle meydana getirilen ebat ve ölçüleri keyfiyete kalmış tabela ve reklam panoları resmen görüntü kirliliği oluşturuyor. Çevrenin görünümünü berbat bir şekilde etkiliyor, kent estetiğini de berbat hale getiriyor" dedi.
ANKAR’DA TABELANIN ALTINDA KALAN VATANDAŞIMIZI UNUTTUK MU?
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Biz uyarıları yapıyoruz, önlem alacak olanların keyfiyetine kalıyoruz. Resmen görevlerini sorumluluk bilinci içinde ifa etmiyorlar. Bu yüzden canlar gidiyor. Son Ankara ve diğer illerdeki tabelaların altında (TOTEM ve Büyük ışıklı reklam panoları) kalarak can veren kardeşlerimizi düşünün. Biz yıllardır bunu dile getiriyoruz. Yollarda, orta refüjlerde, iş yerlerinin önlerinde böylesine devasa tabela, totemlerin ne gereği var? İklim değişikliği yaşanıyor. Görülmemiş kasırga ve yağışlar ülkemizde baş gösteriyor. Bu tabelalar can güvenliği açısından tehlike saçıyor” dedi.
ACİLEN BİNALARIN ÇATILARINDA BULUNAN DEV REKLAM PANOLARI İNDİRİLMELİDİR
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "özellikle kent merkezleri ve yerleşim alanlarındaki binaların çatılarında, devasa reklam panoları ve tabelaları ölüm kusuyorlar. Yaşamsal tehlike saçıyorlar. Binaların çatılarındaki tüm bu tür reklam pano ve tabelalarının acilen kaldırılmasını, işyeri ve yol ortalarında bulunan TOTEM denen devasa panoların kaldırılmasını, görüntü kirliliği oluşturan bu uygulamalara son verilmesini, iş yeri ve ticarethanelerde bir an evvel tek tip, kirlilik yaratmayan, belirli standartta olan tabela düzeninin uygulamaya konmasını, Kent estetiğinin korunmasını, tüm tüketici vatandaşlarımızın sağlıklı bir çevrede yaşaması adına talep ediyoruz" dedi.
BAKANLIĞIN ÇALIŞMASINA NE OLDU?
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş,"2008 yılından beri ısrarla dillendirdiğimiz ve tartışmaya açtığımız bu görsel kirlilik ile ilgili önceki yıllarda Çevre Bakanlığı açıklamalar yapmış ve en kısa sürede bu işin şekil alacağını, üzerinde çalışma yaptıklarını duyurmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, cadde ve sokaklarda tabelaların oluşturduğu görüntü kirliliğini engellemek için çalışma başlattıklarını, Yılsonuna kadar her cadde ve semtte, oraya ait dükkânların kullanacağı bir tabela kriteri getirileceğini, 2014 yılı itibariyle tüm dükkânlar bulunduğu cadde ve semtin standartlarına göre tabela kullanacağını, bunun için gerekirse cezai işleme bile başvuracaklarının altını çizmiş sona gelindiğini açıklamışlardı. Ne oldu? Bakın bu açıklamayı yaptıkları 2014 den bu yana 10 yıl geçti. Niye uygulamaya geçilemiyor?" dedi.
BELEDİYELER ARTIK BU İŞE ÇANAK TUTMA YERİNE SON VERMELİ
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, "Ticari müesseselerin birbiri ile adeta yarış eder gibi görgüsüzce ve umarsızca bir çaba içinde olmaları, işi artık daha da çığırından çıkarmıştır. Belediyelerinde bu işe, üç kuruşluk gelir elde etme uğruna çanak tutmaları ayrı bir rezalettir. Kent estetiğini aleni bozan, görüntü kirliliğinin yanı sıra, hayati tehlikede saçan, birbirinden devasa reklam panosu ve tabelaların elden geçmesi standarda kavuşturulması ve tek tip oluşmasının zamanı çoktan gelmiştir ve geçiyor. Bunun için daha ne bekleniyor? Bakın Ankara da tabela altında can veren vatandaşımız, daha nice yerlerde aynı akıbetle karşılaşan vatandaşlarımızın sayısı azımsanacak ölçüde değil. Belediyeler de artık bu işe son vermelidir" dedi.
İlginizi Çekebilir
MBB’YE BAK, PAZARLIKTAN HİÇ VAZGEÇMİYOR
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ “GÜVENLİK NETWORK VE UZAK LOKASYON YAPILANDIRMA HİZMET ALIMI” İŞİNİ PAZARLIKLA ALIR. VE MİKTARI OLDUKÇA BÜYÜK BİR İŞ… İŞTE DETAYLARI:
FESTİVAL İÇİN EPİZOT’A 1,3 MİLYON PARA…
MERSİN’İN YENİŞEHİR BELEDİYESİ FESTİVAL ORGANİZASYONU ADI ALTINDA İHALE YAPAR VE TAM TAMINI KDV HARİÇ 1,3 MİLYON PARA ÖDER. İŞTE DETAYLAR:
MBB'NİN İMAR İNŞAATI YİNE MİLYONLUK ARAÇ KİRALADI
Belediyelerin ve onlara bağlı iştiraklerin lüks ve şaşalı harcamaları bir türlü bitmiyor. Yürürlükte TASARRUF genelgeleri olmasına rağmen ve belediyelerin ekonomik durumları belli iken halen milyonluk araçlar kiralanıyor. İşte yeni bir kiralama…
Sakal şartı nedeniyle ihale iptal edildi
BİRGÜN'DEN İSMAİL ARI'NIN HABERİNE GÖRE: Yargıtay personel servisi ihalesinde, şoförlerin sakal bırakmasının yasak olduğu belirtip şoförlerin tıraş olmasını istedi. Bir firmanın şikâyetiyle Kamu İhale Kurulu servis ihalesinin iptaline karar verdi.