ERDOĞAN: “Terör belasını ilanihaye bitirmek için ülkemizin önüne önemli bir fırsat penceresi açılmıştır”
GÜNDEMCumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Diyarbakır 8. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Siyasetimizde ve bölgemizde yaşanan kritik bazı değişiklikler sonrasında, terör belasını ilanihaye bitirmek için ülkemizin önüne yeni ve önemli bir fırsat penceresi açılmıştır. Bunun heba ve heder edilmesini doğru bulmuyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Seyrantepe Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Diyarbakır 8. Olağan İl Kongresi’ne katılarak bir konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, "Dicle ana seni gülden doğurmuş. Nergiz, kekik ve sümbülden doğurmuş. Ey Diyarbakır, seni bu toprak incelikten ve gönülden doğurmuş" sözleriyle Diyarbakır'ın tüm ilçelerini, mahallelerini ve hanelerini selamladı.
İl kongresinin hayırlı olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolu, Giresun, Kütahya, Sivas ve Şırnak il kongrelerinin de hayırlara vesile olmasını niyaz etti.
“BİZİM KARDEŞLİĞİMİZ, KADER KARDEŞLİĞİDİR”
"Diyarbakır'ın huzuru unutmayın, Türkiye'nin huzurudur. Diyarbakır'ın refahı, unutmayın Türkiye'nin refahıdır. Diyarbakır'ın kaderi Türkiye'nin kaderidir" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır'ın Türkiye'de en çok sahabeye ev sahipliği yapan, ortak medeniyetin mirası ve İslam'ın mührü bir şehir olduğunu belirtti.
Bu şehrin, tarihi boyunca her şeyden çok birlikte yaşama hukukuna kundak olduğunu dostun da düşmanın da çok iyi bildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: "Bizim kardeşliğimiz, İslam kardeşliğidir. Bizim kardeşliğimiz, kader kardeşliğidir. Bizim kardeşliğimiz, orduları Diyarbakır'ı fetheden, dönemin gâvurlarına karşı gaza eden adalet timsali Hazreti Ömer kardeşliğidir. Bizim yoldaşlığımız Hazreti Ebubekir yoldaşlığı, gönüldaşlığımız Hazreti Ali gönüldaşlığıdır. Bizim cömertliğimiz ve konuk severliğimiz, Hazreti Osman misalidir. Bizim kardeşliğimiz, daha dün işgalcileri denize dökerken omuz omuza mücadele ettiğimiz istiklal ve istikbal kardeşliğidir. Dicle ve Fırat nasıl tabii ve tazeyse bizim kardeşliğimiz de bu ırmakları kıskandıracak tazelikte ve güzelliktedir. Bizim kardeşliğimiz, Diyarbakır surlarından daha muhkem, daha sağlam, daha aşınmaz ve daha görkemlidir."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sahabelerden, Selçuklulardan, Artuklulardan, Eyyubilerden, Akkoyunlulardan, Osmanlılardan izler taşıyan Diyarbakır'ın her bir ferdinin, bu kadim medeniyetin asli mirasçısı olduğunu ve bu bölgede halk müziği en zengin olan yerin Diyarbakır olduğunu kaydetti.
“EMPERYALİST OYUNUN SON HALKASINI DA BOZMA AŞAMASINDAYIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Müşterek hayatımızı, müşterek duygularımızı anlatan Diyarbakır türküleri tek başına nasıl bir millet olduğumuzu dünyaya göstermeye yeter. Ne diyor o güzel Diyarbakır türküsünde, 'Bahçede yeşil çınar, boyu boyuma uyar. Ben seni gizli sevdim, bilmedim âlem duyar.' Biz, sizi gizli değil hep aleni sevdik, açıktan sevdik. Sadece sevmekle kalmadık, yatırımlardan hak ve özgürlüklere kadar her alanda eşi benzeri görülmemiş hizmetlere, eserlere kavuşturduk" diye konuştu.
"Böyle bir aşkla Diyarbakır'a hizmet ederken birileri ne yapıyordu?" diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İdeolojilerine uygun suni bir tarih icat etmeye çalışıyorlardı. Milletimizi inancından ve kültüründen uzaklaştırma peşinde koşuyorlardı. Mayası Müslümanlıkla yoğrulan yurdu bölmek için uğraşıyorlardı. Bu topraklarda kardeşliğin altını oymak için türlü oyunlar çeviriyorlardı. Bu gayretlerinin gerisindeki sinsi niyetleri gayet iyi biliyoruz. Kim desteklerse desteklesin, küçük çıkarlar uğruna bu tür ihanet projelerine payandalık edenlerin sonu hüsran olacaktır. Selahaddin Eyyubi'nin gaza arkadaşlarını, emperyalist emellerine alet etmeye çalışanlar hepimizin ortak hasmıdır. Varsın eli kanlı katiller tefrika marşlarıyla ihanetlerini örtmeye çalışsın. Biz Diyarbakır'la yürekten kopup gelen kardeşlik türkülerimizi söylemeye devam edeceğiz. Gençler, milletimizin birliğini, vatanımızın bütünlüğünü, devletimizin ebet müddet gücünü, Ahmed Arif'in ifadesiyle 'Bu yılanlara, bu çıyanlara yedirmeyeceğiz.' Neredeyse yarım asırdır bu millete, nice acılar yaşatan evlatlarından ayıran, bu milletin geleceğini karartan emperyalist oyunun son halkasını da Allah'ın izniyle bozma aşamasındayız."
“BİZİ BİRBİRİMİZE DÜŞÜRMEK İSTEYENLERİN, SÜSLÜ KAVRAMLARLA ÖRTMEYE ÇALIŞTIKLARI SİNSİ NİYETLERİ ORTAYA DÖKÜLMEKTEDİR”
Bölgede yaşanan her hadisenin, oynanan yıkıcı oyunun, sergilenen alçak senaryonun gerçek yüzünü biraz daha açığa çıkardığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizi birbirimize düşürmek isteyenlerin, süslü ve yaldızlı kavramlarla örtmeye çalıştıkları sinsi niyetleri ortaya dökülmektedir. Yine bir Diyarbakır türküsünün sözleriyle ifade edecek olursak. 'Diyarbakır etrafında bağlar var. Fitil işler yüreğimde yara var. Sen gidersen benim başka kimim var? İsterem ki bir gün evvel gelesen.' Evet, bizim birbirimizden başka kimimiz var? Soruyorum size, iyi günümüzde sevincimizi, kötü günümüzde üzüntümüzü paylaşacağımız, beraber gülüp beraber ağlayacağımız kimimiz var?" şeklinde konuştu.
Hayatın her alanında etle tırnak gibi birbirine geçmiş insanları ayırmaya kalkmanın zulmün en büyüğü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, birliği ve beraberliği güçlendirmenin, hayalleri ve hedefleri aynı vizyon etrafında bütünleştirmenin önemini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizi birbirimizden ayırmak isteyenlerin gayesi ne size ne bize iyilik etmek değil kendi köhne düzenlerini sürdürebilecekleri bir ortam oluşturmaktır. İşte bunun için yaşadığımız toprakları ortak vatanımız yapan bin yıllık hamuru kim bozmaya, kim zehirlemeye kalkarsa karşısına hep beraber biz dikileceğiz" diye konuştu.
“TÜRKİYE YÜZYILI'NI BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ”
Cumhuriyet’in kuruluş sürecine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi de omuz omuza verecek Türkiye Yüzyılı'nı birlikte inşa edeceğiz. Nasıl Cumhuriyet tarihi boyunca tek parti faşizminden darbelere kadar nice badirelere birlikte göğüs germişsek, demokrasi ve kalkınma tırmanışını da birlikte yapacağız. Unutmayınız, tıpkı 81 vilayetimizin her biri gibi Diyarbakır’sız bir Türkiye yetim kalır. Tıpkı 783 bin kilometrekare vatan toprağının her karışı gibi, Türkiye'siz bir Diyarbakır öksüz kalır" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son 1,5 asırdır, bilhassa da son yarım asırdır yaşadığımız sancılara artık 'dur' deme vaktidir. Artık yeni şeyler söyleme vaktidir. Türkiye'nin uzunca bir geçmişe sahip terörle mücadele serencamı doğrusuyla ve yanlışıyla tarihimizin bir parçası olarak kayıtlardaki yerini almıştır" şeklinde konuştu.
40 yılı aşan uzun mücadele sürecinde güvenlik güçlerinden, kamu görevlilerine ve masum vatandaşlara kadar binlerce şehit verildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehitlerin aziz hatıralarının ilelebet kalplerde yaşayacağını söyledi.
“TERÖRÜ BİTİRMEK İÇİN ÇOK CİDDİ İNİSİYATİFLER ALDIK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Attığımız her adımın, şehitlerimizin canları pahasına bize emanet ettikleri ülkemizin geleceğini güvence altına alma gayesi taşıdığından kimsenin şüphesi olmasın. Tabii bunun yanında terör örgütü tarafından gasbedilerek ve kandırılarak dağa çıkartılan bölge insanımızın on binlerce evladı hayatını kaybetti. Bölücü örgütün zorla dağa çıkarttığı evlatlarına tam 5 yıldır kavuşma mücadelesi veren Diyarbakır annelerinin acılarını da çok iyi biliyoruz. Aynı şekilde milyonlarca insanımız, köyünden, evinden ayrılıp başka şehirlere gitmek zorunda kaldı.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizin kalkınması, milletimizin refahı için kullanmamız gereken yüz milyarlarca dolar kaynağı terörün önünü kesmek için harcadık. En kıymetli varlığımız olan beşeri sermayemizi uzun yıllar hakkıyla değerlendiremedik. Yine bu dönemde vesayet karşısında sivil siyaseti güçlendiremedik. Demokrasimiz terör aracılığıyla yönlendirilmiş, yıpratılmış, hak ettiği seviyelere gelmesi engellenmiştir. Hiç şüphesiz rahmetli Özal'dan beri terör meselesini bitirmek için farklı yöntemler konuşulmuş, kimi teşebbüslerde bulunulmuştur. Biz de hükûmetlerimiz döneminde terörle sadece güvenlik araçlarıyla mücadele etmedik. Terörü bitirmek için çok ciddi inisiyatifler aldık" diye ekledi.
“TERÖR ÖRGÜTÜ ÇOK CİDDİ KAN VE GÜÇ KAYBINA UĞRADI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sadece elimizi değil tüm gövdemizi taşın altına koymaktan çekinmedik. Ancak karşımızdaki yapı bu ülkenin ve bu milletin değil, bölgesel ve küresel güçlerin sesine kulak verdiği için bu çabalar hedefine ulaşamadı" ifadesini kullandı.
Kendilerinin devlet, hükûmet ve siyasi irade olarak yapılması gerekenlerin hepsini fazlasıyla yaptıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Maalesef bu iyi niyetli çabamızın cevabını kimi ilçelerimizdeki mahallelere kazılan çukurlarla ve oradaki insanımıza sıkılan kurşunlarla aldık. Bizler elbette o hainlerin hepsini kazdıkları çukurlara gömdük. Ancak tarihî bir fırsatın heba edilmesine engel olamadık" dedi.
Terörle mücadeledeki tavizsiz çalışmalar sayesinde terör örgütünün Türkiye sınırları içinde eylem yapamaz hâle geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Diğer ülkelerdeki terör unsurlarını da önemli ölçüde sınırlarımızdan uzaklaştırdık. Terörü kaynağında bertaraf etme stratejimizle, terör örgütü çok ciddi kan ve güç kaybına uğradı. Suriye'de 8 Aralık'ta yaşanan devrimle birlikte örgütün bölgesel hevesleri de kursaklarında kaldı. Sırtını kime yaslarsa yaslasın artık hiçbir terör örgütü Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin karşısında herhangi bir şansı olmadığını gördüğünüz gibi biliyor. Tabii biz meseleye kalıcı çözüm bulma arayışımızdan da vazgeçmedik. Siyasetimizde ve bölgemizde yaşanan kritik bazı değişiklikler sonrasında terör belasını bitirmek için ülkemizin önüne yeni ve önemli bir fırsat penceresi daha açılmıştır. Bunun heba ve heder edilmesini doğru bulmuyoruz.”
“22 YILDA GERÇEKLEŞEN PEK ÇOK REFORMLA, SESSİZ DEVRİMLERLE ÜLKEMİZİN ASIRLIK SORUNLARI BİRER BİRER ORTADAN KALDIRILMIŞTIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son dönemde gerçekleşen çalışmaların tek bir amacı vardır. Terör örgütünün kendini feshetmesi, silahların kayıtsız şartsız teslim edilmesi, örgütün siyaset üzerindeki vesayetinin tamamen kaldırılması, bölücü örgütün baskısı dolayısıyla bir Türkiye partisi olma vasfını kazanamayan siyasi yapıya bu yönde kendini geliştirme fırsatı verilmesi, bölgemizde artan çatışmalar karşısında iç cephemizin güçlendirilmesi, ezcümle yarım asırlık bölücü terör parantezinin kapatılması tüm boyutları ve unsurlarıyla ebediyen tarihe gömülmesidir. Altını çizerek ifade etmek istiyorum ki, bu sadece ve sadece büyük ve güçlü Türkiye hedefinin önündeki en son engellerden birinin devreden çıkartılmasıdır. Bu Kürt kardeşlerimizle ilgili bir konuda değildir. Sadece terör örgütünün tasfiye edilmesiyle sınırlı bir husustur. Son 22 yılda gerçekleşen pek çok reformla, sessiz devrimlerle ülkemizin asırlık sorunları birer birer ortadan kaldırılmıştır."
22 sene önce konuşulamayan, hayal dahi edilemeyen nice hakkı, attıkları adımlarla ülkeye kazandırdıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, hangi kökenden, hangi inançtan, hangi meşrepten, hangi siyasi görüşten olursa olsun 85 milyon vatandaşın her birinin hak ve özgürlük reformlarından istifade ettiğini söyledi.
Demokrasi, hak, özgürlük gibi konularda birtakım eksiklikler varsa bunun herkesin ortak meselesi olduğunu ve çözümü için hep birlikte çalışacaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkenin her karış toprağı ve her bir ferdinin temel altyapı hizmetlerinden makroekonomik kazanımlara kadar her alanda yaşanan gelişmelerden payına düşeni aldığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gençler, son dönemdeki ekonomik sıkıntıları yılın ikinci yarısından itibaren geride bırakmaya başlayarak inşallah, bu konjonktürel meseleyi de sorun olmaktan çıkaracağız. Ülkemizin kuzeyi ve güneyi âdeta cayır cayır yanarken bu ateşi Türkiye'ye sıçratma niyetinde olanların planlarını bozmakta kararlıyız. Millet olarak bunu hep birlikte başaracağız. Bu kutlu yürüyüşe katılmak isteyen herkesin başımızın üzerinde yeri vardır" diye konuştu.
“AYRIMCILIĞA KARŞI BİZ BU ÜLKEDE HEP BİRLİKTE MÜCADELE VERDİK”
Ülkede belli bir dönem herkesin baskı, zulüm ve ayrımcılık gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Bizi Kürt, Türk, Alevi, Sünni, doğulu, batılı diye ayırmadılar. Ya ne diye ayırdılar? 'Bizden', 'sizden' diye ayırdılar. Ayrımcılığa karşı biz bu ülkede hep birlikte mücadele verdik. Bunu hep birlikte başardık. Çünkü bin yıldır bu topraklarda bizim ayrımız gayrımız olmadı. Malazgirt'te beraberdik, Kudüs surları önünde Selahaddin Eyyubi'nin ordusunda beraberdik. Şam önlerinde Nureddin Zengi'nin ordusunda beraberdik. İstanbul surları önünde beraberdik. Çaldıran'da Yavuz'un ordusunda beraberdik. Mohaç'ta, Kosova'da, Sarıkamış'ta, Çanakkale'de, İstiklal Mücadelesi'nde beraberdik."
Bin yıl boyunca bu topraklarda ırkçılığın kendisine oksijen bulamadığını, yeşeremediğini, boy veremediğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bizler aynı kıbleye dönüyoruz, aynı kitabı okuyoruz, aynı peygamberin izinde yürüyoruz. Bizler tarih boyunca sadece birlikte savaşmadık, sadece birlikte zaferler kazanmadık. Aynı zamanda birlikte medeniyetler inşa ettik. Selçukluyu, Osmanlıyı, Türkiye Cumhuriyeti'ni birlikte kurduk. Türk ile Kürt'ün arasına ayrımcılık sokan hem Kürt'ün düşmanıdır hem Türk'ün düşmanıdır. En çok da Müslüman'ın düşmanıdır. Sıkıştıkları için gidip Gazze'de soykırım yapan, bebek katleden, insanlığı, İslam'ı boğmak isteyen siyonistlere âdeta yalvarıyorlar. Selahaddin Eyyubi'nin evlatlarını hiç kimse siyonistlerin kapısında kul köle yapamaz. Bunların maskesi Suriye'de bir kez daha düştü. Bunların derdi Kürtler, Araplar, Türkler değil. Bunların derdi başka. Onun için bunlara Kürt, Türk, Arap hep birlikte karşı çıkacağız."
“BU COĞRAFYAYI BİR BÜTÜN OLARAK KARDEŞLİK COĞRAFYASI HÂLİNE GETİRECEĞİZ”
El ele vererek Türk ile Kürt arasındaki, Kürt ile Arap arasındaki terör perdesini yırtıp atacaklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütü aradan çıkınca tarih boyunca olduğu gibi tekrar muhabbetle, samimiyetle, kardeşlikle kucaklaşacağız. Bu coğrafyayı bir bütün olarak kardeşlik coğrafyası hâline getireceğiz. Şunu asla ve asla unutmayınız, bu memleket bizim, bu vatan bizim, bu bayrak bizim, bu devlet bizim, günde 5 defa göğe yükselen ezan-ı Muhammediler bizim. Geçmişimiz ortak, geleceği de birlikte inşa edeceğiz. Milletin eşit fertleri olarak ülkemizi mamur edeceğiz. Türkiye Yüzyılı ülkümüzü hep birlikte gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
"Artık eski Türkiye yok. Boyun eğmek, rıza göstermek yok. Dayatmalara 'eyvallah' demek yok" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eski Türkiye, eskide kaldı. Şimdi milletinin tüm fertleriyle bir olan, beraber olan, sadece ülke içinde değil ülke dışında da zulme itiraz eden bir Türkiye var. Suriye'de 13 yıldır mazlumun yanında dururken bize ne dediler, bu CHP bize ne dedi? 'Ne işiniz var Suriye'de?' Türkiye'ye sığınmış Suriyeli mazlumları zorla göndermekle tehdit etmediler mi? Sonuçta ne oldu? Sadece Suriyeli Araplar mı, Türkmenler mi kazandı? Hayır, Suriyeli Kürtler de kazandı. Suriyeli Kürt kardeşimin varlığı inkâr ediliyordu, kimliği yoktu, tapusu yoktu, hakkı yoktu. Şimdi inşallah hepsi teslim edilecek, kimliğinden pasaportuna kadar hepsi teslim edilecek. Bu zafer unutmayın hepimizin zaferidir. Bu Suriye halkıyla birlikte milletimizin de zaferidir. Bu zafer kardeşliğin zaferidir. Dayanışmanın, hep beraber barış ve huzur içinde yan yana yaşamanın zaferidir. Bu zafer karartılmasına izin vermeyeceğiz. Bu zaferin terörle kirletilmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu zaferin emperyalist güçler ve içimizdeki uzantıları tarafından lekelenmesine rıza göstermeyeceğiz."
“TÜRKİYE GÜÇLENSİN, KALKINSIN DİYE GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak'ta ve Suriye'de terör bittiğinde bu coğrafyanın yüzünün bir başka güleceğine işaret ederek, "Diyarbakır'dan terör örgütleriyle de terör örgütlerinin uzantısı yapılarla da arasına mesafe koyarak bu sürece destek olmasını bekliyorum. Kongremiz inşallah bu yönde atılmış bir adım olsun. Rabb'im yar ve yardımcımız olsun" dedi.
Diyarbakır'a yapılan yatırımlara ilişkin de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Biz Diyarbakır'la birlikte tüm Türkiye'nin hizmetindeyiz. Türkiye büyüsün, Türkiye güçlensin, kalkınsın diye gece gündüz demeden çalışıyoruz. Bu anlayışla sadece son 22 yılda Diyarbakır'a ne kadar yatırım yaptık biliyor musunuz? 766 milyar lira tutarında Diyarbakır'a yatırım yaptık. Adalette 5 milyar lira, eğitimde 49 milyar lira, gençlik ve sporda 20 milyar lira, sosyal yardımlarda 203 milyar lira, sağlıkta 9 milyar lira, çevre ve şehircilikte 136 milyar lira, ayrıca 49 milyar lira tutarındaki yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ulaştırmada 60 milyar lira, tarım ve ormanda 175 milyar lira, sanayi ve teknolojide 3 milyar lira yatırım, 13 milyar lira yatırımlara destek olmak üzere 20 milyar lira, enerjide 70 milyar lira, kültür ve turizmde 4 milyar lira, çalışma ve sosyal güvenlikte teşviklerle birlikte 14 milyar lira."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 33 bin kişilik Diyarbakır Stadyumu'nun, Dicle Üniversitesi Kampüsü içerisinde 2 bin kişilik kız öğrenci yurdunun ve Bağlar ilçesinde bin kişi kapasiteli spor salonunun yapımını tamamladıklarını belirtti.
Toplam bin 492 yataklı 23 hastane dâhil, 64 sağlık tesisi inşa ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bin yataklı Diyarbakır Şehir Hastanesi'ni 2027'de hizmete sunacaklarını bildirdi.
Yenişehir ilçesine bin 400 yataklı şehir hastanesi daha yapacaklarının müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehre 6 millet bahçesi yapımının planladığını, bunlardan beşinin tamamlandığını, Hani ilçesindeki millet bahçesinin yapımında ise sona gelindiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımından proje uygulamalarına ve kamulaştırmaya kadar 12 milyar lira destekte bulunduklarını, Sur ilçesinde riskli alan dönüşüm projesi kapsamında 507 konut, 137 dükkân ve 9 butik otelin inşasının bittiğini söyledi.
Ulaştırmada Diyarbakır'ı Şanlıurfa, Elazığ, Malatya, Mardin ve Batman olmak üzere komşu illerine bölünmüş yollarla bağladıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yollar sayesinde GAP bölgesinde üretilen tarım ürünlerinin daha hızlı ve ekonomik taşınmasını sağladıklarını bildirdi.
“DİYARBAKIR'IN 232 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDAKİ BÜTÜN DEMİR YOLU AĞINI YENİLEDİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malabadi, Eğil, Eğilsancak, Dicle, Ongözlü, Çüngüş, Dört Ulular ve Dilaver gibi tarihî köprülerin restorasyonunu gerçekleştirerek kültürel değerlere sahip çıktılarını ve gelecek nesillere miras bıraktıklarını söyledi.
Silvan Barajı yolları, Diyarbakır Silvan yolu, Bağlar deprem konutları bağlantı ve imar yolları gibi 16 ayrı kara yolu projesinin çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Bu projelerle hem Diyarbakır'ın yollarında trafik güvenliği ve konforunu arttırıyoruz hem şehir içi trafikte akışı rahatlatıyoruz hem de bölgedeki ulaşım ağının genişlemesine katkı veriyoruz. Diyarbakır'ın 232 kilometre uzunluğundaki bütün demir yolu ağını yeniledik. Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'ni iltisak hattı yaparak demir yolu ağına bağladık. Diyarbakır'ı saatte 200 kilometre hızla Elazığ'a bağlayacak. Elazığ, Diyarbakır hızlı demir yolu projesinin etüt çalışmaları devam ediyor. 70 kilometre uzunluğa sahip olan Ergani, Leylek, Diyarbakır, Bozdemir kesiminde de mevcut durumda tek hat olan demir yolu hattının çift hatta çıkarılmasına yönelik projelendirme çalışmalarını sürdürüyoruz. Diyarbakır Havalimanı'nı yeniledik ve yılda 5 milyon yolcuyu ağırlayacak kapasiteye çıkardık."
Silvan projesiyle 2 milyon 300 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacaklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projede Dicle Nehri üzerindeki en büyük sulama amaçlı barajı olan Silvan Barajı'yla birlikte 4 barajın daha inşaatının sürdüğünü ifade etti.
Kralkızı Dicle Projesi'nin yapımına devam ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kermik Kale Barajı'nı 2025 yılında tamamlıyoruz. İletim hattı tünelinde de çalışmalara başladık. Ayrıca yaptığımız TOKİ deprem konutlarının içme suyu ihtiyacının ilk etabı sondaj kuyularını ve iletim hatlarını bitirdik. 2024 yılı yatırım programımızda yer alan Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi 385 hektarlık ilave alanının altyapı inşasını sanayicimizin hizmetine sunduk. İnşallah bundan sonra da aşkla, şevkle Diyarbakır'a hizmet edeceğiz" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Yerin 30 metre altında tonlarca tarım ürünü ürettiler
Dünyanın en derin ikinci tarımsal üretim merkezi konumundaki İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezinde 2 yılda 6 tonu aşkın tarım ürünü üretildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malezya yüksek mahkeme başkanlarını kabul etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Federal Mahkemesi Başkanı Tun Tengku Maimun Binti Tuan Mat ile Malezya Temyiz Mahkemesi Başkanı Tan Sri Datuk Amar Abang Iskandar Bin Abang Hashim'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti.
İsrail ve Hamas ilk kez aynı binada: 'Anlaşmaya hiç olmadığı kadar yakınız'
Gazze'de savaşın başlamasından 15 ay sonra, üç aşamalı bir ateşkes konusunda Hamas ve İsrail anlaşmaya çok yaklaşmış gibi görünüyor.
O ülkede kumarhaneleri yasallaştırdılar
Tayland, turizmi ve ekonomiyi canlandırmak amacıyla kumarhaneleri yasallaştıran yasa tasarısını onayladı. Başbakan Şinavatra, bu kararın topluma uzun vadede fayda sağlayacağını belirtti. Yasaya göre kumarhaneler, belirli kompleksler içinde yer alacak ve Tayland vatandaşlarından giriş ücreti alınacak.