Gergerlioğlu, Cezaevi Gözlem Kurulları yargı kurumu değildir!
SİYASETDEM PARTİ Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Genel kurulda yaptığı konuşmada İnsan Hakları İnceleme Komisyonunun işlevsiz olduğunu söyledi. 28. dönemde İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna 477 başvuru yaptığını belirten Gergerlioğlu, Cezaevi Gözlem Kurullarının ikinci bir mahkeme olarak kararlar vererek mahpusları mağdur ettiğini söyledi.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu işlevsiz!
Cumhur İttifakının cezaevlerindeki gözlem kurullarını ikinci mahkeme olarak gördüğünü söyleyen Gergerlioğlu, “Elimde çok önemli bir belge var. Bu belgeyi bana İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Sayın Derya Yanık gönderdi. Biz kendisine "Gözlem kurullarında denetimli serbestlik, şartlı tahliye niye verilmiyor?" diye sorduğumuzda, yargı kurumu gibi gördüğünü ifade ediyor. Gözlem kurulu ile ilgili sorulara "Biz mevzuat yazarak göndeririz, cezaevine bu konuyu sormayız; mevzuatı yazarız, mağdur kişiye göndeririz." diye cevap veriyor. Oysa cezaevine sorması gerekiyor, orası bir yargı kuruluşu değil, Anayasa madde 138'e ait bir yer değil; idari kurul, çok net, belli bir şey fakat Sayın Başkan bu konuda ısrar ediyor.” ifadelerini kullandı. Gergerlioğlu, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonundaydım önceki dönem, bu dönem girmedim özellikle çünkü işlevsiz bir yer. Bu komisyona yine de en çok başvuruyu geçen dönem ben yaptım bir umutla ve fakat ihlalleri gidermediklerini gördük, oradaki sorun uzmanlarda falan değil, başkanlarda.” şeklinde konuştu.
Kanser hastasına denetimli serbestlik hakkını vermiyorlar!
İstatistiklere bakıldığında geçen dönem 15.383 başvurunun 9.247'sinin cezaevleriyle ilgili olduğunu aktaran Gergerlioğlu, “Bu dönemde Meclisteki tüm milletvekilleri 800 başvuru yapmış, ben 477 başvuru yapmışım. Yani İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu hakkında eleştiri yapmaya da hakkım var sanırım çünkü yakinen biliyorum, çok büyük usulsüzlükler var.” ifadelerini kullandı. Gergerlioğlu, “Bu kadar ağır ihlallerin olduğu bir yer hakkında bize özellikle bilgi vermemeye çalışıyor. Örnek olarak Sincan cezaevlerinde insanlara denetimli serbestlik, şartlı tahliye verilmiyor. Gidip görüyoruz orada mahpusları, kanser hastası olanlar var. Turgay Doğan, T tipi cezaevinde. Sekiz aydır denetimli serbestliği verilmiyor fakat kanser hastası, ölmek üzere olan bir şahıs, özellikle verilmiyor. Bu kadar bir inat var. İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna diyoruz ki: "Sorun, cezaevi neden vermiyor?" sormuyorlar. Adam kanserden ölecek, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu güya, umurunda değil.” dedi. Başka istatistiklere de baktığını belirten Gergerlioğlu, İnsan Hakları İnceleme Komisyonunun 24'üncü dönemde 7, 26'ncı dönemde 20, 27'nci dönemde ve 28'inci dönemde hiç suç duyurusunda bulunmamış. İnsan haklarıyla ilgili hiçbir sorun yok, suçüstü yakalananlarla ilgili de hiçbir suç duyurusu yok.” dedi.
Yapmaları gereken hiçbir şeyi yapmıyorlar!
4/(b) Kanununu incelediğini belirten Gergerlioğlu, “Uluslararası insan hakları sözleşmeleri ile Anayasa'mız ve yasalarımız arasındaki uyum konusunda önerilerde bulunmak gerektiği söyleniyor. Böyle bir şey yapmıyorlar. 4/(c) maddesine baktım, Meclise gelen yasalarla ilgili insan hakları çerçevesinde bir öneride bulunuyor mu? Hayır, 4/(c)'de de bir şey yok. İnsan hakları gelişmelerini takip ediyor mu? Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi rapor yayınladı 7 Kasımda, onunla ilgili de tek bir açıklaması yok. Bu Komisyon ne yapıyor arkadaşlar? Buraya getirilen başkanlar ne yapıyor? Çok ilginç bir şey. İnsan hakları uygulamalarıyla ilgili iyileştirme önerme, 4/(d); bununla ilgili de hiçbir şey görmedim. İlgili mercilere iletilme olayı var mı? Mesela cezaevinde bir ihlal gördü "Adalet Bakanlığı cezaevinde şu ihlal var." diyor mu? Hayır, onu da demiyor, 4/(e) maddesini de yapmıyor. Çeşitli kurumlardan bilgi isteme meselesi tek tük var, yakinen biliyorum çünkü en çok başvuruyu yapan kişiyim.” ifadelerini kullandı.
Gözlem kurulu yargı kurumu değildir!
Gergerlioğlu, “İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu mu, insan haklarını ihlal komisyonu mu? El insaf! Böyle bir komisyon olabilir mi? Başvuruyorsunuz, sanki ortalık güllük gülistanlık, hiçbir şey yok, gibi cevap veriyorlar. Gerçekte ise insanlar cezaevlerinde inim inim inliyor...” ifadelerini kullandı. İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun, "Gözlem kurulu yargı kurumudur. Ben oradan hesap soramam." dediğini belirten Gergerlioğlu, “Şu Mecliste gözlem kurulları yargı kurumudur diyecek tek kişi var mıdır? Birçok hukukçu var, sanırım, hiçbiriniz demeyeceksiniz ama lütfen, gidip İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığından insan hakları adına bir şeyler sorun.” dedi.
İlginizi Çekebilir
ERDOGAN: “Terör, hukukun ve demokrasinin düşmanıdır”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Mardin 8. Olağan İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Bölücü örgütün demokrasinin sağladığı imkânları kullanarak şehirlerimize ve belediyelerimize çökmesine de izin vermedik. Şunu bir defa herkesin kabul etmesi lazım; terör, özgürlüğün, hukukun ve demokrasinin düşmanıdır. Demokrasi ile terör aynı kapta bir arada bulunmaz” dedi.
“Bölgemizde adil ve kalıcı bir barışın tesisi için, D-8 ülkeleri olarak daha fazla çaba harcamalıyız”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 Zirvesi kapsamında düzenlenen Filistin ve Lübnan'daki Duruma İlişkin Özel Oturum’da yaptığı konuşmada, “Filistin’in, Lübnan’ın ve Suriye’nin iç barışının sağlanması için yeni dinamiklerin geliştirilmesine öncülük etmeliyiz. Bölge ülkelerinin birbirlerinin iç işlerine karışmadan kendi aralarında güçlü bir dayanışma içine girmesi şüphesiz büyük önem taşıyor. Bu çerçevede, bölgemizde adil ve kalıcı bir barışın tesisi için, D-8 ülkeleri olarak hep birlikte daha fazla çaba harcamalıyız” dedi.
Türkiye'nin AB'den beklentileri ne kadar gerçekçi?
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in 17 Aralık'taki Ankara ziyareti hem zamanlaması hem de içeriği açısından dikkat çekti.
TEVFİK DİKER TEKRAR SESLENDİ: GENEL AF ARTIK ŞARTTIR
E.Hv,Yrby, E.Milletvekili, Yolsuzlukla Mücadele Derneği Kurucu Genel Başkanı, Araştırmacı Yazar Tevfik Diker, siyasilere tekraren seslendi: Toplumsal mutabakat, toplumsal kalkınma ve toplumsal barış adına bir genel af artık şart olmuştur…