Gürcistan'da AB yanlılarının protestoları devam ediyor
GÜNDEMGürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini askıya almasından sonra, AB yanlısı göstericiler eylemlerine devam ediyor.
Ülkenin Batı yanlısı Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, yeni parlamento seçimleri yapılana kadar görevde kalacağını söyledi.
BBC'ye konuşan ve muhalefetin yanında yer alan Zurabişvili, geçen ay yapılan seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ardından mevcut parlamentoyu “gayrimeşru” olarak nitelendirdi.
Zurabişvili , ülkenin yeni seçilen parlamentosunun 14 Aralık'ta yerine geçecek kişiyi seçeceğini söylemesine rağmen cumhurbaşkanı olarak görevine devam edeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Perşembe günü Tiflis’te başlayan kitlesel protestolara katılmış ve desteğini, “Direniş hareketi başladı” sözleriyle dile getirmişti.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ise yeni seçim çağrılarını reddetti ve protestocuların muhalefetin yalanlarına kurban gittiğini söyledi.
Kobakhidze, Gürcistan'ın ABD Büyükelçisi David Zalkaliani'nin görevinden ayrılan son üst düzey diplomat olduğu haberlerini doğruladı ve Zalkaliani'nin ciddi bir baskı altında olduğunu vurguladı.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ise yeni seçim çağrılarını reddetti ve protestocuların muhalefetin yalanlarına kurban gittiğini söyledi.
Kobakhidze, Gürcistan'ın ABD Büyükelçisi David Zalkaliani'nin görevinden ayrılan son üst düzey diplomat olduğu haberlerini doğruladı ve Zalkaliani'nin ciddi bir baskı altında olduğunu vurguladı.
İçişleri Bakanlığı Cumartesi günü Tiflis'te gece boyunca düzenlenen protestolar sırasında 107 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.
Protestoların odak noktası olan parlamento çevresinde çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı.
Polisler Pazar gününün erken saatlerinde insanları parlamento binasından uzaklaştırmaya çalışırken protestoculara karşı yine göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su kullandı.
Batum, Kutaisi, Zugdidi şehirlerinde ve Gürcistan'ın diğer bölgelerinde de gösteriler düzenlendi.
Zurabişvili , “Geçiş süreci için bu istikrarı öneriyorum, çünkü sokaklardaki bu insanların talep ettiği şey, bu ülkeyi ve Avrupa yolunu yeniden kurmak için yeni seçim çağrısıdır” dedi.
Yüzlerce kamu görevlisi, hükümetin AB ile müzakereleri askıya alma kararının Gürcistan'ın ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu belirterek bunu onaylamadıklarını ifade eden mektuplar imzaladı.
Gürcistan'ın Bulgaristan, Hollanda ve İtalya büyükelçileri de istifa etti.
ABD Cumartesi günü yaptığı açıklamada hükümetin “çeşitli anti-demokratik eylemlerini” gerekçe göstererek Gürcistan ile stratejik ortaklığını askıya aldığını duyurdu.
Başbakan AB yanlılarını devrim planlamakla suçladı
Başbakan Kobakhidze AB'yi "şantajla" suçlayıp, hükümetinin gelecek dört yıl boyunca AB üyelik sürecini askıya aldığını duyurmuştu.
Avrupa Parlamentosu, Başbakan'ın kararından saatler önce geçen ay yapılan genel seçimlerin "önemli usulsüzlükler nedeniyle" tekrar edilmesi çağrısında bulunmuştu.
Başbakan, AB adaylığının askıya alınmasına karşı çıkanları, Ukrayna'nın 2014'teki Meydan protestolarına katılanlara benzetti ve devrim planlamakla suçladı.
Protestolar sonucu Rusya yanlısı Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, ülkeden kaçmıştı.
Gürcü basınında yer alan haberlere göre Kobakhidze, "Gürcistan'da Meydan senaryosu gerçekleştirilemez. Gürcistan bir devlettir ve devlet buna elbette izin vermeyecektir" dedi.
Avrupa Konseyi de gösterilerin "acımasızca bastırılmasını" kınarken, Gürcistan'a "Avrupa değerlerine bağlı kalma" çağrısı yaptı.
Seçimlerde 'usulsüzlük' iddiaları
Başbakan Kobakhidze, muhalefeti ve ülkesindeki AB Büyükelçisini açıklamasını yanlış yansıtmakla suçladı ve 2030 itibarıyla AB üyeliğinin "başlıca önceliği" olmaya devam ettiğini savunmuştu.
Ülke, 2012'den bu yana karşıtlarının ülkeyi AB'den uzaklaştırıp, Rusya'ya yakınlaştırmaya çalışmakla suçladığı Gürcü Rüyası Partisi tarafından yönetiliyor.
Parti geçen ayki seçimleri kazandığını iddia etmişti, ancak muhalif milletvekilleri seçimde usülsüzlük yapıldığını savunarak yeni parlamentoyu boykot ediyor ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişili de oylamayı "anayasaya aykırı" diye tanımladı.
Avrupa Parlamentosu, seçimleri "Gürcistan'daki kötüleşen demokrasi krizinin son aşaması" diye tanımlayan ve Gürcü Rüyası Partisi'nin "tamamen sorumlu" olduğunu vurgulayan bir kararı kabul etmişti.
Kararda özellikle, oy satın alınması, manipülasyon, seçmenlerin sindirilmesi ve gözlemcilerin taciz edilmesi haberlerinden özellikle kaygı duyulduğu vurgulandı.
Avrupa Parlamentosu'nun kararından sonra, Kobakhidze Perşembe günü hükümetinin "2028 sonuna dek Avrupa Birliği'ne katılım meselesini gündeme getirmeme kararı aldığını" söyledi.
Bunun üzerine, başkent Tiflis ve Kutaysi kentlerindeki Gürcü Rüyası ofislerinin önünde protestocular toplandı. Polisle protestocular arasında çatışmalar yaşandı.
AFP Haber Ajansı'na konuşan eylemcilerden 20 yaşındaki Şota Sabaşvili "Gürcü Rüyası seçimleri kazanmadı. Darbe yaptılar" dedi.
Sabaşvili ayrıca "Gürcistan'da meşru bir parlamento ve hükümet yok. Bu kendisini başbakan ilan eden kişinin Avrupalı geleceğimizi yok etmesine izin vermeyeceğiz" diye ekledi.
Göstericilerden öğrenci Ana da "Gürcü Rüyası'nın Gürcü halkının iradesini yok saydığını ve ülkeyi SSCB dönemine geri döndürmeye çalıştığını" söyledi.
Associated Press Haber Ajansı'na konuşan Ana "Bu asla olmayacak, çünkü Gürcü halkı buna asla izin vermeyecek" dedi.
Gürcü diplomatlardan açık mektup: 'Anayasaya aykırı'
Gürcistan, 2023'ten bu yana AB adaylığı statüsüne sahip. Ancak Brüksel, geçtiğimiz aylarda Rusya'dakine benzeyen ve "dış güçlerin çıkarlarına çalışan" kuruluşları hedef alan yasa nedeniyle tam üyelik sürecini durdurmuştu.
Kobakhidze ise Gürcistan'ın tam üyelik için gereken reformları uygulamaya devam edeceğini ve hala 2030 itibarıyla tam üyelik planlandığını söylerken, "AB'nin ulusal çıkarlarımıza ve geleneksel değerlerimize saygı duyması da çok önemli" dedi.
Avrupa Birliği'nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski, hükümetin kararının "çok üzücü" ve çoğu Gürcünün isteklerinin tersi olduğunu söyledi. Herczynski "Yaşananlar net bir şekilde daha önceki Gürcü hükümetinin politikalarıyla ve Gürcü nüfusunun çoğunun istekleriyle çelişiyor" dedi.
Bir Gürcü diplomat da görevdeki 100'den fazla diplomatın ve kamu görevlisinin, hükümetin AB giriş müzakerelerini durdurmasının anayasaya aykırı olduğunu söyleyen bir açık mektuba imza attığını duyurdu.
haber ve kaynak: bbc.türkçe
https://www.bbc.com/turkce/articles/c4gvny0zgwpo
İlginizi Çekebilir
BAŞKAN SEÇER, KARDEŞİNİ SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in kardeşi Uğurcan Seçer, Tarsus Güney Mezarlığı’nda kılınan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı. Başkan Seçer'i acı gününde CHP önceki dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları, ilçe belediye başkanları, milletvekilleri, kamu kurumlarının yöneticileri, iş ve siyaset dünyasının temsilcileri, basın mensupları, çalışma arkadaşları ve Mersinli vatandaşlar yalnız bırakmadı.
Pentagon: Suriye'de 900 değil, iki bin Amerikan askeri var
Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, Suriye'de daha önce açıklananın iki katından fazla ABD askeri bulunduğunu açıkladı.
MERSİN GÜMRÜĞÜNDE OPERASYON: 114 GÖZALTI
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya kendi hesabı X de paylaştı:
Gisèle Pelicot'ya tecavüzle itham edilen eski kocasına 20 yıl, diğer 50 sanığa çeşitli hapis cezaları
Tüm dünyanın yakından takip ettiği Gisèle Pelicot tecavüz davasında sona gelindi. Fransa'nın Avignon kentinde görülen mahkemede yargıçlar Gisele Pelicot'nun eski eşi Dominique Pelicot'yu suçlu buldu.