Kürt Partilerinden ortak açıklama: Kürt milletinin meşru ulusal hakları koşulsuz tanınmalıdır
SİYASETHAK-PAR, PDK-BAKUR, PSK ve PWK Van’da düzenlediği çalıştay ardından yayımladığı sonuç bildirgesinde "Kürt milletinin meşru ulusal hakları koşulsuz tanınmalıdır" denildi.
Dört Kürt partisi Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Kürdistan Demokrat Partisi -Bakur (PDK-Bakur), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK)20 Nisan 2025 tarihinde Van'da düzenlenen "Yaşanan Son Tartışma ve Gelişmelere Karşı Kürtler Ne Yapmalı" konulu çalıştayın ardından kapsamlı bir sonuç bildirgesi yayınladı.
Bölgeden yaklaşık 300 aydın, yazar, siyasetçi ve STK temsilcisinin katıldığı çalıştayda, Ortadoğu'daki son gelişmeler, Batı Kürdistan'ın (Rojava) geleceği ve Türkiye'deki "PKK'nin silah bırakması ve kendini feshetmesi" söylemleri çerçevesinde yapılan tartışmalar ele alındı.
"Ortadoğu'daki gelişmelerin merkezinde Kürt meselesi yer alıyor"
Bildirgede, Ortadoğu'daki son gelişmelerin eşzamanlı olarak Kürdistan'ın dört parçasını etkilediği vurgulandı. "Yaşanan son gelişmelerin en çok etkilediği ülke Suriye ve Batı Kürdistan'dır (Rojava). 61 yıllık kanlı Baas Rejimi'nin yıkılması Kürt karşıtı düzene büyük darbe vurmuş, Suriye'de Kürtlerin ve bölgede yaşayan halkların önüne tarihi fırsatlar çıkarmıştır" ifadeleri kullanıldı.
Çalıştay, Suriye'de ortaya çıkan bu fırsatlardan yararlanmak için "bütün Kürt tarafların ortak bir ulusal program etrafında birleşmesini ve ortak bir heyetle Şam'daki geçici yönetimle muhatap olmasını" önemli gördüğünü belirtiyor. Ayrıca bildirgede Mesud Barzani ile Mazlum Abdi'nin 16 Ocak 2025'te Erbil'de gerçekleştirdikleri buluşmaya ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin yürüttüğü diplomasiye tam destek verildiği ifade ediliyor.
Kürt Meselesinin çözümü için kapsamlı öneriler
Bildirgede, Kürt meselesinin çözümü için dikkat çekici öneriler yer alıyor. Her şeyden önce "Kürt ve Kürdistan meselesi doğru tanımlanmalıdır" vurgusu yapılırken, Kürtlerin "kendine has zengin bir dili ve güçlü kültüre sahip kadim bir ulus" olduğu belirtiliyor.
Çalıştay sonuç bildirgesinde çözüm için şu temel ilkeler öne çıkarılıyor:
"Türkiye Devleti, çok uluslu, çok kültürlü yapıya uygun olarak, iki milletin eşit ortaklığı temelinde federal tarzda yeniden yapılanmalıdır."
"Türkiye metropollerinde yaşayan Kürtlerin de dil, kültür ve demokratik hak ve özgürlüklerini eksiksiz tanınmalı ve kullanabilmelidirler.
"Kürtlerin çoğunlukta oldukları yerleşim yerlerinde yerel yönetimlerde kendi kendilerini yönetmelerine olanak sağlanmalıdır."
Süreç bütün Kürt taraflarının katılımıyla sürdürülmeli
Bildirgede ayrıca, "Kürt meselesinin çözümü için şiddetten arındırılmış, özgür, demokratik bir ortamın oluşması zorunludur" denilerek, olası bir çözüm sürecinin "açık, şeffaf ve bütün Kürt taraflarının katılımıyla sürdürülmesi" gerektiği vurgulanıyor.
"PKK'nin silahları bırakması olumlu ancak yeterli değil"
Kürt partileri, 27 Şubat'ta devlet ile Abdullah Öcalan arasındaki mutabakatla gündeme gelen "PKK'nin silahları bırakması ve kendini feshetme kararı alması" konusunu olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirtiyor. Bildirgede, "Bu bağlamda silahların bırakılması, ölümlerin son bulması, şiddetin son bulması önemlidir" deniliyor.
Ancak, bildirge açıkça şunu vurguluyor: "Ancak bu, Türkiye'de Kürt meselesinin çözümü anlamına gelmez ve kalıcı, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir barış ve istikrarı sağlamaz."
Sonuç: "Kürt milletinin meşru ulusal hakları koşulsuz tanınmalıdır"
Dört Kürt partisi, bildirgelerini şu önemli cümlelerle sonlandırıyor: "Kürt milletinin meşru ulusal hakları hiçbir pazarlığa konu edilmeden, hiçbir koşulla bağlamadan, bir an önce tanınması için mücadelesini sürdürecektir. Gücümüzü birleştirirsek mutlaka kazanacağız."
HAK-PAR, PDK-Bakur, PSK ve PWK tarafından imzalanan bildirge, Kürt meselesinin çözümü konusunda önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.
RUDAW
İlginizi Çekebilir
Erdoğan: “Bizim vazifemiz, afet kapımızı çalmadan İstanbul’u bir an önce depreme hazır hâle getirmektir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, İstanbul’da yaşanan 6.2 şiddetindeki depremle ilgili olarak, “Artık bahane değil çözüm üretme vaktidir. Hangi konumda olursak olalım bizim vazifemiz afet kapımızı çalmadan şehrimizi bir an önce depreme hazır hâle getirmektir. Bunun için el ele vermek birlikte hareket etmek zorundayız” dedi.
Trump'ın ilk 100 gününe damga vuran altı dönüm noktası
Başkan Trump'ın şu ana kadar yaptıklarının etkisi Amerikan yaşamının her köşesinde hissediliyor.
Putin'den yeni ateşkes kararı
Rusya lideri Putin, 19-21 Nisan'da uygulanan Paskalya ateşkesinin ardından bir ateşkes kararı daha aldı.
Merz, ilk kabine atamalarını açıkladı
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nin Berlin ofisi başkanı Jana Puglierin, 'Merz, dış politika alanında çok güçlü bir şansölye olabilmesi için gerekli koşulları ve yapıları oluşturdu,' dedi.