Marine Le Pen Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olamayacak
SİYASETAşırı sağcı Fransız siyasetçi Marine Le Pen, Avrupa Birliği fonlarını, partisi Ulusal Birlik için uygun olmayan şekilde kullanmaktan suçlu bulundu.
Marine Le Pen beş yıl süreyle kamu görevine aday olmaktan men edildi.
Bu, 2027'deki Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olamayacağı anlamına geliyor.
Le Pen ayrıca iki yılı ertelenmiş olmak üzere dört yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Ancak bu iki yılı elektronik kelepçe ile ev hapsinde geçirebilecek.
Aşırı sağcı siyasetçi ayrıca 100 bin euro para cezasına çarptırıldı.
Daha önceki savunmasında "en ufak bir usulsüzlük" bile yapmadığını belirten Le Pen'in mahkeme kararını temyize götüreceği açıklandı.
BBC'nin Paris'teki muhabiri Hugh Schofield, Le Pen'in de desteklediği bir yasal değişiklikle, bu tip yolsuzluk davalarında kamu görevine aday olmaktan men cezasının ertelemesiz hale getirildiğini ve bu değişikliğin günün sonunda Le Pen'i de etkilediğini aktardı.
Paris'teki mahkemede görülen davada Le Pen, karar açıklanmadan duruşma salonunu terk etti.
Savcılar geçen yıl, cezanın yalnızca 300 bin euro ve hapisle sınırlı kalmamasını, bunlara ek olarak beş yıllık siyaset yasağı verilmesini ve siyaset yasağının temyiz sürecini beklemeden derhal devreye girmesini talep etmişti.
Le Pen ve partisinden 20 üst düzey siyasetçi, Avrupa Parlamentosu'nun verdiği fonlarla tuttukları asistanları Avrupa Parlamentosu'nu ilgilendiren konular yerine Ulusal Birlik Partisi için çalıştırmakla suçlanıyordu.
Le Pen geçen yılki savunmasında "en ufak bir usulsüzlük" bile yapmadığını söylemişti.
BBC.TÜRKÇE
İlginizi Çekebilir
Kanada Dışişleri Bakanı Joly: Trump'ın ticaret savaşına karşılık vermede öncüyüz
Euronews'e konuşan Kanadalı Dışişleri Bakanı Joly, ABD halkını da ticaret savaşının çözümünde önemli bir rol oynamaya çağırdı.
Semerkant Zirvesi: AB ve Orta Asya ülkeleri ortaklık anlaşması imzaladı
Trump'ın gümrük vergisi açıklamalarının ardından yaşanan küresel gerilimlerin ortasında AB, Orta Asya ile yeni bir stratejik ortaklık kurarak diplomatik ilişkilerinin 30. yılını kutladı.
Rusya ve Küba işbirliği anlaşması imzaladı
Rusya ve Küba’nın sağlık ve bilim alanlarında işbirliği anlaşması imzaladığı bildirildi.
Pezeşkiyan lüks geziye giden yardımcısını affetmedi
İran'da halkın ekonomik sorunlarla boğuştuğu sırada Güney Kutbu'na kendi kişisel imkanlarıyla lüks geziye gittiği gerekçesiyle eleştirilerin hedefi olan Parlamento İşlerinden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şehram Debiri, görevden alındı.