© Haberanaliz.net 2005

MERSİN GSB’NİN TUHAF ALIMLARI!

Mersin GSB il müdürlüğü il müdürü değişmesine rağmen ve oradaki bazı kadroların yer değiştirmesine rağmen, halen ihalelerde PAZARLIK usulünü seçiyor ve 4 kısım olarak çıkılan bir toplu ihalede kısımlardan ikincisinin sözleşme bedeli ve ilanını yayınlarken, aynı gün aynı saatte yaptığı diğer kısımların sonucu ve işi alanların ilanlarını yapmıyor. İşte detaylar:

MERSİN GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ, 2024/1779339 İKN numaralı "4 Kısımlı Bakım ve Onarım Yapım İşi" adı altında yine pazarlıklı bir alım yapar. Bu yapım işini de, yine, Pazarlık (MD 21 B) usulü ile gerçekleştirir. Pazarlık (MD 21 B) usulünü seçme gerekçeleri ise her zaman olduğu gibi: Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması. Bu iş için idarece kimsenin bilmeyeceği GİZLİ olarak belirlenen yaklaşık maliyet, 4 KISIM TOPLAMI OLARAK ise: 20.389.856,63 TRY  İşler kısım kısım ya, toplamı bu...

Şimdi bu gün itibari ile EKAP kayıtlarında teklif değerlendirme tamamlanmış yazıyor. (Aşağıda)

Ancak bir kısmın ihalesinin sözleşmesini imzalamışlar ve yayınlamışlar, diğerlerini koymamışlar.

Sonuç ilanı ve sözleşme bedelini yayınladıkları, ATÖLYE İMM MİMARİ TASARIM MÜHENDİSLİK DEĞERLEME SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ'NE verilen 2.ksım işin yaklaşık maliyeti: 5.907.625,41 TRY olarak idarece hesaplanmış, ne hikmet ise bu firma pazarlıklı alımda 5.580.000,00 TRY teklif vermiş, iş onda kalmış. BUNLARIN ALDIĞI İŞ, 2.Kısım: Mersin Kız Yurt Müdürlüğü Bakım Onarım Tadilat İşi.

İşi alan diğerlerinin sonuçları halen EKAP'A konmamış. İhalenin yapıldığı tarih, Aralık 17, saat 16.30.

Yani dört kısım olarak çıkılmış ve hepsi aynı tarih ve saatte yapılmış, birinin sonucu 17.1.2025 günü (2.kısımı alan) EKAP'A konmuş, diğerleri bu gün olmuş konmamış. Aşağıda, bugün an itibari ile ekran görüntüsü.

DİĞERLERİNİN SONUÇ İLANININ KONMAMASININ SEBEB-İ HİKMETİ NE?

BU İŞLER NEDEN HALEN PAZARLIK?

GENÇLİK SPOR MÜDÜRÜ DEĞİŞTİ, KADEMELERDE DEĞİŞİM OLDU, İHALE BİRİMLERİNİN BAŞI DEĞİŞTİ, ORADAKİ YARDIMCI PERSONEL DEĞİŞMEDİ, TEKNİK PERSONEL AYNI, BU İHALELER NİYE HALEN PAZARLIK, AÇIK DEĞİL?!

Neden BU GİBİ ihaleler hep pazarlık, niçin AÇIK ihale değil?! : İdareler, 4734 Sayılı Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur. Beytülmal dediğimiz tüysüz yetimin ve şehidin hakkı olan kasadan yapılan harcama bunlar.

“…. 5018 SAYILI KAMU MALİ YONETIMI VE KONTROL KANUNU açısından DEVLETİN ZARARI MESELESİ İLE OLAYLARA BAKTIĞIMIZDA: “….. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanun’un “Kamu Zararı” başlıklı 71’inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca kamu zararı, “kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması” şeklinde tanımlanmış olup bahse konu maddenin ikinci fıkrasının (g) bendinde ise, “Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması” hususu kamu zararının belirlenmesinde esas alınacak kriterler arasında sayılmıştır.

Hesap verme sorumluluğu: Madde 8- Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.

Üst yöneticiler: Madde 11- Bakanlıklarda ve diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir. Üst yöneticiler, idarelerinin stratejik planlarının ve bütçelerinin kalkınma planına, yıllık programlara, kurumun stratejik plan ve performans hedefleri ile hizmet gereklerine uygun olarak hazırlanması ve uygulanmasından, sorumlulukları altındaki kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanımını sağlamaktan, kayıp ve kötüye kullanımının önlenmesinden, malî yönetim ve kontrol sisteminin işleyişinin gözetilmesi, izlenmesi ve kanunlar ile Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinde belirtilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden .... mahallî idarelerde ise meclislerine karşı sorumludurlar. Üst yöneticiler, bu sorumluluğun gereklerini harcama yetkilileri, malî hizmetler birimi ve iç denetçiler aracılığıyla yerine getirirler.. DEMEKTEDİR.

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Hesap verme sorumluluğu” başlıklı 8. Maddesinde YUKARIDA NE DİYORDU?: “Her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.” BU DEVLETİN HESAP SORACAK MERCİ VE MAKAMLARI NE YAPIYOR ACABA?!

ALLAH BU DEVLETE VE MİLLETE ZEVAL VERMESİN

CEVAP HAKKINA SAYGILIYIZ. 

Cevabı yazıda, adı geçen ilgilisi ve yetkilisi göndermesi gerekir. Telefon ve iletişim bilgilerini koymayı unutmayınız.

CEVAP GÖNDERECEĞİNİZ e- posta ADRES: 

batuhansezerhaberanaliz06@gmail.com

İlginizi Çekebilir

Mersin'de Gübre Denetimleri Başladı: Çiftçilerin Korunması Amaçlanıyor

Mersin'de, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan gübre denetimleri kapsamında 117 üretim yeri ve bin 19 satış bayisi kontrol ediliyor. Olumsuz durumlarda cezanın 3.5 milyon TL'ye kadar çıkabileceği bildirildi.

ŞİMDİ DE ERDEMLİ BELEDİYESİ İMARA AYKIRI YERLERİN YIKIMINI İHALEYE ÇIKTI

BELEDİYELERİN İMARA AYKIRI YERLERİ YIKIM İŞLERİ İHALE OYUNLARI HİÇ BİTMİYOR. Mersin’de garip ve enteresan işler ARDI ARDINA devam ediyor. Bildiğiniz üzere bundan yıllar önce, ANAMUR Belediyesi’nin geçmiş dönemden bu yana enteresan şekilde süre giden imara aykırı yerlerin yıkım ihalesi var idi. Bu iş nasıl bir iş ise, kimse KANUNA AYKIRI YERLERİ YIKAMIYOR, yâda yıkmak istemiyordu… Bu nedenle ortaya konan teknik şartname ucube halde idi… Sizlere sürekli durumu haber yaparak duyurduk. Bu yıkım işleri BELEDİYELERİN KENDİSİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKİRKEN, ne hikmet ise sürekli ihaleye çıkıyorlar ve özel sektör de, teknik şartnamede istenen GÜVENLİK meselesi yüzünden işe teklif atmıyordu. Bu yüzden de sürekli AÇIK olarak yapılan ihale, istekli çıkmaması nedeniyle İPTAL ediliyor idi.  Yine Geçtiğimiz günler Benzer işin birisi daha Mersin’in AKDENİZ ilçesinde ortaya çıktı Akdeniz belediyesi de “Belediyemiz sınırları içerisinde Muhtelif Mahallelerde bulunan Kaçak Yapıların Yıkılması İşi” ni AÇIK usulde haleye çıkar. Ancak hiçbir özel kuruluş bu işe teklif atmaz. Bu nedenle ihale iptal olur. Şaştık mı? HAYIR!!! Şimdi Mersin’in ERDEMLİ İLÇESİ aynı konuda, imara aykırı yapıların yıkımını ihaleye çıkar. 2025/78409 İKN numaralı ihale, yarın (11.2.2025 günü) saat 10.30 da yapılacak. Dosyayı üşenmedik indirdik. İnceledik. Daha önce Anamur, Akdeniz Belediyesi gibi bunlarda Güvenlik işini ihaleyi alacak olan yükleniciye bırakmış. Yani sonucu belli olan bir ihale ilanı olmuş. Yarından sonra Erdemli belediyesi de, yeterli istekli çıkmadı, teklif veren olmadı diyerek bu ihale ve işi iptal ederse, şaşmayın…

YENİŞEHİR’İN SONUCU AÇIKLANMAYAN İHALESİ

Mersin’in Yenişehir Belediyesi KÜLTÜR İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ, “Kültür ve Sanat Etkinlikleri Organizasyon Hizmeti" adı altında işi ihaleye çıkar. Çıkar çıkmasına, detaylar haberimizde.

Mersin’liler Mersin’i yönetenlere soruyor?

Bolu Kartalkaya olayından sonra devlet 81 ile genelge ve yazı gönderdi. Bu konuda haber sitemizde bir de köşe yazısı yayınladı. Okurlarımız soruyor..

TÜM HABERLER